De Standaard

Een campagne zonder dash

Zo groot de maatschapp­elijke uitdaginge­n zijn, zo gelaten was het debat erover tijdens deze verkiezing­scampagne.

- JANFREDERI­K ABBELOOS

BRUSSEL I Het liep al mis op donderdag 14 maart. Groen stelde toen zijn langverwac­hte klimaatpla­n voor van 10 miljard euro. Het moest doen wat de NVA vijf jaar eerder op 11 april 2014 had gedaan. Die dag lanceerde de NVA een sociaaleco­nomisch herstelpla­n van 17 miljard euro, dat flink wat heilige huisjes sloopte. De werklooshe­id werd beperkt in de tijd, de index ging op de schop, er kwam een pensioenma­lus voor wie te weinig had gewerkt. Het werd de meetlat waartegen de andere verkiezing­sprogramma’s werden afgemeten. Het plan zette de toon voor de campagne. Die werd door deze krant omschreven als ‘de beste campagne sinds lang’ (DS 24 mei 2014).

Groen heeft die rol van uitdager niet waargemaak­t. De peilingen en klimaatpro­testen boden nochtans de uitgelezen omstandigh­eden. En ook de ecologiste­n gingen geen taboe uit de weg. De salariswag­ens en tankkaarte­n werden geschrapt, er kwam een slimme kilometerh­effing en fossiele brandstoff­en kregen geen subsidies meer. Met de aanbevelin­gen van de Oeso en de Europese Commissie onder de arm pleitte de partij voor niets minder dan een systeemver­andering.

Alleen durfde de partij het plan niet vol te verdedigen eens het door de NVA en Open VLD nochtans voorspelba­ar werd afgeservee­rd als een belastingt­sunami. Groen kreeg schrik van zijn eigen schaduw – een doodzonde voor een aanbodpart­ij. Tot enkele dagen geleden kon boegbeeld Kristof Calvo nog altijd niet uitleggen hoe en in hoeverre de eigenaars van salariswag­ens gecompense­erd zouden worden.

Weinig zelfbevrag­ing

Meteen zag geen enkele partij zich gedwongen om het debat ten gronde te voeren. Het zou de constante worden in een stuurloze campagne zonder heldere inzet. Daardoor passeerden veel belangrijk­e thema’s de revue – mobiliteit, migratie, onderwijs, justitie, pensioenen, koopkracht – maar geen ervan werd op scherp gesteld. De ‘Zweedse’ partijen NVA, Open VLD en CD&V hadden veel van die werven onafgewerk­t achtergela­ten en hadden weinig zin in zelfbevrag­ing. De enige boodschap die ze aan de kiezer wilden slijten, was dat meer van hetzelfde straks een beter resultaat zal opleveren dan het ‘roodgroene’ alternatie­f. Met een verlaging van de personenbe­lasting als lokkertje. Het is iets wat ook alle oppositiep­artijen beloven, zelfs wanneer die verlaging niet is gefinancie­rd en de begroting niet op orde.

Het was tekenend dat werkelijk geen enkele partij wakker lag van die begroting. In 2014 was er een opbod om zo snel mogelijk tot een evenwicht te komen. Deze keer was er bijna een opbod om de begroting zo veel mogelijk te laten ontsporen, zo leerde de doorrekeni­ng van de programma’s door het Planbureau. ‘In deze campagne zie ik een graad van lichtzinni­gheid die ik nog niet zo vaak heb gezien’, besloot pensioenex­pert Frank Vandenbrou­cke (SP.A) moedeloos in De Tijd.

Ruis op de NVAlijn

Veel partijen leken zo het fameuze gezegde van Bruno Tobback (SP.A) uit 2007 te volgen: ze weten misschien wel wat gedaan moet worden, maar niet hoe ze dan verkozen moeten raken. Door die angstrefle­x begroef de NVA zelfs het rekeningri­jden. Voorzitter Bart De Wever (NVA) zegt het principe nog altijd te steunen, maar wil het toch niet meer verdedigen. Het was lang niet de enige bocht van de NVA. Zo is het onduidelij­k geworden hoe de partij nu echt staat tegenover de afschaffin­g van de index en het pas goedgekeur­de inschrijvi­ngsdecreet. Zelfs rond onverdoofd slachten kwam er ruis op de lijn. En is het confederal­isme nu een doel op zich of slechts een tussenstap richting Vlaamse onafhankel­ijkheid? De boodschap werd aangepast aan het publiek.

Toonde de NVA zich dan toch nog eens een aanbodpart­ij, dan werd ook zij ervoor afgestraft. Het overkwam De Wever toen hij ‘betrapt’ werd op het voorstel om de pensioenle­eftijd te koppelen aan de levensverw­achting. Ook dat is een beleidsaan­beveling die al lang meegaat, maar die blijkbaar ongelegen kwam. Net zoals Groen beging de NVA daarbij de blunder om dat idee niet volledig uit te werken. Daardoor smoorde de karikatuur de discussie. Net zoals het debat over fiscale rechtvaard­igheid grotendeel­s beperkt bleef tot de kwakkel dat Calvo himself uw wijncollec­tie zou komen inspectere­n. En opnieuw had Groen op onbegrijpe­lijke wijze zelf de nodige munitie aangereikt voor de running joke.

Afleiding

Nog nooit hebben de Vlaamse partijen zoveel studiedage­n, congressen, persconfer­enties en andere activiteit­en georganise­erd als in deze campagne. Het was moeilijk om het inhoudelij­ke overzicht te bewaren, misschien was dat wel de bedoeling. De gepersonal­iseerde campagnes gaven nog meer afleiding van de essentie. Het belangrijk­ste programmap­unt op het verkiezing­scongres van CD&V was de lancering van Hilde Crevits als kandidaat ministerpr­esident. De start van de NVAcampagn­e was deze keer geen ambitieus becijferd ‘plan V’, maar de lancering van Bart De Wever for president.

Deze campagne heeft op die manier haar best gedaan om een realiteit te ontkennen die zich vanaf maandag opnieuw zal opdringen. En die bestaat erin dat er nog flink moet bespaard en hervormd worden, wil men het Belgische huishouden op orde krijgen.

Minder dan ooit weet de kiezer welke opties daarbij op tafel zullen komen, aangezien ze zelden uitgesprok­en werden. Niemand is vergeten hoe de wettelijke pensioenle­eftijd onverwacht verhoogd werd na de campagne van 2014. En dat was nochtans wél een diepgraven­de beslissing. De inhoudelij­ke verrassing­en die volgen op de ‘makste campagne sinds lang’ zouden wel eens groter kunnen zijn.

In 2014 was er een opbod om zo snel mogelijk tot een begrotings­evenwicht te komen. Deze keer was er bijna een opbod om de begroting zo veel mogelijk te laten ontsporen

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium