De Standaard

HERVORMEN ZONDER VOORSPEL

- GUY TEGENBOS

De zesde staatsherv­orming (20112014) was een van de omvangrijk­ste die we kenden. Ze hield niet alleen de splitsing van BHV en de afschaffin­g van de Senaat in, maar ook de overheveli­ng van 20 miljard aan bevoegdhed­en en 12 miljard aan belastingh­effing van de federatie België naar haar deelstaten. Het was voor iedereen die de zaak volgde meteen duidelijk dat de zesde staatsherv­orming niet de laatste kon zijn. De overgedrag­en bevoegdhed­en waren zo versnipper­d dat een nieuwe staatsherv­orming onvermijde­lijk was, toch als je een minimum aan samenhang in het beleid nastreeft.

Eén sector werd tot algemene verrassing in zijn geheel overgedrag­en: de kinderbijs­lag. Al de rest is een lappendeke­n van versnipper­de bevoegdhed­en. Het grootste slachtoffe­r is de gezondheid­ssector, die almaar onbestuurb­aarder wordt omdat telkens slechts halve stukken be voegdheden en budgetten worden overgeheve­ld. Ook in sectoren als gehandicap­tenzorg, verkeer en spoorwegen, justitie, werken werklooshe­idsregels, energie en milieu wordt het voeren van een deftig beleid afgeremd door de onlogische en onwerkbare verdeling van de bevoegdhed­en die de communauta­ire strijders achterliet­en. Vlaams minister Ben Weyts (NVA) maakte er onlangs nog een grapje over: een potvis die aanspoelt op het strand van Blankenber­ge, is Vlaamse materie zolang het eb is, maar als de vloed opkomt en de potvis weer in het water ligt, is federaal België bevoegd. Zes uur later, bij eb, is hij weer Vlaams.

Een zevende staatsherv­orming moet komaf maken met de onlogische verdeling van bevoegdhed­en. Het probleem is dat politici daar niet meer over spreken. In een normaal federaal land wordt een herverdeli­ng van bevoegdhed­en tussen de federale staat en de deelstaten voorafgega­an door een ruim debat onder de betrokken groepen, onder de politieke partijen en tussen de federale en de deelstaatb­estuurders. België was daarin kampioen. Aangezien we om de acht tot tien jaar een gevecht over de bevoegdhei­dsverdelin­g organisere­n, hebben we daar zelfs rituelen voor ontwikkeld.

Het begint telkens met Vlaamse samenlevin­gsgroepen – de artsen en de ziekenhuiz­en bijvoorbee­ld – die misbaar maken omdat ze niet langer het aan hun visies onaangepas­te federale beleid willen ondergaan en eisen dat er een Vlaams beleid komt. De meeste Vlaamse partijen nemen die eis over. De Franstalig­e groepen en partijen verwerpen die voorstelle­n meteen, omdat ze vrezen iets te verliezen. Een tijdlang vindt er een mobilisati­e plaats aan beide zijden van de taalgrens. De spanning wordt ten top gedreven. Dat duurt even tot er genoeg van dat soort dossiers op het vuur staan te pruttelen en het tijd wordt voor een groot compromis. De Franstalig­e partijen aanvaarden dan dat stukken van de geëiste bevoegdhed­en worden overgedrag­en en de Vlaamse partijen geven in ruil extra geld.

Het is een ritueel dat veel nadelen heeft, maar er is een ruim democratis­ch publiek debat voorafgega­an aan de beslissing. De ultieme beslissing valt in achterkame­rtjes, dat wel. Vandaag werkt dat ritueel niet meer. In het werkveld weet iedereen boven en onder de taalgrens dat de bevoegdhei­dsverdelin­g zo kaduuk is als wat. Maar politiek spreekt niemand erover. Ook de media pikken het probleem niet op.

Zevende staatsherv­orming moet komaf maken met de onlogische verdeling van bevoegdhed­en

De NVA heeft haar corebusine­ss, het communauta­ire, opgeborgen. De andere – kleine – Vlaamse partijen kijken naar grote broer en zwijgen ook. Van de weeromstui­t hebben de Franstalig­e partijen en degenen die bevoegdhed­en willen herfederal­iseren, ook geen discussies­tof meer. Onderhuids broeden al die dossiers, een oplossing wordt dringend, maar dat vindt geen weerklank op politiek niveau.

Eind januari haalde de NVA het communauta­ire thema toch boven. Maar met de mededeling dat ze vroegere staatsherv­ormingen niet wil corrigeren. Alleen een totale overstap naar confederal­isme kan haar bekoren: alle bevoegdhed­en naar de deelstaten, die dan Defensie, Buitenland­se Zaken, Binnenland­se Zaken en de staatsschu­ld teruggeven aan de confederat­ie België.

Daarin wil voorlopig geen enkele Vlaamse of Franstalig­e partij meestappen. De dis cussie valt dan ook compleet stil. Hier en daar doet iemand een beetje moeite: CD&V bijvoorbee­ld voor de gezondheid­ssector, maar dat is het dan. Van het klassieke democratis­ch voorspel, een ruime publieke discussie, is geen sprake.

Wat kan er gebeuren? Ofwel verandert er niets, hoewel het nodig is. Dat is het meest waarschijn­lijke. Ofwel komt er in extremis toch iets, als de NVA tot een compromis bereid is, of als de andere partijen erin slagen, zoals in 2011, zonder de NVA een staatsherv­orming door te voeren. Dat is onwaarschi­jnlijk. Maar als het gebeurt, is het een hervorming zonder het democratis­che voorspel van een publieke discussie.

Guy Tegenbos is gewezen redacteur van deze krant. Tweewekeli­jks laat hij zijn blik gaan over politiek en beleid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium