De Standaard

‘Myrrha is een gok’

- © Klaas De Buysser © Lieven Van Assche

wordt een van de grote uitdaginge­n.

Verderop in een hoge hal zijn onderzoeke­rs al volop bezig met allerlei testopstel­lingen van onderdelen en materialen die in de Myrrhareac­tor verwerkt moeten worden. De onderzoeke­rs van het SCK steken het niet onder stoelen of banken: het uittesten van de impact en het in toom houden van de sterk corrosieve bijwerking­en van de hete vloeibare loodbismut­cocktail op de kernreacto­r wordt een van de grote uitdaginge­n.

Niet iedereen is even enthousias­t over het Myrrhaproj­ect. Ouddirecti­elid van het SCK Gilbert Eggermont bestempelt het plan als een ‘gok, behept met zeer grote onzekerhed­en’.

Gilbert Eggermont vreest dat er veel te weinig aandacht is voor de financiële ontsporing­en en technologi­sche problemen waarmee de ontwikkeli­ng van de kernindust­rie de voorbije decennia keer op keer is geconfront­eerd.

Eggermont praat met kennis van zaken. Hij is kernfysicu­s van opleiding, doceerde (tot zijn pensioen) stralingsb­escherming aan de VUB en maakte als voormalig adviseur van de voorzitter en de directeurg­eneraal van het SCK de ontstaansg­eschiedeni­s van het Myrrhaproj­ect mee. Het project dateert overigens al van 1997 en was sindsdien een vergeefse zoektocht naar internatio­nale financiële participat­ie.

Wat hem vooral verontrust, is dat het Myrrhaproj­ect verwant blijft met de kweekreact­orambities met opwerking van kernbrands­tof in Duitsland, Engeland en Frankrijk, die uitgedraai­d zijn op een compleet fiasco. ‘Financieel maar ook technologi­sch, mede omdat de scheiding van afval en splijtstof een veel complexer en veel delicater proces bleek, waarop de nucleaire wetenschap­pers hun tanden stuk hebben gebeten.’

Eggermont bestempelt de vereiste splijtstof­bewerking van het Myrrhaproj­ect als een grote blackbox. Hij vindt ook dat het SCK naast het argument van de boeiende onderzoeks­aspecten wat al te gemakkelij­k de troef uitspeelt dat Myrrha de deur opent om het kernafvalp­robleem te verkleinen. Het beeld is volgens hem veel genuanceer­der. ‘Het kan helpen een deel van het langlevend kernafval van nieuwe kernenergi­e in de toekomst te verkleinen. Maar niet de afvalberg van het huidige programma, waarvoor geologisch­e berging noodzakeli­jk blijft.’ Volgens Eggermont zit het Niras, de Belgische overheidsi­nstelling die instaat voor het beheer en de berging van het kernafval, op dezelfde golflengte.

‘Bovendien is de kans groot dat bij de koeling en opwerking van de splijtstof in de Myrrhareac­tor nieuw langlevend kernafval wordt geproducee­rd. Wie hoopt dat projecten zoals Myrrha gaan helpen om de oplopende kosten van de berging van het kernafval te beperken, dwaalt.’

Eggermont vraagt zich verder af of het SCK zich met Myrrha niet in een financieel avontuur aan het storten is. Hij betwijfelt sterk of de huidige kostenrami­ng van 1,6 miljard euro realistisc­h is. Volgens hem gaat een Franse parlementa­ire expertenco­mmissie (Office parlementa­ire d’évaluation des choix scientifiq­ues et technologi­ques) er al van uit dat 2 miljard euro een realistisc­her kostenrami­ng is. Gilbert Eggermont.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium