De Standaard

WAAROM we Jamie Oliver niet zomaar moeten afserveren

- CATHÉRINE DE KOCK

‘Happy days’. Er was een tijd dat Jamie Oliver met die frase steevast zijn gerechten kruid de. Maar voor de Brit se tvkok zijn het allesbehal­ve fijne dagen. Hij ziet zijn restaurant­imperium in elkaar stuiken.

Oliver was al rijk en beroemd nog voor hij zijn eerste restaurant opende. Zijn tvprogramm­a’s en kookboeken zijn de fond van zijn succes. Daarnaast is er de merchandis­ing, met onder meer servies en kruiden. En tot slot zijn er de restaurant­s, die nu dus op de rand van het faillissem­ent staan.

Vanaf het moment dat Oliver in 1999 op de BBC debuteerde als tvkok, maak te hij van snelle, gezonde maaltijden zijn handelsmer­k. Hij deed dat in een nononsense­stijl die toen ongezien ver frissend was. Slaatjes woelde hij om met zijn handen, limoen kneep hij uit zonder pers. Als er een stukje eierschaal in de kom belandde, werd dat niet weggeknipt. Het droeg allemaal bij tot het idee dat iedereen kon koken. En bovenal was er zijn jongensach­tig enthousias­me: een pasta was niet gewoon lekker, die was epic.

Oliver heeft kookprogra­mma’s wereldwijd voorgoed veranderd. Het kijvende vingertje van de allesweten­de chef moest plaatsruim­en voor kookplezie­r en ongedwonge­n gezellighe­id. Zelfs Piet Huysentruy­t is op Vier ooit even in de lossere, Jamie Oliverstij­l gaan koken. Maar de enige echte Vlaamse Jamie Oliver is natuurlijk Jeroen Meus. Dat hij de hotdogkete­n die hij heeft opgericht vorig jaar failliet zag gaan, zullen we een ongelukkig toeval noemen. Meus zat in ieder geval op dat moment niet meer in het management.

Op z’n 43ste kan Oliver veel minder teren op zijn jeugdige charme van begin jaren 2000, al is hij blijven doen wat hij het beste kan: gezonde dagelijkse kost maken én promoten. Dat engagement scherpte hij de voorbije vijftien jaar aan: dankzij hem voerde de Britse regering in 2016 een suikertaks in en kwamen er op Britse scholen gezondere schoolmaal­tijden. Onder de naam Fifteen richtte hij in 2002 al een restau

rantketen op waar kwetsbare jongeren horecaerva­ring kunnen opdoen.

Ook Fifteen Londen zou nu sneuvelen, net als minstens 22 van de 25 Britse vestiginge­n van Jamie’s Italian en zijn chiquere steakresta­urant Barbecoa in Londen.

Hoe is het zover kunnen komen? Zelf schuift de tvkok de schuld in de schoenen van de nakende Brexit, die Italiaanse producten duurder maakt.

Toen in 2008 het eerste restaurant van Jamie’s Italian in Oxford openging, prezen restaurant­critici het voor zijn lekkere eten tegen betaalbare prijzen. Na de opening stonden de Britten in lange rijen aan te schuiven. Op het hoogtepunt waren er meer dan veertig vestiginge­n van Jamie’s Italian.

Maar dat succes bleef niet duren. Acht maanden geleden maakte The Sun day Times nog gehakt van het eten in Jamie’s Italian. Criticus Marina O’Loughlin vergeleek haar tagliatell­e met zwarte truffel met ‘muizenstro­nt in een soep’.

Wanneer hun ketens alsmaar uit breiden, vergeten chefs al eens het recept dat hen ooit succesvol maakte. The Guardian stelde vorig jaar al vast dat Jamie’s Italian ‘er niet in slaagt om Olivers star quality uit te stralen’. Het was niet meer opwindend om er te gaan eten. Klanten willen een authentiek stukje Jamie Oliver zien én proeven als ze in Jamie’s Italian komen eten. Maar met zijn talloze andere nevenactiv­itei ten en tientallen vestiginge­n bleek het onmogelijk om klanten die authentici teit te bieden en voldoende controle op de keten uit te oefenen. Jamie’s Italian moest bovendien concurrere­n met tal loze andere vergelijkb­are ketens én met steeds populairde­re maaltijdaa­nhuis diensten als Deliveroo.

Het échte hart van Olivers imperium blijft in ieder geval financieel gezond, zo blijkt uit gegevens die The Guardian Jamie Oliver veranderde voorgoed de kookprogra­mma’s. verzamelde: in 2017 brachten zijn tvreeksen en kookboeken nog 5,6 miljoen pond winst op (voor aftrek van belastinge­n). Met zijn merchandis­inglijn maakte hij 6,6 miljoen pond winst, terwijl de poot met Britse restaurant­ketens toen al ruim 29 miljoen pond verlies draaide.

Zijn meest recente kookboek, 5 Ingredient­s quick & easy food uit 2017, was dat jaar met meer dan 1 miljoen exemplaren het best verkochte boek in het Verenigd Koninkrijk, noteerde The Guardian nog. Niet slecht voor een man die met een ernstige vorm van dyslexie kampt en pas op z’n 38ste zijn eerste roman las (voor de nieuwsgier­igen: het was de Hunger gamesseque­l Catching fire). Het bijbehoren­de tvprogramm­a, waarin hij zoals in het boek kookt met vijf ingrediënt­en, werd verkocht aan 120 landen en was dit voorjaar nog op Eén te zien.

Het merk Jamie Oliver is dus zeker niet over zijn houdbaarhe­idsdatum heen. Het is afwachten in hoeverre het faillissem­ent van zijn restaurant­keten een bittere nasmaak geeft aan een sterk merk.

Bovendien is er intussen een nieuwe naam waar iedereen een stukje van wil: de Israëlisch­Britse kok Yotam Ottolenghi, die ook bij ons zalen uitverkoop­t met zijn zonnige, avontuurli­jke recepten boordevol groenten. Als kok weet Jamie Oliver ongetwijfe­ld dat alle dagen dezelfde kost gaat vervelen: soms hebben mensen gewoon zin in iets anders.

 ?? © David Sandison ??
© David Sandison

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium