De Standaard

Parket wil 300 trucks Jost aan de kant

- GOELE DE CORT © pn

Het transportb­edrijf Jost reageert furieus op de inbeslagna­me van vrachtwage­ns in een onderzoek naar sociale fraude.

‘Een duidelijke, maar zinloze poging om het bedrijf te destabilis­eren en de klanten bang te maken. De federale procureur blijft valse informatie verspreide­n via de pers.’

Transportr­eus Jost, goed voor een kleine drieduizen­d werknemers en actief in Europa en NoordAfrik­a, is niet te spreken over de nieuwe ontwikkeli­ng in het onderzoek naar sociale fraude en mensenhand­el. Negentien vrachtwage­ns zijn al in beslag genomen. Het federale parket wil er in totaal 300 aan de kant, maar Jost kon dat via de rechter verhindere­n. Volgende dinsdag volgt de eindbeslis­sing door de kortgeding­rechter.

Het federaal parket heeft Jost, herkenbaar aan de blauwgroen­e trucks met een kangoeroe, al langer in het vizier. Het verdenkt het bedrijf van sociale fraude, witwasprak­tijken en mensenhand­el. Het zette in het onderzoek zelfs een undercover­agent in. In 2017 werd ceo Roland Jost een tijdje vastgehoud­en, maar daarna weer vrijgelate­n.

De transportr­eus zou, meent het gerecht, vrachtwage­nchauffeur­s uit OostEuropa aan het werk hebben gezet zonder de Belgische arbeidsvoo­rwaarden te respectere­n. Een praktijk die schering en inslag is in de sector, zegt Frank Moreels van Het federaal parket heeft Jost de vakbond BTB, die al veelvuldig onderzoek deed naar sociale fraude. ‘Belgische transportb­edrijven richten een postbusond­erneming op in Slovakije. De chauffeurs worden daar ingeschrev­en en werken dan tegen Slovaakse voorwaarde­n, maar in de praktijk rijden ze permanent in België.’

‘Het is tekenend dat ze nu een grote vis aanpakken. Maar de pakkans blijft erg klein’

FRANK MOREELS Transportv­akbond BTB

De chauffeurs zijn soms Slovaken, maar vaak ook Roemenen, Bulgaren of Oekraïener­s die dan voor het Slovaakse bedrijf werken. Ze gaan soms weken na elkaar niet naar huis en leven in hun cabine.

Minnelijke schikking

Volgens de regels mag een chauffeur na een internatio­naal transport, bijvoorbee­ld van Slovakije naar België, maar drie ritten binnen het land van bestemming uitvoeren alvorens weer te vertrekken. ‘Maar dat is zeer moeilijk te controlere­n’, zegt Moreels.

De inspectie treedt vaker en vaker op, zegt hij. ‘En het is tekenend dat ze nu een grote vis als Jost aanpakken. Maar de pakkans blijft erg klein. En dan nog blijft het vaak bij een minnelijke schikking. Of het bedrijf laat zich failliet verklaren.’ Jost houdt vol dat het bedrijf niets te verwijten valt en zegt vertrouwen te hebben in het uiteindeli­jke vonnis in de zaak.

 ??  ?? al langer in het vizier.
al langer in het vizier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium