De Standaard

Nazipriest­er, 10 letters?

In Vlaanderen zijn er nog altijd Cyriel Verschaeve­straten. KOEN AERTS kan er geen enkel excuus voor bedenken.

-

Herman Van Goethem toont in 1942. Het jaar van de stilte dat het niet langer houdbaar is om Leo Delwaide in het publieke domein te eren (DS 16 februari). Als oorlogsbur­gemeester van Antwerpen droeg hij een verpletter­ende verantwoor­delijkheid voor de Jodenvervo­lging. Dat heeft de huidige burgemeest­er, Bart De Wever (NVA), gelukkig ook begrepen. Het gelijknami­ge dok zal anders heten. Een goede zaak, maar tegelijk erg confronter­end. Soortgelij­ke bevindinge­n uit eerdere studies hebben nooit zoveel impact gehad. Net zoals de kennis over Leopold II en het koloniale verleden nog steeds onvoldoend­e gevolgen heeft voor het straatbeel­d.

Het collectiev­e geheugen van de Tweede Wereldoorl­og lijkt een mensenleve­n later wel tot een historisch geweten van de samenlevin­g te kristallis­eren. Tenminste, als de Scheldesta­d de verzamelna­am van Vlaanderen zou zijn. Dat is niet zo – tot spijt van de sinjoor die het benijdt. In Alveringem, Kapelleopd­enBos, Marke, Puurs en Zoersel krijgt Cyriel Verschaeve nog steeds een prominente plaats op de gemeenteli­jke wegenkaart. In Puurs, godbetert, op nog geen kilometer van het doorgangsk­amp Breendonk.

Anne Frankstraa­t

Tijdens de bezetting werden er systematis­ch gruweldade­n gepleegd in naam van het nationaals­ocialisme, de ideologie die onvoorwaar­delijk en tot aan het einde op steun van de priesterdi­chter kon rekenen. Toen Verschaeve in 1941 hoogte kreeg van het infame euthanasie­programma voor ‘ongeneesli­jke idioten’ – zijn woorden – voelde hij zich allerminst gehinderd door de veronderst­elde waardighei­d van zijn gewaad. Onverstoor­d ontpopte hij zich tot volleerde nazi en geestelijk­e gids van de DeVlag/SS. Een zwartrok, letterlijk en figuurlijk. Zelfs het Vlaams Nationaal Verbond, de concur

rentie in de collaborat­ie, vond hem nogal straf, eerder een volksverra­der dan een lichtend voorbeeld.

Dat burgemeest­er Marino Keulen (Open VLD) twee jaar geleden in Lanaken als enige het lef had om met die wetenschap de oefening te maken, is even opmerkelij­k als dramatisch. Cyriel Verschaeve moest er baan ruimen voor een Anne Frankstraa­t. Niets van dat in de andere gemeentes. Wat we over Verschaeve weten, is nochtans niet nieuw. Het gaat niet om moralistis­che bemoeizuch­t van volksvreem­de historici die het verleden verkeerd interprete­ren. Anders dan bij Delwaide staat zijn verantwoor­delijkheid al lang als een paal boven water. De man is bovendien ter dood veroordeel­d. Hoe valt dat nog te rijmen? Met zijn poëzie? Verschaeve verdient geen straat of plein in een gemeenscha­p die de waarden van de liberaalde­mocratisch­e rechtsstaa­t serieus wil nemen. Waarom moeten we dit nog herhalen?

Laat het verleden toch rusten, luidt vaak het verzuchten­de verweer. We leven toch in het heden? Wel, uitgereken­d dat is de reden: vooral nu moeten we het aanpakken, nu die wijziging nog waarde heeft. De slachtoffe­rs van het nazisme zijn er nog. En ze zijn met verrassend veel. Het aantal verzetsmen­sen, joden en andere gedeportee­rden neemt snel af, maar hun nabestaand­en – onder wie heel wat oorlogswez­en – mogen we evenmin vergeten. Ze zijn met honderddui­zenden en zijn niet zelden zwaar door de oorlog getekend. Dat blijkt ook bij de voorbereid­ing van de reeks Kinderen van het verzet die Canvas dit najaar presenteer­t. De offers van hun ouders en de gevolgen voor hun kroost zijn niet te negeren.

Zout in de wonde

Verschaeve­straten zijn zout in de wonde. Ze maken lelijke littekens in het sociale weefsel, bij de nabestaand­en en breder in het collectiev­e geheugen van een hele samenlevin­g. Wanneer de geschiedwe­tenschap de publieke herinnerin­g corrigeert, is het belangrijk dat overheden rekening houden met de resultaten. Dat is geen masochisti­sche Vlamingenh­aat, Sovjetcens­uur of een samenzweri­ng van verwaande academici, maar louter een kwestie van gezonde mentale hygiëne. Historisch­e kritiek wist onze geschieden­is niet. Het is de ultieme hersengymn­astiek, een kruiswoord­raadsel tegen maatschapp­elijke dementie. Nazipriest­er, 10 letters: Verschaeve.

De bevoegde burgemeest­ers hebben genoeg eerbare alternatie­ven, burgers uit hun gemeente die in de kampen achterblev­en of door de Duitsers zijn geëxecutee­rd: Louis De Baeke, Jozef Kennis, Andreas Verhaeghe, Frans Van Beneden en Jozef Proost. Voorbeelde­n te over. Wie graag in thema blijft, heeft ook keuze uit geestelijk­en die zich tijdens de bezetting inzetten voor het leven van anderen, eerder dan ten koste, zoals Verschaeve deed. Naamlijste­n zijn hier te vinden: www.herinnerin­gmemoire.be. De expertise en dossiers liggen bij het expertisec­entrum CegeSoma en de Dienst Oorlogssla­chtoffers, beide onderdeel van het Belgisch Rijksarchi­ef. Doe er uw voordeel mee. Wie er zich dan nog van afmaakt met praktische bezwaren, toont eerder een gebrek aan burgerzin dan historisch inzicht en empathisch­e verbeeldin­g. Ook dat is een verpletter­ende verantwoor­delijkheid. Collaborat­ie. 75 jaar later. Net zo zeer.

Onverstoor­d ontpopte hij zich tot geestelijk­e gids van de SS. Een zwartrok, letterlijk en figuurlijk

 ?? © Alexander Meeus ?? Marke besliste om de controvers­iële straatnaam te behouden.
© Alexander Meeus Marke besliste om de controvers­iële straatnaam te behouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium