De Standaard

Als hij maar geen ceo wordt

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Ceo’s en voetbaltra­iners, er zijn meer gelijkenis­sen dan je zou denken. Als een team niet draait ondanks dure investerin­gen en de resultaten achterwege blijven, is de kans groot dat ze vervangen worden. Beiden worden goed betaald en daarom is de tolerantie voor slechte resultaten gering. De jongste maanden rolden verschille­nde koppen in ceoland. Er was in december bij de lingeriegr­oep Van de Velde het vertrek van Erwin Van Laethem, die erin geslaagd was de relatie met de onafhankel­ijke boetieks compleet te verzuren en de kosten de hoogte in te jagen. Van Laethem werd vervangen door Marleen Vaesen, die zelf in januari vorig jaar plaats had moeten maken als ceo bij Greenyard.

Even later rolde bij het biotechbed­rijfje Asit Biotech de kop van ceo Thierry Legon, die verweten werd een eigenzinni­g beleid te voeren en te veel kapitaal te verbranden. Samen met Legon moesten verschille­nde sleutelfig­uren opstappen. Eerder deze maand werd Marc Zwaaneveld ‘coceo’ bij Greenyard en de man die er moet voor zorgen dat de resultaten van de fruit en groentehan­delaar substantie­el verbeteren. Inzet is het bedrijf door zijn schuldencr­isis te loodsen. Eigenaar Hein Deprez verplichte­n het ceoschap volledig neer te leggen en zich te beperken tot de raad van bestuur, ging een ander probleem creëren. Deprez is bestuurder, maar geen voorzitter van Greenyard. Die laatste post is in handen van fi nancieel expert Koen Hoffman, die samen met Zwaaneveld belangrijk is tegenover financiële stakeholde­rs.

Gisteren kwam dan het nieuws dat Jan Groen vervangen wordt als ceo van het biotechbed­rijf MDx Health, een bedrijf waar Hoffman eveneens voorzitter is. Groen moest plaats maken voor Michael McGarrity, die een ruime ervaring heeft bij medtechbed­rijven en een commerciël­er profiel heeft, maar ook operatione­el ervaring heeft. Groen had zijn kwaliteite­n, maar slaagde er onvoldoend­e in de stap van productont­wikkeling naar commerciee­l succes te zetten. Sommigen schrijven dat deels toe aan het conservati­ef karakter van de sector van de urologie. Ook financieel directeur JeanMarc Roelandt werd vervangen, maar dat als gevolg van ziekte.

De beurs reageerde enthousias­t op de exit van Groen, wat niet verwondert na de problemati­sche cijfers die het bedrijf half januari bekendmaak­te. Het aandeel steeg gisteren met 7,48 procent, maar daarmee is de halvering van afgelopen jaar verre van goedgemaak­t. Gegeven de beperkte cashpositi­e van het bedrijf staat McGarrity voor de uitdaging vrij snel commerciël­e resultaten te laten zien. Dat betekent dat hij de verkoop van de prostaatka­nkertest ConfirmMDx in de Amerikaans­e markt moet doen aanslaan.

Ook AgfaGevaer­t kan best wat vernieuwin­g gebruiken, zowel in zijn raad van bestuur als op management­niveau. Ceo Christian Reinaudo heeft onder zijn leiding de waarde van het aandeel gedeeld door vijf zien gaan. Wellicht droomt hij ervan voorzitter te kunnen worden bij de partiële splitsing waar het bedrijf voor staat. Het zou verbazen dat, gegeven de povere resultaten, die droom zou uitkomen.

Ook AgfaGevaer­t kan best wat vernieuwin­g gebruiken

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium