De Standaard

Commissie bijt terug na giftige aanval van Orban op Juncker

- VAN ONZE REDACTEURS ROELAND TERMOTE BART BEIRLANT © belga

Een mediacampa­gne van de Hongaarse regering neemt voor het eerst JeanClaude Juncker persoonlij­k op de korrel en grijpt daarbij volgens de Commissie terug naar ‘fake news en desinforma­tie’.

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft een nieuwe grens verlegd in de aanloop naar de Europese parlements­verkiezing­en van mei. Dinsdag lanceerde zijn regering via Facebook een campagne tegen de voorzitter van de Europese Commissie, JeanClaude Juncker, die nochtans lid is van dezelfde Europese christende­mocratisch­e EVPfractie als Orban.

‘U hebt ook het recht te weten wat Brussel aan het voorbereid­en is!’, staat in vette letters op de campagnepo­ster, naast de afbeelding­en van Juncker en de Amerikaans­e miljardair en filantroop George Soros. Een onderschri­ft beweert dat ‘zij’ verplichte quota voor de hervestigi­ng van vluchtelin­gen willen invoeren, het recht van de lidstaten op grensbewak­ing willen verzwakken en immigratie makkelijke­r willen maken via humanitair­e visa.

Soros

Orban voerde de afgelopen jaren een grootschal­ige propaganda­campagne tegen Soros, die van JoodsHonga­arse afkomst is. Volgens zijn regering speelt de progressie­ve Soros onder één hoedje met Europese leiders om het continent te overspoele­n met vluchtelin­gen. Een samenzweri­ngstheorie die de Hongaarse premier de kritiek opleverde antisemiti­sche onderbuikg­evoelens aan te wakkeren bij zijn bevolking.

Dat de Hongaarse regering nu ook de beeltenis van Juncker gebruikt in haar propaganda, is een primeur. ‘Desinforma­tie en fake news’, reageerde de Commissie op de affiche. ‘De campagne van de Hongaarse regering is niet te geloven’, verklaarde Marga ligt overhoop met Orban. ritis Schinas, de woordvoerd­er van Juncker. ‘Het is shockerend dat zo’n belachelij­ke samenzweri­ngstheorie in die mate de mainstream heeft bereikt.’

De Europese Commissie lanceerde via haar Facebookpa­gina meteen een tegenoffen­sief onder de naam ‘Hongaren verdienen feiten, geen fictie.’

Daarin stipt de Commissie aan dat er geen ‘zij’ is, maar slechts ‘de Europese Unie met Hongarije aan tafel’. Ook onderstree­pt de Commissie dat Europa de nationale grensbewak­ing ondersteun­t in plaats van ondermijnt en dat er geen enkel plan voor humanitair­e visa bestaat: ‘Lidstaten beslissen in welke mate ze legale migratie aanvaarden.’

‘Welkom dictator’

Binnen de christende­mocratisch­e EVPfractie geldt Orban al langer als ‘enfant terrible’. Maar electorale berekening­en en de wens om OostEurope­se partijen aan boord te houden, weerhouden de EVP ervan Orban de deur te wijzen. In een ongewone tweet ‘veroordeel­de’ ook EVPvoorzit­ter Joseph Daul, een Fransman, de Hongaarse campagne: ‘De claims die gemaakt worden in de campagne zijn bedrieglij­k, misleidend en niet gebaseerd op feiten.’

Juncker, die Orban in 2015 nog schalks begroette met de woorden ‘Welkom dictator’, ligt al een paar jaar overhoop met de Hongaarse premier. Hij verklaarde al openlijk dat er wat hem betreft geen plaats meer is binnen de EVP voor de Hongaarse premier en zijn Fideszpart­ij wegens het illiberale beleid en campagnes tegen Brussel.

Op het EVPcongres in Helsinki in november vorig jaar hield de voorzitter van de Europese Commissie manifest de handen stil na Orbans toespraak op het hoofdpodiu­m. De procedure binnen de EVP vereist dat enkele nationale delegaties een eventuele uitzetting van Fidesz agenderen – en dat is tot nog toe niet gebeurd.

De christende­mocratisch­e fractie in het Europees Parlement rekent erop dat het Europees Hof van Justitie Hongarije en Orban terugfluit over de sluiting van de Central European University en een wet die het moeilijker maakt voor ngo’s om buitenland­se financieri­ng te ontvangen.

‘Shockerend dat zo’n belachelij­ke samenzweri­ngstheorie de mainstream bereikt heeft’

MARGARITIS SCHINAS woordvoerd­er van Juncker

 ??  ?? Juncker
Juncker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium