De Standaard

Europa stimuleert groene trucks

-

Aanvankeli­jk wilde het Europees Parlement CO2reducti­es van 20 tot 35%. Maar de lidstaten wilden niet zover gaan.

Nieuwe trucks en bussen moeten in 2025 15% minder koolstofdi­oxide uitstoten in vergelijki­ng met 2019 en in 2030 30% minder. Dat zijn onderhande­laars van de Europese Commissie, het Parlement en de lidstaten overeengek­omen. Producente­n die de doelstelli­ngen niet halen, kunnen gestraft worden.

Fabrikante­n moeten gestimulee­rd worden om trucks zero of met een heel lage uitstoot op de markt te brengen. Als ze erin slagen tegen 2025 minstens 2% waterstof of etrucks te verko pen, kunnen ze minder stringente CO2doelste­llingen krij

gen.

Lobby van industrie

‘Voor het eerst komen er op Europees niveau bindende doelstelli­ngen voor de reductie van koolstofdi­oxide voor trucks, inclusief duidelijke stimulanse­n voor trucks met lage of zero emissie’, reageerde het Nederlands­e Europarlem­entslid Bas Eickhout (GroenLinks), die namens het Europees Parlement de onderhande­lingen voerde.

Het Europees Parlement wilde aanvankeli­jk verder gaan en streefde naar reducties met respectiev­elijk 20 en 35%. Maar de lidstaten wilden zover niet gaan. ‘Het is schandalig dat sommige regeringen de belangen van hun industrie boven die van de burgers blijven plaatsen. Vooral Duitsland en enkele landen uit CentraalEu­ropa blokkeerde­n meer ambitieuze doelstelli­ngen’, zei Eickhout. Het principeak­koord moet nog goedgekeur­d worden door het Europees Parlement en de lidstaten, voor het van kracht wordt. De beperkinge­n zijn nodig om de klimaatdoe­lstellinge­n van het akkoord van Parijs te halen.

‘Vooral Duitsland en CentraalEu­ropese landen blokkeerde­n meer ambitieuze doelstelli­ngen’

BAS EICKHOUT Europarlem­entslid (GroenLinks)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium