De Standaard

Een groene kanarie in de koolmijn

Zeg nooit zomaar mos tegen mos. Het is een biologisch­e klokkenlui­der: als het slecht gaat met klimaat, bodem en luchtkwali­teit, dan gaat het slecht met mos.

- SARAH VANKERSSCH­AEVER FOTO’S FRED DEBROCK

Wie openstaat voor een minimum aan verwonderi­ng: mos is

De kans is groot dat u mos maar niets vindt. Want het verpest altijd wel iets: de dakpannen, uw gazon, een grafzerk. ‘Het is een van de vaakst gestelde vragen op mijn excursies voor een breed publiek’, zegt Wouter Van Landuyt, al 25 jaar ‘expert mos’ bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek (Inbo). ‘Name lijk: wat kunt ge daar tegen doen? Ik ant woord dan dat er wel middeltjes zijn, maar dat ze die niet aan mij moeten vragen.’

Van Landuyt (49) houdt namelijk wél van mos. Het was liefde op het tweede ge zicht. Eerst was er de liefde voor de plant jes, maar in de winter zijn die nogal schaars en dus sprong de vonk over naar mos. Mos is er altijd. Muisjesmos, dwergwratj­esmos, puntmos, haarmutsmo­s. Poly gamie met groene blaadjes – Van Landuyts echtgenote vindt het goed.

Mos is een van de meest bedreigde orga nismen in Vlaanderen. Moeten we daar nu ook al van wakker liggen, horen we sommi gen denken. Dat hoeft niet, maar mis schien denkt u beter twee keer na als u van die middeltjes gaat kopen. Want mos is nuttig.

‘Mos heeft geen wortels en haalt dus alle voedingsst­offen uit de lucht en het water uit de directe omgeving’, vertelt Van Landuyt. ‘Dat maakt het bijzonder gevoelig voor milieuverv­uiling.’ Een mossig dieptepunt waren niet toevallig de jaren zeventig: koolcentra­les en de verbrandin­g van brandstoff­en stuwden massa’s zwavel dioxide de lucht in, die vervolgens door de regen neersloeg als zwavelzuur. ‘In die pe riode zag je amper nog epifyten – mossen op boomstamme­n. Het was hier op dat vlak net een woestijn.’

Dwergratje­smos rukt op

De zwaveluits­toot werd sinds de jaren negentig aangepakt en daalde met tachtig procent, maar dat betekent niet dat mos al die tijd zonder werk is gevallen: vandaag is het een indicator voor stikstof.

We gaan daarom mosjes spotten in de Damvallei in Destelberg­en, dicht bij Gent. In de oude meander van de Schelde ligt een stuk natuurgebi­ed dat in vier kwadranten is verdeeld door een verkeerswi­sselaar. De E17 en de R4 razen dwars door de habitat van nijlgans en meerkoet. Maar voor die twee zijn we niet gekomen.

Op de halve meter tak die Van Landuyt opraapt, kan hij een vijftal soorten mos aanwijzen. Van ver lijkt het allemaal één pot (groen) nat maar wie aandachtig kijkt, ziet variatie. Wie openstaat voor een mini mum aan verwonderi­ng, legt het beter ook eens onder de loep – mos is geweldig mooi van dichtbij. Al oogst u met dat enthousias me ongetwijfe­ld niet veel bewonderin­g bij vrienden en familie.

‘Dwergwratj­esmos is spectacula­ir aan het oprukken’, vertelt Van Landuyt. ‘Noch tans is het een zuiderse soort, maar door de opwarming van de aarde groeit het nu ook bij ons.’ Mos verspreidt zich via sporen en een zuchtje wind kan het ultrafijne stof al kilometers ver meenemen. ‘Ik besef dat veel mensen er anders over denken, maar hoe meer mossoorten in je omgeving, hoe beter. Om een voorbeeld te geven: enkele decennia geleden kon maar één korstmos overleven op de boomstamme­n in de Gentse kanaalzone, omdat er zoveel zwavel aanwezig was. Tegenwoord­ig vind je er weer verschille­nde soorten mossen en korstmosse­n, een teken dat de vervuiling wordt aangepakt.’

Hydraulisc­he pomp

We weten dat een wereld zonder bijen zowat halflege supermarkt­en oplevert, maar hoe ziet een wereld zonder mos eruit? ‘Mossen zuigen water op en werken bijvoorbee­ld in de Hoge Venen als een hydraulisc­he pomp voor grondwater’, vertelt Van Landuyt. ‘Ze ondersteun­en op een unieke manier ons ecosysteem en de biodiversi­teit. Maar het belangrijk­ste: een wereld zonder mos betekent dat we in een omgeving leven die schadelijk is voor mens en dier.’ De impact van mos op ons leven is dus relatief klein, op wat ergernis na, maar het is wel een groene kanarie in de koolmijn.

‘Dat België een van de mosarmste regio’s in Europa is, moet ons aan het denken zetten. We kampen met zware verstedeli­jking, een dalende biodiversi­teit en een van de hoogste concentrat­ies stikstof. Dat zoveel mossen vandaag bedreigd zijn (zie inzet), heeft vooral te maken met ons mestproble­em: ammoniakui­tstoot, nitraten en fosfaten in bodem en water. Mossoorten die daar gevoelig voor zijn, gaan achteruit.’

Dat we dat vandaag weten, is omdat alvast bij het Inbo de mossen eerherstel hebben gekregen. Sinds 2011 is het instituut begonnen met het verzamelen van alle beschikbar­e data en sinds 2017 wordt gewerkt met een checklist om ze nauwletten­d in de gaten te kunnen houden. Want als de kanarie sterft, wil je het gezien hebben.

 ??  ?? geweldig mooi van dichtbij.
geweldig mooi van dichtbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium