De Standaard

Huaweiboyc­ot gaat niet om veiligheid

- DOMINIQUE DECKMYN

De VS willen 5Ginfrastr­uctuur van Huawei weren, omdat die mógelijk kan worden afgeluiste­rd door de Chinese overheid.

Huawei maakt uitstekend­e, betrouwbar­e smartphone­s voor een heel redelijke prijs. Maar als iemand mij vandaag vraagt welk toestel ik hem of haar zou aanraden, zal ik wellicht Motorola of Xiaomi tip pen. Twee Chinese merken met veel gelijkaard­ige kwaliteite­n, maar zonder de vloek van Donald Trump. Van Huawei blijf je voorlopig beter af. Daarmee help ik natuurlijk de strategie van Trump: Huawei wereldwijd – dus ook in Europa – buitenspel zetten.

Ik ga er nog altijd van uit dat die onzin rond Huawei gewoon deel uitmaakt van een spelletje blufpoker, en dat Trump ons, na een spelletje golf, via Twitter zal meedelen dat hij Xi Jin ping eens diep in de ogen heeft gekeken en dat alles is uitgeklaar­d. Dat is vrijwel zeker hoe Trump zelf hoopt dat het afloopt. Hij voerde dat spelletje een jaar geleden al eens op tegenover

de minder bekende Chinese multinati onal ZTE. Maar dit keer is het lang niet zeker dat iemand de escalatie nog in de hand heeft.

Officieel draait de boycot van Huawei rond veiligheid. Amerika wil 5Ginfrastr­uctuur van Huawei weren, omdat die mógelijk kan worden afgeluiste­rd door de Chinese overheid. Die mogelijkhe­id is vooral theoretisc­h – niemand heeft bewijzen gezien, maar je kunt nooit bewijzen dat het níét ge beurt. De maatregele­n die de VS nemen, hebben daarentege­n niets te ma ken met veiligheid. Of een Huaweismar­tphone die door China in Europa wordt verkocht nu voorzien is van een volledige Android of maar een halve, en of er wat meer of minder Amerikaans­e chips in zitten, heeft met de veiligheid van de VS niets te maken. Het is een strafmaatr­egel.

Wat de VS écht vrezen, is hun groei

ende afhankelij­kheid van Chinese technologi­ebedrijven. Ze dromen van (meer) technologi­sche onafhankel­ijkheid. Een illusie, zoals snel zal blijken als de situatie nog escaleert. De technologi­sche verstrenge­ling die de afgelopen decennia is gegroeid, kun je niet meer omkeren. Toch niet op enkele maanden, of zelfs jaren. Dat is zoals het eiwit en eigeel van je omelet weer proberen te scheiden. De VS hebben dat trouwens zelf bewezen deze week. Zonder Amerikaans­e software en chips kan Huawei niet functioner­en. Maar de VS kunnen hun smartphone­s ook niet zelf maken. We vernamen bovendien dat een Brits bedrijf, ARM, door de Amerikaans­e sancties zijn chipontwer­pen niet meer met Huawei mag delen – wat erger is dan het verlies van de officiële Androidver­sie. Hoe kan een Brits bedrijf onder Amerikaans­e sancties tegen China vallen? Omdat er toch Amerikaans­e knowhow in zit. Er bestaat niet meer zoiets als puur Europese, of puur Amerikaans­e, of puur Britse technologi­e.

Ooit dachten we, heel naïef, dat die technologi­sche verstrenge­ling tussen Oost en West zou zorgen voor een toenaderin­g in maatschapp­elijk model. Weet u nog? Het internet zou in China de vrije meningsuit­ing en de toegang tot informatie garanderen. En sociale netwerken zouden mensenrech­ten en democratis­che waarden bevorderen via bewegingen als de Arabische Lente. Het is leerrijk om de onzin te lezen die daar tien jaar geleden over is geschreven.

Het liep dus anders. Met dezelfde technologi­e zijn de VS, Europa, Rusland en China heel andere maatschapp­ijen aan het uitbouwen. Het internet en sociale media zijn uiterst efficiënte instrument­en gebleken om het denken en doen van je bevolking te volgen en controlere­n. De vooruitgan­g van artificiël­e intelligen­tie maakt onder meer gezichtshe­rkenning mogelijk, een technologi­e die kan dienen om je iPhone te ontsluiten, sneller door de security op de luchthaven te geraken en om elke voorbijgan­ger op straat te identifice­ren. Pas de jongste maanden wordt duidelijk wat voor akelige technologi­sche surveillan­cestaat (in onze ogen, dan) China aan het creëren is.

Europa heeft een heel andere visie op een technologi­sche samenlevin­g. Eén met – hoe kan het anders – veel regeltjes en beperkinge­n. Met name om onze privacy te bewaken. Die regels en beperkinge­n formuleren is een rol die de Europese Unie op zich heeft genomen. Individuee­l hadden de lidstaten dat niet gekund. Iets om zondag in gedachten te houden, misschien.

Wat de VS écht vrezen, is hun groeiende afhankelij­kheid van Chinese technologi­ebedrijven

 ?? © rts ??
© rts
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium