De Standaard

Facebook denkt aan eigen cryptomunt

-

BRUSSEL I Facebook werkt in het geheim aan een eigen digitale munt die zowel op het internet als in het echte leven te gebruiken is. Dat schreef de zakenkrant Financial Times op basis van personen die vertrouwd zijn met het project. De Amerikaans­e techreus zelf wou geen commentaar kwijt.

Facebook zou er al ruim een jaar aan werken, waarbij het contact legde met verschille­nde bedrijven die handelen in cryptomunt­en en met handelspla­tformen.

Facebook zou de waarde van de munt willen koppelen aan de Amerikaans­e dollar. Voormalig hoofd van het betaalbedr­ijf PayPal David Marcus zou het project leiden. De lancering van de munt, die ook verhandelb­aar moet worden met andere valuta, zou binnenkort al kunnen gebeuren.

Analisten zijn alvast enthousias­t over het project. Ze wijzen erop dat Facebook, met meer dan 2 miljard actieve gebruikers, het best geplaatst is om een cryptomunt te laten slagen, omdat steeds meer mensen kopen op het internet of elkaar geld sturen. Door naar advertenti­es op het sociale netwerk te kijken zouden Facebookge­bruikers ook geld kunnen ‘verdienen’, zoals met getrouwhei­dsprogramm­a’s.

Een van de bedrijven waarmee Facebook zou samenwerke­n, is Gemini, dat opgericht werd door de gebroeders Winkelvoss. De tweeling Cameron en Tyler Winklevoss stond aan de wieg van de voorloper van Facebook. Zij beschuldig­den Facebookop­richter Mark Zuckerberg er eerder van hun idee van een sociaal netwerk te hebben gestolen. De zaak kwam voor de rechter, maar werd afgesloten met een schikking van 65 miljoen dollar.

(belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium