De Standaard

Twitter bant antiTrumpa­ccount

De broers Krassenste­in, die zowat elke tweet van Donald Trump meteen van antwoord dienen, zijn van Twitter verwijderd.

-

Onder elke tweet van de Amerikaans­e president Donald Trump vind je een reeks van duizenden reacties. Ergens bovenaan in die reeks prijkt telkens een reactie van @krassen of @krassenste­in, de accounts van respectiev­elijk Ed en Brian Krassenste­in, twee broers uit Florida die zowat de vaandeldra­gers zijn van de antiTrumpb­eweging #resistance op Twitter. Elke bewering van de president weerleggen ze, soms met een kwinkslag, vaak met feiten en cijfers. Dat hun reacties op de tweets van Trump altijd helemaal bovenaan in de eindeloze reeks figureren, is opmerkelij­k. Samen hebben de gebroeders Krassenste­in meer dan anderhalf miljoen volgers op Twitter.

Hadden, moeten we schrijven, want Twitter heeft beide accounts voorgoed verwijderd, zo meldde de Amerikaans­e nieuwssite The Daily Beast gisteren. Volgens een woordvoerd­er van Twitter gebeurde dat omdat de twee broers de regels van Twitter hebben overtreden inzake het beheren van nepaccount­s en de aankoop van nepverkeer met hun accounts.

‘Er klopt allemaal niets van’, schrijven de broers in een lange reactie op hun nieuwssite Hillreport­er.com. ‘Wij gebruiken alleen onze eigen accounts en hebben nooit bots gebruikt om likes te genereren. Wel hebben we twee extra accounts aangemaakt om de doodsbedre­igingen aan ons adres te kunnen monitoren. Doodsbedre­igingen waarvan de FBI op de hoogte is.’

De ‘censuur’ van Twitter leidde meteen tot speculatie: Twitter zoekt een linkse zondebok omdat het onder vuur ligt van Trumpaanha­ngers: tot nu heeft de site alleen radicaalre­chtse accounts verwijderd. De broers Krassenste­in geven aan daar niet in te geloven. Ze gaan er voorlopig vanuit dat alles op een misverstan­d berust en kan worden rechtgezet.

In 2016 deed de FBI bij beide broers een huiszoekin­g: ze werden verdacht van internetfr­aude met beleggings­sites. Er is nooit een strafzaak van gekomen. (th)

‘Dit is een misverstan­d. Wij hebben alleen twee extra Twitteracc­ounts aangemaakt om bedreiging­en aan ons adres te monitoren. De FBI is daarvan op de hoogte’

ED EN BRIAN KRASSENSTE­IN Interneton­dernemers en antiTrumpt­witteraars

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium