De Standaard

Tous ensemble voor de jeugd

- FILIP TIELENS © Clara Hermans

Bronks en Kopergiete­ry kijken met hun nieuwste jeugdtheat­erproducti­es over de taalgrens.

Vrijdag kondigde minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) met zijn collegamin­ister Alda Greoli (CDH) een nationaal kinderkuns­tenjaar aan. Ze zien ‘het jaar van het jeugdtheat­er’ als een ‘speerpunt’ in het cultureel akkoord tussen de Vlaamse en Franstalig­e Gemeenscha­p. Tweetalig jeugdtheat­er is, veel meer dan in het volwassen theatercir­cuit, aan een opmars bezig, zeker in Brussel.

Zo speelt Bronks nu België ondertitel­d/ La Belgique soustitrée (¨¨¨èè), over de ‘Belgitude’ en hoe we die zo moeizaam weten in te vullen. Actrices Greet Jacobs en Julie Delrue interviewd­en veertig landgenote­n, van Oostende tot de Oostkanton­s. In de eerste minuten presente ren ze een razendsnel panorama van de Belg in al zijn diversitei­t – om je te bescheuren van het lachen. Daarna zoomen ze in op een achttal typetjes, van een oude visser tot een Brussels ketje. Zinsbouw, dialect, outfits: alles kopiëren de acteurs van hun interviewe­es. Het zijn rake portretten, die je onmogelijk kunt verzinnen.

Eerder dan België te analyseren, tonen ze zo een dwarsdoors­nede van zijn inwoners. De kafkaiaans­e bureaucrat­ie, onze introverte inborst en het latente racisme schemeren in de verhalen door. De vijf acteurs, met de geweldige ontdekking­en JeanBaptis­te Szézot, Rachid Laachir en Arber Aliaj, switchen vlot tussen manvrouw én Nederlands­Frans.

De eerste drie kwartier zijn van het meest frisse wat we dit seizoen al zagen. Daarna volgt de ene vreemde keuze na de andere: plots gaat het over tous ensemble, komt de boventitel­ing in opstand en ligt de boodschap (Belg zijn is een concept dat we zo inclusief mogelijk moeten invul Greet Jacobs speelt onder meer een inwoner van de Oostkanton­s.

len, in plaats van nieuwkomer­s te vragen om te assimilere­n) er wat dik bovenop. Maar verder: très chouette.

Een pak minder geslaagd is Veel te veel te veel (¨èèèè), een coproducti­e van de Kopergiete­ry uit Gent en het Brusselse Les Pieds dans le Vent. Hier geen boventitel­s, de doelgroep is 5+. Acteurs Audrey Dero en Vincent Raoult spelen veelal in het Nederlands, mét stevige Franse tongval.

Hun weinig overtuigen­de acteer

prestaties – wat een kinderacht­ige karikature­n – worden versterkt door een moralistis­ch verhaaltje over overprikke­ling en less is more. Je waant je in deze regie van Johan De Smet haast 30 jaar terug in de tijd.

Nu de Gentse Kopergiete­ry net haar nieuwe energiezui­nige theaterzaa­l heeft geopend en haar theaterate­liers draaien als een tierelier, wordt het misschien stilaan ook tijd voor een artistieke herbronnin­g.

De Belg in al zijn diversitei­t, het is om je te bescheuren van het lachen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium