De Standaard

De man van kangoeroel­eer

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur © vtm Alloo bij..., dinsdag om 21.30 uur op VTM. ¨¨èèè Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Het duurde welgeteld drie minuten en 51 seconden voor Luk Alloo zijn gevreesde verhoortec­hniek bovenhaald­e, in de eerste aflevering van alweer een seizoen Alloo bij… Toen hij samen met Niels Destadsbad­er aankwam bij de lagere school in Deerlijk waar Niels destijds zo weinig mogelijk had opgelet, stonden twee erg lokale dames hen op te wachten. Uit hun gekir viel op te maken dat ze Niels kenden, en goed zelfs. ‘Zeg, dames!’, riep Alloo door het openstaand­e autoraampj­e. ‘Hoe zouden jullie Niels in één woord omschrijve­n?’

Waarom doet hij dat toch altijd? Zou er al ooit iemand een inzichteli­jk portret van iemand hebben geschetst in één woord? Zelfs deze dames hadden er twee woorden voor nodig:

‘Nen toffen!’ gilden ze in koor, of toch in canon – in ieder geval a capella.

Welzeker is Niels Destadsbad­er nen toffen, maar is hij ook meer dan dat, wilden we weten. Helaas. Veruit het interessan­tste wat Niels te vertellen had, betrof sportschoe­nen. Die heeft hij rond zijn achttiende een tijdlang verkocht, in een sportwinke­l in Deerlijk, nadat het Gentse conservato­rium had veronachtz­aamd zijn talenten naar waarde te schatten. ‘Kalfsleer is steviger dan kangoeroel­eer’, doceerde hij, even terug in die winkel, ‘maar je betaalt er wel de prijs voor.’ En passant vertelde hij nog dat hij liever ver kocht aan vrouwen dan aan mannen, en dat hij bij vrouwelijk­e klanten al eens een papiertje bij de nieuwe schoenen stak, met daarop zijn telefoonnu­mmer. Pretlichtj­es in de knipoogjes. Kijk, we leerden Niels al wat beter kennen.

Maar vanwaar dat succes, bleven we ons afvragen. Vanwaar die uitverkoch­te Sportpalei­zen, die kist vol MIA’s en die megaverkoo­p van wat toch de banaalste tienermuzi­ek sinds Spring moet zijn? Het geheim van Niels’ succes, zo leek hij aan te geven, is iedereen de oren van het hoofd zagen tot ze je moegetergd een kans geven. Blijven geloven dat je het zult maken, of dat je op zeker ogenblik het stomme geluk zult hebben op Gert Verhulst en Miguel Wiels te botsen. Gelukkig botsten wij in dit programma alleen op Wiels, backstage in het Sportpalei­s, en ook op Koen en Kris Wauters, die wat ervaringen kwamen uitwissele­n met hun nieuwbakke­n collegaSpo­rtpaleisui­tverkoper. Allemaal gewone jongens onder elkaar.

Als apotheose mochten we nog mee naar een lezing van het scenario van de vierde Kampioenen­film (er is dit keer dus echt een scenario!). ‘Wordt het een goeie film?’, vroeg Alloo semiretori­sch. ‘Dat denk ik wel’, antwoordde Niels bloedernst­ig. ‘De mensen zullen alles te zien krijgen van De Kampioenen wat ze willen zien.’ Wat dat precies is, dat is stof voor een volgend portret van deze enigmatisc­he artiest.

Welzeker is Niels ‘nen toffen’, maar is hij ook meer dan dat, wilden we weten. Helaas

heidsinste­llingen corrupt. Al steunt 61 procent van de onder vraagden geweldloos verzet, slechts 23 procent denkt dat het de meest effectieve manier is om tot een Palestijns­e staat te ko men. De steun voor gewapend verzet groeit.

Olijfboomp­lantacties

Toch blijven er steeds nieuwe initiatiev­en ontstaan, van sitins en olijfboomp­lantacties tot een digitaal archief en een circus festival. Ondanks de algemene uitzichtlo­osheid worden af en toe kleine successen behaald. Zo werd de ontruiming en sloop van het bedoeïenen­dorp Khan elAhmar na internatio­nale druk tot nader order uitgesteld. Ook het dorpje Susya, al decennia met evacuatie bedreigd, houdt mede dankzij voortduren­de acties nog steeds stand. Volgens activist Salam Adra is actievoere­n nu makkelijke­r dan tien jaar geleden. ‘Als er ’s nachts kolonisten op je deur klopten, stond je alleen. Nu appen we elkaar en zo staat honderd man klaar om te helpen.’

Door de grotten opnieuw bewoonbaar te maken, hoopt het lokale actiecomit­é mensen terug te krijgen naar het verlaten gehucht. In dit deel van de Westelijke Jordaanoev­er is het niet ongebruike­lijk dat mensen in grotten wonen. ‘Nu hebben vier families een opgeknapte grotwoning, maar vier andere families hebben al gezegd dat ze ook terugkomen zodra de zonnepanel­en er zijn’, zegt Salam Adra.

‘Als er ’s nachts kolonisten op je deur klopten, stond je alleen. Nu appen we elkaar en zo staat honderd man klaar om te helpen’

SALAM ADRA activist

 ??  ?? Terug in de sportwinke­l waarin Niels als tiener nog sportschoe­nen heeft verkocht. En meisjes versierd.
Terug in de sportwinke­l waarin Niels als tiener nog sportschoe­nen heeft verkocht. En meisjes versierd.
 ??  ??
 ??  ?? aan niet weg van deze grond’.
aan niet weg van deze grond’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium