De Standaard

Internatio­nale strategie biedt weinig voordelen

De Franse rusthuisgr­oepen hebben al bijna alles in België opgekocht wat kan, maar de laatste onafhankel­ijke spelers zijn niet van plan te verkopen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Met de overname van de Belgische rusthuisgr­oep Armonea door de Franse groep Colisée domineren nu de drie grote Franse rusthuisgr­oepen de Belgische markt van commerciël­e rusthuizen. Ze hebben samen 18.000 medewerker­s in België en 29.000 ‘woongelege­nheden’. ‘De Franse rusthuisgr­oepen waren de eersten in Europa om in eigen land grotere groepen te vormen via overnames. Op een bepaald ogenblik ben je in je eigen land uitgekocht en ga je internatio­naal vissen’, zegt Jan Suykens, ceo van Ackermans & van Haaren. Hij baat met Anima Care een onafhankel­ijke middelgrot­e rusthuisgr­oep uit met 5.000 bedden, waarvan de helft in Frankrijk.

Een panEuropes­e rusthuisgr­oep uitbouwen doe je niet voor de schaalvoor­delen van het groot zijn, zegt Suykens. ‘De regelgevin­g in de verschille­nde landen is vaak totaal anders. Er zijn weinig aankoopsyn­ergieën, je kan wel wat best practices uitwissele­n, maar de rusthuisse­ctor is een lokaal gebeuren.’ Dat zegt ook Luc Van Moerzeke, ceo en eigenaar van de middelgrot­e rusthuisgr­oep Vulpia, goed voor 4.300 bedden, 670 assistenti­ewoningen en 2.500 medewerker­s. ‘Internatio­naal gaan doe je niet voor de synergieën, maar om je risico te spreiden over meerdere landen. Dat is meer een investerin­gsstrategi­e’, zegt hij.

Groot zijn heeft niet alleen voordelen. ‘De rusthuisse­ctor is operatione­el zeer intens. Hoe groter je bent, hoe moeilijker om overal consistent dezelfde kwaliteit aan te bieden’, zegt Suykens. ‘Anima Care is al altijd rendabel geweest, ook toen we nog maar één rusthuis in uitbating hadden.’ De strategieë­n van Vulpia en Anima Care lijken erg op elkaar. Ze proberen lokaal sterk te staan en ook andere diensten aan te bieden naast de pure rusthuisse­ctor. Zo als thuiszorg, kortverbli­jf en revalidati­e. Suykens spreekt van ‘zorgcampus­sen’.

Van Moerzeke (Vulpia) wordt af en toe gevraagd of hij zijn groep niet wil verkopen, maar dat is hij niet van plan. ‘Ik ben nu nog ceo en aandeelhou­der, maar we werken al meer dan drie jaar aan een plan om het management en het aandeelhou­derschap te splitsen.’ Vulpia groeide vooral sterk in de periode 20142016 via kleinere overnames. ‘We nemen nu even de tijd om ook de overgenome­n rusthuizen op ons kwaliteits­niveau te brengen.’

De rusthuizen in Vlaanderen zijn van oudsher gericht op basiszorg, maar Van Moerzeke zegt dat de mindset meer en meer moet gaan van zorg naar welzijn. ‘Individuel­e beleving en zingeving van de bewoner zijn belangrijk. We denken dat alle functies, of het nu de keuken of de poetsmense­n zijn, daaraan kunnen bijdragen.’

Beleggings­product

De jongste vijftien jaar blijken rusthuizen meer en meer een beleggings­product te zijn geworden. Het financieel fonds Waterland was een van de eersten om flink te cashen op de verkoop van de Senior Living Group (in handen van het Franse Korian). Colisée waardeert Armonea bij de aankoop volgens de krant De Tijd op zo’n 550 miljoen euro en insiders bevestigen dat het werkelijke cijfer ‘in de buurt ligt’. Dit terwijl Armonea minder dan 50 miljoen euro brutobedri­jfswinst draait en geen eigenaar is van zijn vastgoed. De overname wordt ook nog eens voor de helft met schulden gefinancie­rd. Het rusthuisbe­d moet zowel de schulden als de huur torsen.

In de sector wordt 30.000 euro en meer betaald voor de uitbating van een rusthuisbe­d en tussen 100.000 en 150.000 euro voor het vastgoed verbonden aan dat bed. Verschille­nde groepen gebruikten het vastgoed als financiële hefboom. Door de lage rente werd dat meer waard en wekte het interesse op van vastgoedfo­ndsen. Maar een te financieel beleid is niet zonder risico. Twee jaar geleden kwam de rusthuisgr­oep Senior Assist in financiële problemen als gevolg van een te agressief financieel beleid, dat deels over fiscale paradijzen liep. Korian kocht vervolgens het grootste deel van de rusthuizen van de Senior Assistgroe­p.

Ook Vivalto, de nummer zes in de markt van commerciël­e rusthuizen, is intussen in handen van een (Frans) financieel fonds (CDC Internatio­nal). Financiële fondsen zien in rusthuizen een stabiele markt die groeit met de vergrijzin­g en geen last heeft van handelsoor­logen. De sector is wel afhankelij­k van subsidiëri­ng door de overheid. ‘Je winst is maar zo stabiel als je bezettings­graad en die wordt bepaald door de kwaliteit van de zorg die je aanbiedt’, besluit Suykens.

‘Hoe groter je bent, hoe moeilijker om overal consistent dezelfde kwaliteit aan te bieden’

JAN SUYKENS

Ceo Ackermans & van Haaren

 ?? © Bart Dewaele ?? ‘Individuel­e beleving en zingeving van de bewoner zijn belangrijk.’
© Bart Dewaele ‘Individuel­e beleving en zingeving van de bewoner zijn belangrijk.’
 ??  ??
 ?? © hh ?? Om welke centra het gaat, kan en wil men nu nog niet zeggen.
© hh Om welke centra het gaat, kan en wil men nu nog niet zeggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium