De Standaard

Klimaatopr­oer bereikt banken

Duizenden Belgen dreigen ermee hun geld weg te trekken bij de grote banken als die hun klimaatbel­eid niet bijsturen.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Meer dan zesduizend mensen hebben de resolutie van de ‘Move Your Money’campagne onderteken­d. Ze zijn van plan hun geld naar een klimaatvri­endelijke bank te verplaatse­n als het beleid van de grote banken niet in lijn wordt gebracht met het klimaatakk­oord van Parijs.

De campagne is een initiatief van de progressie­ve burgerbewe­ging Hart boven Hard, die ervoor samenwerkt met de ngo’s FairFin en Greenpeace, en de Gentse studentenb­eweging D’Urgent. Onderteken­aars vragen dat hun bank geen geld beschikbaa­r stelt voor het ontginnen van nieuwe fossiele brandstofr­eserves, en evenmin aan energiebed­rijven die het klimaatakk­oord van Parijs nog niet in concreet beleid vertaald hebben. Ook willen ze dat de bank zelf haar CO2uitstoo­t reduceert.

De initiatief­nemers beschouwen de campagne nu al als een succes. ‘Het loopt goed. Tot nu toe hebben we alleen via Facebook en nieuwsbrie­ven gecommunic­eerd. We rekenen erop dat het aantal onderteken­aars nog groeit als de actie bekender wordt’, zegt Mathias Balcaen van Greenpeace. De initiatief­nemers zijn van plan om een breder publiek aan te spreken zodra er tienduizen­d handtekeni­ngen verzameld zijn.

Wouter Hillaert van Hart boven Hard heeft niet gewacht tot zijn bank het beleid bijstuurt. Hij heeft zijn geld al verplaatst van BNP Paribas Fortis naar VDK Spaarbank. ‘Dat geeft me het gevoel dat ik niet langer collaboree­r met een systeem dat onze toekomst op het spel zet’, zegt hij. ‘Mentaal voel ik me daar veel be ter bij. En bovendien bespaart het ons geld, omdat onze nieuwe hypotheek voordelige­r uitpakte.’ Aan wie zijn hypotheek niet wil herfinanci­eren, adviseert ‘Move Your Money’ om op zijn minst het spaargeld naar een klimaatvri­endelijke bank over te zetten. Welke bank dat is, kan de consument zelf beslissen. De Bankwijzer van FairFin kan daarbij behulpzaam zijn.

Constructi­eve sfeer

De eisen van de onderteken­aars zijn een logische consequent­ie van de klimaatakk­oorden, legt Frank Vanaerscho­t van FairFin uit. ‘Als we de opwarming onder 1,5 graden willen houden, moet 80 procent van de bekende voorraden aan fossiele brandstof onder de grond blijven. Het is dus geen goed idee om nog nieuwe bronnen te ontginnen.’

De mensen achter ‘Move Your Money’ hebben met twee van de vier grootbanke­n al een gesprek gevoerd. Dat verliep in een constructi­eve sfeer, zegt Vanaerscho­t. ‘Ze hebben niet meteen beloofd om te gaan doen wat we vragen, maar ze erkennen wel de noodzaak ervan.’ In de petitie wordt gevraagd om tijdens de algemene vergaderin­g van dit jaar een engagement uit te spreken, dat vanaf 2020 in daden wordt omgezet.

De campagnevo­erders rekenen er ook op dat de banken bezorgd zijn over hun klimaatima­go. ‘We beseffen dat individuel­e retailklan­ten niet de grote winstmaker­s zijn’, zegt Balcaen. ‘Maar banken hebben ook een sociale rol en staan sinds de crisis meer open voor duurzaamhe­idsaspecte­n.’ De grote belangstel­ling voor de klimaatmar­sen speelt de campagne in de kaart. ‘Wij zijn inderdaad gevoelig voor dit soort maatschapp­elijke acties’, bevestigt Joëlle Neeb van ING België, verwijzend naar de groei van de kredieten voor hernieuwba­re energie. Wilfried Remans van BNP Paribas Fortis zegt dat de bank al deels aan de verzuchtin­gen van ‘Move Your Money’ is tegemoetge­komen. In Katowice heeft ze samen met enkele andere banken, waaronder ING, beloofd haar beleid in lijn te brengen met het akkoord van Parijs. ‘Wij doen er alles aan om de klimaattra­nsitie te ondersteun­en’, zegt Remans. Van de vier grootbanke­n is Belfius de enige die financieri­ng van fossiele brandstoff­en al volledig heeft afgebouwd. ‘We financiere­n alleen nog hernieuwba­re energie’, laat Ulrike Pommée van Belfius weten.

‘Banken hebben ook een sociale rol en staan sinds de crisis meer open voor duurzaamhe­idsaspecte­n’

MATHIAS BALCAEN Greenpeace

 ?? © Andrew Burton/afp ?? Een oliebron in North Dakota. ‘Als we de opwarming onder 1,5 graden willen houden, moet 80 procent van de bekende voorraden aan fossiele brandstof onder de grond blijven.’
© Andrew Burton/afp Een oliebron in North Dakota. ‘Als we de opwarming onder 1,5 graden willen houden, moet 80 procent van de bekende voorraden aan fossiele brandstof onder de grond blijven.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium