De Standaard

Verlaat je ideologisc­he biokraam

-

Enkele organisati­es die ijveren voor ecologisch­e en biologisch­e landbouw kanten zich tegen een veldproef met mais door het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie (VIB) (DS 18 februari). Met enkele merkwaardi­ge redenering­en. De auteurs klagen om te beginnen het gebruik van mais aan, ‘een gewas dat vooral nut heeft voor de exportgeri­chte, intensieve veehouderi­j’.

De proef heeft weinig met efficiënte­re veevoederp­roductie te maken. Doordat in de maisplante­n enkele genen zijn uitgeschak­eld, zijn ze gevoeliger voor stress zoals droogte of hitte. Ze zullen dus slechter groeien, niet beter. Niet bepaald de droom van elke veeboer. De maisplante­n doen louter dienst als model, zoals een muis in het lab, en moeten helpen te begrijpen waarom sommige planten het in moeilijke omstandigh­eden beter of slechter doen dan andere. Basiskenni­s die in een opwarmende wereld weleens nuttig kan zijn, zou je denken.

Het DNA van de maisplante­n is gewijzigd met ‘de geconteste­erde crisprtech­niek’, lezen we. Zo ‘geconteste­erd’ is die techniek niet, of het moest door de milieuvere­nigingen zélf zijn. Nadat het Europese Hof vorig jaar had beslist dat planten veredeld met crisprcas ook onder de ggoregelge­ving vallen, klaagden plantenwet­enschapper­s uit meer dan 85 Europese onderzoeks­instituten de absurditei­t van die beslissing aan. De planten zijn niet inherent onveiliger dan gewassen die met klassieke veredeling zijn verkregen. De dure markttoela­tingsproce­dure dreigt onderzoek met de nieuwe technieken in de kiem te smoren.

Dat lijkt precies te zijn wat de auteurs willen. Eerst ijver je ervoor dat crisprplan­ten als stiekeme ggo’s vol risico’s en gevaren onder de strengste regels vallen, om vervolgens te beweren dat we er door al die verplichte controles niets van hoeven te verwachten. ‘Als ggogewas moet het gewas nog een lange en dure weg gaan vooraleer het ooit commerciee­l geteeld mag worden’, merken de auteurs op. ‘Het zou een absurde grap van een standupcom­edian kunnen zijn.’ Precies, maar wie is hier de cynische komiek?

Het verzet tegen de veldproef getuigt van een erg enge visie op duurzame voedselpro­ductie. Om in 2050 10 miljard mensen duurzaam te voeden, zullen we volgens een analyse door het World Resources Institute uit meerdere vaatjes moeten tappen. Inzetten op gewasvered­eling, met de nieuwste technieken, is er daar een van.

Ja, we moeten minder vlees eten. Ja, we hebben duurzamere productiem­ethodes nodig. Daarvoor zullen we agroecolog­ische en hoogtechno­logische strategieë­n moeten combineren. Wat niet helpt, is protest tegen alle onderzoek dat niet in het eigen ideologisc­he kraam past.

 ??  ?? DIETER DE CLEENE Redacteur Eos magazine.
DIETER DE CLEENE Redacteur Eos magazine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium