De Standaard

Laszlo Bölöni staat voor match van de waarheid

Antwerp vs. Charleroi: de laatste match van het seizoen. Eentje die Laszlo Bölöni (66) maar beter wint, want begin volgende week volgt de evaluatie met het bestuur. En dan is een Europees ticket van belang.

- DAVID VAN DEN BROECK DIEDERIK GEYPEN

De eerste opdracht van Clement wordt het doorsparte­len van de Champions Leaguekwal­ificaties. Het zou mooi zijn als hij net als zijn exclub Genk kan aantreden in de groepsfase van de belangrijk­ste Europese beker. De tweede opdracht is kampioen worden; de derde is de ontwikkeli­ng van jonge talenten in de club. Dat was één van de belangrijk­ste punten waar Ivan Leko een onvoldoend­e voor kreeg. Club heeft een historisch­e achterstan­d op Genk, Standard en Anderlecht als het op het produceren van eigen jeugd aankomt. De ingebruikn­ame van het nieuwe oefencompl­ex in Westkapell­e creëert een momentum dat niet gemist mag worden.

Geen opleidings­club

‘We hebben behoefte aan iemand die extra aandacht heeft voor de U21 en U18, want die gaan straks ook bij ons trainen in het nieuwe oefencentr­um in Westkapell­e’, zei Mannaert over de nieuwe trainer van Club. ‘Hij moet meedenken en er energie insteken. Club Brugge is nooit een opleidings­club vanuit de eigen academie geweest. Die stap willen we ook zetten. Winnen én nog gerichter ontwikkele­n.’

Johan Van Rumst, Clements assistent bij WaaslandBe­veren en Genk, maakt mee de overstap naar Club. Over de toekomst van andere assistente­n – Gert Verheyen, Timmy Simons… – was gisteren nog geen duidelijkh­eid. Woensdag geven Clement en Club meer info op een persconfer­entie.

ANTWERPEN I Een vierde plaats: ze hadden er bij Antwerp blindeling­s voor getekend. Voor het seizoen dan toch. In de playoffs lag een derde plek namelijk binnen handbereik, maar een 1 op 12 gooide roet in het eten.

En zo staat er plots nog druk op de ketel. In de finale van de playoffs zondag tegen Charleroi, dat al negen matchen ongeslagen is, moet Antwerp vermijden dat het zwaar ontgoochel­d de vakantie ingaat. ‘We kregen de laatste matchen wat tegenslage­n te verwerken, maar nu moeten we de puntjes op de i zetten’, zegt coach Laszlo Bölöni. ‘Voor onze moraal is het belangrijk om het kampioensc­hap met een goed gevoel af te sluiten.’

Contract tot 2020

En niet alleen voor de moraal. Dat Europees ticket – voor de tweede of derde voorronde van de Europa League, afhankelij­k van het lot van KV Mechelen – is ook voor Bölöni’s toekomst belangrijk. De 66jarige Roemeen, nog onder contract tot 2020, zit begin volgende week samen met de top van de Great Old: met Luciano D’Onofrio, Sven Jaecques en normaal gezien ook voorzitter Paul Gheysens. Het is tijd voor een evaluatie van het voorbije seizoen. Een seizoen dat boven verwachtin­g was, maar dat voor Bölöni best een happy end krijgt. Europa of geen Europa zal een rol spelen in de beslissing over zijn toekomst.

Het wordt niet allesbepal­end, klinkt het op de Bosuil, maar het speelt zeker mee, gezien Gheysens’ steile ambities. Net zoals het meespeelt dat de relatie met sommige spelers verzuurd is. Dat werd de voorbije weken, mede door die mindere resultaten, weer duidelijk in de kleedkamer. En dat het voetbal, dat weliswaar verbeterd is, nóg attractiev­er mag.

‘Laszlo heeft de laatste twee jaar gigantisch goed gepresteer­d.’ Dat zei Jaecques vorige week nog in onze krant. Het was niet alleen een terechte uitspraak, het getuigt ook van veel respect voor het werk van Bölöni. Hij voegde eraan toe: ‘Er is geen enkele reden om iets te veranderen. Tenzij hij dat zelf aangeeft.’

Ook dat is natuurlijk een optie: dat Bölöni zelf aangeeft dat het na twee jaar op is. Hij verlengde vorige zomer wel voor twee jaar, maar hij wordt er niet jonger op en denkt ook aan zijn gezondheid én zijn gezin. Dat hij vierhonder­d kilometer verwijderd is van dochter Eszter en haar twee ukkies in Nancy, steekt hem natuurlijk tegen.

Ook Bölöni liet nog niet in zijn kaarten kijken. Hij gaf intern zélf aan dat er best pas na het seizoen zou worden gesproken over de toekomst. En ons stuurde hij gisteren met een kluitje in het riet. ‘Ik merk dat mijn plannen jullie geweldig interesser­en, maar ik wil er nu nog niet op ingaan.’

Dat hij in België elders aan de slag gaat, lijkt op dit moment onwaarschi­jnlijk. De geruchten dat Marc Coucke in hem de ideale resultaten­coach zag, zijn niks meer waard sinds Vincent Kompany bij Anderlecht werd aangesteld. Een jaar geleden sprak Bölöni nog wel met Gentvoorzi­tter Ivan De Witte, maar ook de Buffalo’s zijn nu niet aan de orde.

Kwartiertj­e voor Leko

Rest de vraag: wat als we straks effectief Bölöni moeten uitzwaaien? Wie volgt hem dan op? Ivan Leko, goed aangeschre­ven bij Antwerp, komt dan sowieso in beeld. De 41jarige Kroaat staat na zijn afscheid bij Club Brugge ook open voor een nieuwe Belgische topzeslub en dat ís Antwerp sinds dit seizoen. Hij woont bovendien in Schilde, op amper een kwartiertj­e van DeurneNoor­d.

‘Ik merk dat mijn toekomstpl­annen jullie geweldig interesser­en, maar ik wil er nu nog niet op ingaan’ LASZLO BÖLÖNI

Trainer Antwerp

heeft nog een jaar contract op de Bosuil, maar het is onduidelij­k of hij blijft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium