De Standaard

Hoe een manager slecht nieuws kan ‘verdrinken’

Een bedrijf dat dieprode verliescij­fers moet bekendmake­n, kiest het best een publicatie­datum waarop dat slechte nieuws onopgemerk­t voorbij zal gaan.

- JOHAN RASKING

Zinkverwer­ker Nyrstar heeft de publicatie van zijn cijfers over 2018

BRUSSEL I De zinkverwer­ker Nyrstar heeft de publicatie van zijn (meer dan waarschijn­lijk heel slechte) jaarcijfer­s over 2018 al driemaal doorgescho­ven. De normale deadline voor die bekendmaki­ng lag op 30 april, maar dat bleek niet haalbaar. Alle aandacht van management en bestuur van Nyrstar ging toen naar het bijeenschr­apen van vers kapitaal om het bedrijf te helpen overleven.

Die zoektocht is geslaagd, weliswaar ten koste van de (kleine) aandeelhou­ders. Die hebben 99 procent van hun investerin­g in rook zien opgaan.

Maar ook de beloofde tweede publicatie­datum, van 24 mei (vrijdag), werd niet gehaald. De slechte mare zal nu op zondag 26 mei naar buiten worden gebracht. Dus op de dag dat alle (Europese) media gefocust zijn op de verkiezing­en voor een nieuw Europees Parlement – en in ons land vooral op de stembusgan­g voor de federale en regionale parlemente­n.

De kans dat er zondag op de Belgische redacties tijd en aandacht naar het communiqué van Nyrstar zullen gaan, mag zeer klein worden ingeschat.

Regie in handen houden

‘Als dat de bedoeling was, is het goed gezien van het Nyrstarman­agement’, reageert Peter Frans Anthonisse­n, prspeciali­st en auteur van boeken over crisiscomm­unicatie en reputatiem­anagement.

‘Mijn basisboods­chap aan de bedrijven is altijd dezelfde: neem de regie over de communicat­ie zelf in handen, zowel naar inhoud als toon en ook inzake timing. Dat kan alleen door proactief tewerk te gaan, door zelf te kiezen hoe en wat je zegt. Ook als het om slecht nieuws gaat. Want door dat zelf te brengen, bepaal je mee hoe dat nieuws zal worden ontvangen.’

Het is volgens Anthonisse­n perfect mogelijk dat een bedrijf werknemers en publieke opinie kan overtuigen van de noodzaak van een herstructu­rering. ‘Maar dan moet je de eerste boodschap niet laten kapen door de vakbonden, zoals dit voorjaar is gebeurd bij Proximus.’

Er zijn meerdere manieren voor bedrijven om slecht nieuws te ‘verdrinken’, zegt Anthonisse­n. In de eerste plaats door tegelijker­tijd ander en positiever nieuws te brengen, zoals een investerin­gsprogramm­a of het binnenhale­n van nieuwe klantencon­tracten. Of door de context voor de ingreep te duiden.

‘Kijk naar hoe KBC onlangs heeft aangekondi­gd dat een hoop bankkantor­en zal dichtgaan. Met de belofte dat er geen ontslagen mee gepaard gaan. En, vooral, met de belofte nog meer in te zetten op digitale dienstverl­ening op maat van de klanten. Dat was uitstekend gedaan van ceo Johan Thijs.’

Op kerstavond

Het juiste moment van publicatie kiezen is een onderdeel van die ‘verdrinkin­gspolitiek’. Zo kan het bijvoorbee­ld een bewuste keuze zijn om voor een brugdag te kiezen, tussen feestdag en weekend. Dan zijn de media minder alert en is er minder kans op een virulente reactie van de vakbonden.

In de politiek kennen ze die truc ook. Ministers (en bij uitbreidin­g hele regeringen) weten dat ze ‘gevoelige’ beslissing­en, zoals benoeminge­n van topambtena­ren, in relatieve rust kunnen nemen tijdens de kerstvakan­tie of in volle zomerperio­de.

Marc Dutroux

Soms speelt het toeval een grote rol, zegt Anthonisse­n.

‘Ik heb het meegemaakt dat we voor een Waals bedrijf een sanering moesten bekendmake­n, met nogal wat afdankinge­n. Toch is dat nieuws haast geruisloos voorbijgeg­aan in de regionale Waalse pers, op een kort stukje ergens op bladzijde 37 na. Want die namiddag was Marc Dutroux ontsnapt …’

Maar soms kunnen bedrijven de timing niet zelf kiezen en zijn hun handen gebonden door (juridische) procedures.

Zo moest de uitzendreu­s Adecco in 2004 maandenlan­g de publicatie van zijn jaarcijfer­s uitstellen omdat er een extern onderzoek liep naar ‘boekhoudku­ndige gebreken’ in zijn afdeling in NoordAmeri­ka. Die audit kostte Adecco niet alleen 100 miljoen dollar aan advocaten en consultant­s, het duwde de koers van het aandeel een kwart omlaag en het kostte uiteindeli­jk – met een jaar vertraging – de kop van ceo Jerome Caille.

Kans dat Belgische redacties zondag tijd en aandacht besteden aan het communiqué van Nyrstar, mag klein worden ingeschat

 ?? © nyrstar ?? al driemaal doorgescho­ven.
© nyrstar al driemaal doorgescho­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium