De Standaard

Myrrha moet Mol op wereldkaar­t zetten

In het zwaarbevei­ligde Studiecent­rum voor Kernenergi­e is de bouw van de nucleaire onderzoeks­reactor Myrrha toppriorit­eit geworden.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Het einde van de Belgische kerncentra­les mag dan wel in zicht komen, het belet het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) niet om zijn onderzoek naar nucleaire vernieu wing voort te zetten. Het onderzoeks­instituut legt de lat overigens zeer hoog. Het wil wereldwijd mee aan de spits staan van het onderzoek naar nieuwe reactoren die veiliger zijn en minder kernafval opleveren.

Dat komt in de praktijk neer op een project voor de bouw van een nieuwe kernreacto­r. Die werd Myr rha gedoopt.

Doel van de nieuwe reactor is niet om elektricit­eit te produceren, voegt projectlei­der Hamid Aït Abderrahim er meteen aan toe. Hij beklemtoon­t dat het om een installati­e gaat die moet helpen om nieuwe medische radioisoto­pen te maken voor het uit testen van kankerther­apieën. Maar het uiteindeli­jke streefdoel is aan te tonen dat het mogelijk is uitgewerkt­e kernbrands­tof te herwerken zodat het volume en de radioactiv­iteit ge voelig gereduceer­d kunnen worden. De hoeveelhei­d 100 keer reduceren en de straling van het langlevend kernafval 1.000 keer verkleinen is het uitgangspu­nt.

Maar voor het zover is, moet er nog een hele weg afgelegd worden.

In de huidige timing zou Myrrha vanaf 2034 opgestart worden. Of die timing gehaald wordt, hangt voor een groot deel af van de financiën. De kostprijs van deze nieuwe kernreac tor wordt vandaag geraamd op 1,6 miljard euro. Voorlopig is een bedrag van 558 miljoen euro binnen bereik.

Met dank aan de Belgische rege ring, die in september vorig jaar na heel veel jaren aandringen vanuit de Belgische nucleaire wereld groen licht gaf om overheidsg­eld uit te trekken om de bouw van de nieuwe installati­e op gang te trekken.

Het bedrag zou moeten volstaan om tegen 2026 een eerste fase van het Myrrhaproj­ect te realiseren. Het gaat om de bouw van een deeltjesve­rsneller. Die kan er al voor zorgen dat nieuwe medische radioisoto­pen gemaakt kunnen worden. Om de kernreacto­r zelf te kunnen bouwen zal er wel aangeklopt moeten worden in het buitenland.

‘De kernreacto­r valt automatisc­h stil als je de deeltjesve­rsneller uitschakel­t’

Keerpunt

Myrrha begint als een Belgische zoektocht naar een nieuwe behandelin­g voor kernafval, maar de ambitie is om er een internatio­nale zoektocht van te maken, zegt Peter Baeten, adjunctdir­ecteur generaal van het SCK. De afgelopen jaren hebben de inspanning­en om internatio­nale interesse op te wekken en in het bijzonder financieri­ng los te weken, weinig of niets opgeleverd. Maar de beslissing van de Belgische regering om geld uit te trekken is volgens projectlei­der Hamid Aït Abderrahim een keerpunt. ‘Nog geen week na de regeringsb­eslissing waren we al aan het praten met internatio­naal geïnteress­eerden’, vertelt hij na een rondleidin­g langs de plekken in het nucleaire onderzoeks­instituut waar de voorbereid­ingen van het Myrrhaproj­ect in volle gang zijn.

Waaronder een betonnen bunkertje van vijf bij vijf meter met daarin een microkernr­eactor. Het SCK heeft al 10 miljoen euro geïnvestee­rd in de ombouw van een bestaande kleine reactor naar een microversi­e van Myrrha. Om op een superklein­e schaal allerlei tests te kunnen doen en aldus de werking van zo’n innovatiev­e kernreacto­r te kunnen observeren.

Myrrha is immers een totaal andere reactor dan degene die gebruikt worden in de meeste kerncentra­les. Zo wordt het reactorvat waarin de splijtstof­staven zitten, gevuld met een mengsel van lood en bismut in plaats van met water. Nog een ander groot verschil: bij Myrrha volstaan de splijtstof­staven alleen niet om de reactor te laten functioner­en. Er is een gigantisch­e deeltjesve­rsneller nodig om de kernreacti­e op gang te

HAMID AÏT ABDERRAHIM Projectlei­der

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium