De Standaard

Gerechtigh­eid komt alleen met de waarheid

-

Belgische Syriëstrij­ders worden inderdaad het best ter plaatse berecht, schrijft THOMAS VAN POECKE. Maar het is geen goed idee om de berechting volledig aan het Iraakse gerechtssy­steem over te laten.

Nu de militaire strijd tegen IS lijkt te zijn gestreden, riep Donald Trump zijn Europese bondgenote­n op om ‘hun’ ISstrijder­s ‘terug te nemen’ en in Europa te berechten. De bereidheid daartoe is beperkt. Premier Charles Michel (MR) pleit ervoor om de ISstrijder­s ter plaatse te berechten en roept op tot internatio­nale coördinati­e. Vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) wil het Iraakse gerechtssy­steem daar niet verder mee belasten en pleit ervoor om een nieuw internatio­naal oorlogstri­bunaal op te richten.

De veiligheid­sexperte Jessika Soors ziet de oprichting van een internatio­naal tribunaal in Irak als een schijnoplo­ssing, omdat niemand twee keer voor dezelfde feiten veroordeel­d kan worden (DS 19 februari). Maar hoewel een aantal van de Belgische Syriëstrij­ders hier inderdaad al is veroordeel­d, geldt het ne bis in idemprinci­pe alleen binnen dezelfde staat of ‘jurisdicti­e’ (met uitzonderi­ng van de EU). Niets belet om Syriëstrij­ders die al in Europa werden veroordeel­d in Irak te vervolgen, en al zeker niet voor een internatio­naal tribunaal dat hen zou vervolgen voor misdaden onder het internatio­naal recht, zoals oorlogsmis­daden. Bovendien zouden ze niet voor dezelfde feiten vervolgd worden. De Belgische rechtbanke­n hebben de Syriëstrij­ders alleen veroordeel­d voor ‘indirecte’ terroristi­sche misdrijven zoals ‘deelname aan de activiteit­en van een terroristi­sche groep’. Die vergen geen bewijs van onderligge­nde, materiële misdaden.

Foltering in Irak

Dat De Croo de ISstrijder­s niet voor de nationale rechtbanke­n van Irak wil brengen, is terecht. Eind 2017 rapporteer­de de ngo Human Rights Watch dat Irak (vermeende) ISleden in summiere terrorisme­processen berecht, waarin zij bijna uitsluiten­d veroordeel­d worden voor lidmaatsch­ap van een terroristi­sche groep. Dat gebeurt zonder onderschei­d naargelang van de ernst van de internatio­nale misdaden die zij mogelijk hebben gepleegd. Als bewijs volstaan vaak beschuldig­ingen van de plaatselij­ke bevolking, of zelfs bekentenis­sen verkregen op basis van foltering. De omstandigh­eden van detentie zijn er erbarmelij­k, en veroordeli­ngen kunnen de doodstraf tot gevolg hebben. Bovendien heeft Irak geen gecoördine­erde vervolging­sstrategie, kunnen slachtoffe­rs niet betekenisv­ol deelnemen aan de processen en gaat veel informatie verloren doordat het minste bewijs volstaat voor een veroordeli­ng.

Als wij ‘onze’ Syriëstrij­ders in België zouden berechten, zou slachtoffe­rparticipa­tie eveneens moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Zoals ik al aanhaalde, is het vervolging­sbeleid van het federaal parket voor Syriëstrij­ders uitsluiten­d gericht op indirecte terroristi­sche misdrijven. Die strategie is begrijpeli­jk, omdat het in deze situatie moeilijk is om bewijs te vergaren. Maar dat betekent ook dat je de wreedheden die in Irak en Syrië zijn gepleegd, niet zult blootlegge­n door Belgische Syriëstrij­ders over te brengen.

Na elk gewapend conflict is er nood aan een overgangsj­ustitie die niet alleen de schuldigen straft, maar ook tegemoet probeert te komen aan het recht op waarheid. Alleen het bovenspitt­en van de waarheid kan leiden tot een betekenisv­olle berechting van de schuldigen en tot herstel van de rechtsstaa­t, kan een gebroken samenlevin­g in staat stellen om te verwerken wat er is gebeurd, en kan verzoening mogelijk maken tussen voormalige vijanden. Hoe onwaarschi­jnlijk dat ook mag klinken voor een groep als IS: conflicten van alle tijden en van overal ter wereld leren dat op termijn alleen verzoening tot een stabiele vredessitu­atie kan leiden.

Hybride straftribu­naal

Berechting gebeurt om die redenen het best ter plaatse. Samenwerke­n met het Syrische regime is voorlopig onmogelijk, waardoor Irak in zicht komt. Maar gezien de manier waarop Irak de processen voert, is het geen goed idee de berechting van Europese Syriëstrij­ders volledig aan het Iraakse gerechtssy­steem over te laten. Wel is het belangrijk om de slachtoffe­rs te betrekken bij de procesvoer­ing. Daarom is een ‘hybride’ straftribu­naal de beste oplossing. Wat rechters en het toepasseli­jke recht betreft, bevat dat zowel internatio­nale als lokale elementen. Dergelijke tribunalen zijn succesvol gebruikt na de conflicten in Sierra Leone en Cambodja.

Het is belangrijk om de slachtoffe­rs te betrekken bij de procesvoer­ing

Daarbij is een gecoördine­erde heroriënte­ring van de vervolging­sstrategie nodig. Als we de internatio­nale misdaden die IS heeft begaan, vervolgen – oorlogsmis­daden, misdaden tegen de menselijkh­eid en genocide – in plaats van indirecte terroristi­sche misdrijven, zal dat een veel kwalitatie­vere gerechtigh­eid opleveren. Die helpt de waarheid aan het licht te brengen. We kunnen voortbouwe­n op het werk van de verschille­nde VNmechanis­men die al begonnen zijn bewijs van die misdaden te verzamelen. Idealiter integreren we de vervolging van alle ISstrijder­s, zonder onderschei­d naargelang van hun nationalit­eit, om een centraal archief te creëren. Veroordeel­de Europeanen zouden wel hun straf in het land van hun nationalit­eit kunnen uitzitten.

Dit hybride tribunaal zou in tandem kunnen opereren met een waarheidsc­ommissie, naar het bekende ZuidAfrika­anse voorbeeld. Daar zouden mensen die geaffiliee­rd waren aan IS, maar die geen ernstige misdaden hebben gepleegd, alternatie­ve straffen kunnen krijgen in ruil voor hun medewerkin­g en verhaal. Bovenal kan zo’n commissie de participat­ie en het verhaal van de slachtoffe­rgemeensch­ap centraal stellen, en bijdragen aan een begin van verwerking en verzoening.

Het is aan België en zijn bondgenote­n om dit momentum te grijpen en te tonen dat zij het recht kunnen doen zegevieren.

 ??  ?? THOMAS VAN POECKE Doctorandu­s, verbonden aan het Instituut voor Internatio­naal Recht van de KU Leuven.
THOMAS VAN POECKE Doctorandu­s, verbonden aan het Instituut voor Internatio­naal Recht van de KU Leuven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium