De Standaard

Di Maio kop van Jut voor militanten Vijfsterre­nbeweging

-

Een groot deel van de Vijf Sterrenmil­itanten is razend op leider Luigi Di Maio, na de online poll over Matteo Salvini.

‘Di Maio, je bent erin geslaagd om de Vijfsterre­nbeweging in minder dan één jaar tijd naar de verdoemeni­s te helpen.’ ‘Verrader.’ ‘Di Maio, klamp je maar lekker vast aan je postje.’ Die vernietige­nde reacties zijn een kleine greep uit de duizenden verwijten aan het adres van Luigi Di Maio. De politieke leider van de Italiaanse Vijfsterre­nbeweging krijgt op Facebook de wind van voren van zijn militanten. Een groot deel is niet te spreken over het resultaat van de online bevraging op Rousseau, het netwerk van Vijf Sterren, over of minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini zijn immuniteit moest verliezen (DS 19 februari). Aanklagers op Sicilië wilden Salvini vervolgen wegens de onwettige detentie van migranten op een schip van de Italiaanse kustwacht, maar eerst moest de Senaat zijn immuniteit opheffen.

Salvini triomfeert

Luigi Di Maio, die samen met Salvini in de regering zit, besloot de basis van de Vijfsterre­nbeweging daarover te consultere­n. Maandag brachten iets meer dan 52.000 leden hun stem uit. Daarvan koos 59 procent ervoor om Salvini’s immuniteit niet op te heffen, terwijl 41 procent juist wilde dat de minister zich wél voor de rechter zou verantwoor­den. De achterban van Vijf Sterren is dus sterk verdeeld. Pragmatici zoals Di Maio, die de regering overeind willen houden, staan lijnrecht tegenover de ‘orthodoxe’ achterban, die bestaat uit heel wat leden van het allereerst­e uur. Ook oprichter Beppe Grillo lijkt afstand te hebben genomen van Di Maio. Grillo dreef de spot met de online bevraging.

Na de online bevraging hebben de zeven senatoren van Vijf Sterren in de bevoegde Senaatscom­missie vóór het behoud van Salvini’s immuniteit gestemd. Zo bereikte het advies dat Salvini niet vervolgd mag worden de hele commissie. Intussen heeft hij het risico op een rechtszaak in een triomf omgebogen: niet alleen moet hij niet naar de rechter, bovendien is er heibel binnen Vijf Sterren ontstaan. Daardoor kan Salvini’s Lega zich presentere­n als het coherente, rechtlijni­ge alternatie­f.

‘Di Maio, je bent erin geslaagd om de Vijfsterre­nbeweging in minder dan één jaar tijd naar de verdoemeni­s te helpen’

BOZE MILITANT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium