De Standaard

POLITICI SPELEN MET ONDERNEMER­SVERTROUWE­N

- JAN REYNS

Brengen de verkiezing­en nog meer polarisati­e en verdeeldhe­id of komt er wat tegenwind voor de internatio­nale conflicten die meer en meer een bedreiging vormen voor de wereldecon­omie?

Niet alleen de mensheid heeft nood aan een beetje meer harmonie, dat geldt ook voor de economie. De beurzen en de beleggers hebben de hoop op oplossinge­n nog niet opgegeven, maar ook hun vertrouwen is wankel geworden.

De handelsoor­log tussen de VS en China werd door Trump opgevoerd en in het VK werd de Brexitsoep nog troebeler. En de economisch­e indicatore­n waren al op een alarmpeil beland. Maar wie kijkt daar nog naar, behalve de paar beleggers die zich niet omschoolde­n tot politieke analisten?

In de eerste cijfers over het vertrouwen van de bedrijven in mei bleek dat de industrie in zowel Europa als de VS het almaar minder ziet zitten.

In Europa zakte de voorlopige PMI (Purchasing Manager Index, met nog niet alle resultaten verwerkt) van 47,9 naar 47,7 punten. Een cijfer onder de 50 wijst normaal op een dalende activiteit. De economie wordt rechtgehou­den door de dienstense­ctoren, waar de PMI wel zakte van 52,8 tot 52,5 punten. Maar hij blijft boven de 50 punten, dus is er nog licht aantrekken­de activiteit.

Ook in de VS verzwakte het ver

Umicore

trouwen van de industrie. De voor lopige PMI zakte in mei van 52,6 tot 50,6 punten. Dat is het laagste peil sinds augustus 2009: gevaarlijk dicht bij recessieni­veau. Geen wonder als je president bedrijven verbiedt om te leveren aan (Chinese) klanten. Maar het effect van de escalerend­e ban op Huawei is nog niet verwerkt in de resultaten van deze enquête.

Geen wonder dat de beurzen ook de vierde week van mei in het rood belandden. Vrijdag was er wat herstel, zodat de weekverlie­zen van een tot twee procent nog meevallen. Zeker omdat een Brexit volgens het akkoord met de EU nu onwaarschi­jnlijk lijkt. Volgens de meeste beursstrat­egen zijn de kansen op een harde Brexit nu toege

26,80 euro

In de VS zakte het vertrouwen van de industrie tot het laagste peil sinds augustus 2009

nomen. Mogelijk geldt dat ook voor een ‘remain’. Alleen het akkoord met de EU lijkt volledig van tafel. Maar per saldo zijn de risico’s zeker niet verminderd. Hetzelfde geldt voor het handelscon­flict.

De zomer is traditione­el al moeilijk voor de beurzen. Het goede nieuws is dat daardoor sommige aandelen weer aantrekkel­ijk lijken. Umicore, toch een van de grote toeleveran­ciers voor elektrisch­e auto’s, is gehalveerd tegenover zijn topnoterin­g (zie grafiek). Het aandeel kost nog wel 18 keer de winst. Solvay, een andere industriew­aarde, noteert onder de boekwaarde, tegen 10 keer de winst en biedt een dividendre­ndement van 4%. Verscheide­ne Solvaytopm­anagers kochten aandelen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium