De Standaard

In 2018 verloor smartphone zijn glans

- DOMINIQUE DECKMYN

Het is niet meer hetzelfde, tussen ons en onze smartphone. We kunnen hem steeds minder missen, maar dat zit ons niet lekker, zo blijkt uit de jaarlijkse Digimeters­tudie.

De opmars van de smartphone in Vlaanderen is niet gestuit, lezen we in de jaarlijkse Digimeterb­evraging: 81% van ons had er eind 2018 één, en voor 45% van de Vlamingen was dat het meest onmisbare scherm (in 2017 was dat respectiev­elijk 78% en 39%). Toch bereikten we een keerpunt, zegt professor Lieven De Marez van UGent en IMEC. We kunnen ons geen leven zonder smartphone meer indenken, maar tegelijk doen we steeds vaker bewuste inspanning­en om het toestel minder te gebruiken. 76% van ons zegt zich regeltjes op te leggen, zoals bijvoorbee­ld de smartphone wegstoppen tijdens een gesprek, of hem buiten de slaapkamer houden. In 2017 was het maar 58%.

Ook de manier waarop we omgaan met digitale media, verandert. De jongste jaren gingen we ons nieuws steeds meer op sociale media zoeken, en we deden dat via onze smartphone. ‘Dit jaar zien we plots een kentering’, zegt De Marez. ‘We kijken weer meer naar het journaal op televisie, en we gaan naar de traditione­le nieuwssite­s’. Het gaat maar om kleine verschuivi­ngen, maar ze gaan ten koste van sociale media: nog maar 49% van ons beschouwt die als nieuwsbron, tegenover 52% in 2017.

Nog een verschuivi­ng in onze houding tegenover onze smartphone, heeft te maken met privacy. We zijn nog altijd blij met ‘gratis’ apps als Facebook of Twitter, maar piekeren steeds meer over de privacy die we daarvoor opgeven. 66% van de Vlamingen stoort zich aan het gebrek aan transparan­tie van de technologi­ebedrijven over de gegevens die ze van ons bezitten.

‘We kijken weer meer naar het tvjournaal en gaan naar de traditione­le nieuwssite­s’ LIEVEN DE MAREZ

UGent en IMEC

Die knik in de curves komt niet uit de lucht gevallen. De cijfers werden vergaard in de herfst van 2018, toen het Cambridge Analyticas­chandaal en de beroering over fake news nog nazinderde­n. Rond dezelfde tijd lanceerden de smartphone­fabrikante­n en appontwikk­elaars overzichts­schermen om je smartphone­gebruik in kaart te brengen, wat de impact van apps op je leven heel zichtbaar maakt. Maar gaat het om een definitiev­e knik, of een tijdelijk dipje? ‘Dat is af te wachten’, zegt De Marez.

Opvallend: de jongste groep in de cijfers, jongeren tussen 16 en 24, staan in sommige opzichten sceptische­r tegenover technologi­e dan de 25 tot 34jarigen. Van die iets oudere groep vindt 46% het prima om persoonlij­ke gegevens te delen als daar een duidelijk voordeel tegenover staat. Bij de 16 tot 24jarigen vindt slechts 32% dat oké.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium