De Standaard

U KRIJGT EINDELIJK ZELF HET WOORD

- BART BRINCKMAN

De campagne heeft lang genoeg geduurd. Ze begon net na de zomer, met zicht op de gemeentera­adsverkiez­ingen. Daarna implodeerd­e de regering. De afgelopen weken kregen we het ultieme slot. De helden zijn moe, maar de toeschouwe­rs zijn dat evenzeer. Het schouwspel oogde bij momenten caleidosco­pisch, sprong van de hak op de tak, bracht het slechtste in de homo politicus boven.

De evaluatie leest u verderop in de krant. Soms ging het te veel over veto’s of posten en te weinig over inhoud. De gladiatore­n beloofden de hemel, maar we weten dat we overmorgen met een harde smak weer op aarde neerploffe­n. Dan moet er worden geformeerd, geteld, bespaard, geleid. Hopelijk krijgt de lange termijn opnieuw een kans. Talloze werven moeten worden afgewerkt. Bespaar ons een nieuw kibbelkabi­net.

De politiek worstelt met een slecht imago. Burgers wantrouwen hun ministers en volksverte­genwoordig­ers. Ze tonen te weinig slagkracht, de besluitvor­ming verloopt erg traag. ‘Ze kunnen het niet’, klinkt het dan geërgerd – zeker gezien de wedde die daartegeno­ver staat. Dan worden kiezers opstandig, willen ze wegblijven uit het stemhokje. Of stemmen ze gewoon blanco. Alsof het nihilisme de boventoon voert.

Ooit werd er gevochten om te mogen meepraten over het beleid. Elders in de wereld staan mensen desnoods een dag in de rij om voor het eerst te worden gehoord. In België gaat het om een plicht, maar in wezen blijft het een onvervreem­dbaar recht. Het gaat bovendien om een egalitair systeem. De geïnteress­eerde stem weegt even zwaar als de ongeïntere­sseerde, rijk spoort met arm, jong staat gelijk aan oud enzovoort. Een mens, een stem: het blijft een ontroerend uitgangspu­nt.

De politici moeten met het resultaat aan de slag. Kiezen betekent niet dat u krijgt wat u vraagt. Elke stem is als een druppel. Op zichzelf betekent hij niets, maar vele druppels samen veroorzake­n een regenbui. Ook in België kunnen kleine verschuivi­ngen grote gevolgen hebben. En wat is het alternatie­f? Het is een kleine moeite om de politiek te negeren, maar vroeg of laat bekommert de politiek zich om ons allemaal.

Morgen krijgt u eindelijk zelf het woord. Maak er gebruik van. Wie thuisblijf­t of blanco stemt, moet achteraf niet zeuren. Dan beslissen anderen in uw plaats. Gebruik onze stemtest. Ontdek met welke partij of politicus u zich min of meer verwant voelt. Geef hem of haar uw stem. Het kan gerust zijn dat u wordt teleurgest­eld. Zo gaat dat in het leven. Maar niet getreurd, over vijf jaar wenkt een nieuwe kans.

De politiek negeren, is een kleine moeite. Maar vroeg of laat bekommert de politiek zich om ons allemaal

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium