De Standaard

Monaco loopt storm voor zijn nieuwe prins

In het prinsdom wordt hij al op handen gedragen. Een volksfeest lonkt als Leclerc zondag wint voor eigen volk, maar die kans lijkt klein.

- Ronde van Italië GERT VERMERSCH

CERESUOLE REALE I Het Italiaanse offensief tegen Primoz Roglic is helemaal losgebarst­en. Nadat de Italiaanse media woensdag een link tussen Roglic en de omstreden Milan Erzen hadden gesuggeree­rd, laakte Nibali donderdag de defensieve ingesteldh­eid van de Sloveen.

Na de tijdrit in San Marino leek de Giro uit te draaien op een tweestrijd en dat levert voorlopig een zenuwoorlo­g op. Mekaar beloeren is in deze fase belangrijk­er dan de wedstrijd. Mikel Landa, Richard Carapaz en Rafal Majka mochten vrijdag in de zware Alpenrit op de slotklim naar Lago Serrù gratis wegrijden. De twee tenoren hielden het op onderlinge speldenpri­kjes. Vooral voor Nibali is dit ongunstig. Hij moet meer dan anderhalve minuut goedmaken en hij heeft de slottijdri­t tegen.

Roglic gedraagt zich zoals hij door de media smalend wordt genoemd: de nieuwe Miguel Indurain. Zoutloos in zijn perspraatj­es en ultradefen­sief bergop, in de wetenschap dat hij de beste tijdrit heeft. Wel een verschil met Indurain: de Spanjaard kon destijds een beroep doen op een sterke Banestoplo­eg en Roglic zit bij elke tempoversn­elling bergop geïsoleerd. Tolhoek en Bouwman doen hun stinkende best, Kuss valt lelijk tegen. Wat zal de Sloveen nog vloeken over de keelontste­king die Laurens De Plus nekte. Nibali heeft wel een ploeg in steun.

Outsiders rukken op

De mentale oorlog tussen Nibali en Roglic speelde enkele outsiders in de kaart. De ritzege in de eerste rit met aankomst bergop was voor Ilnur Zakarin. De Rus deed zo een uitstekend­e zaak. Met een achterstan­d van 31 seconden op Roglic is hij nog niet uitgeschak­eld voor het roze. De kopman van KatushaAlp­ecin profiteerd­e van de laksheid bij de andere favorieten toen die zijn vroege vlucht twee minuten cadeau gaven.

Ook Bauke Mollema zat in die vlucht. ‘Ik wou eigenlijk niet in de vlucht zitten. Ik volgde gewoon Zakarin. Plots kregen we ruimte’, duidde de Nederlande­r. Mollema moest in de laatste vijf kilometer wel nog 1’45’ toegeven op Zakarin. Hij is geen kandidaatw­innaar, maar blijft een podiumkand­idaat.

Bij de profiteren­de outsiders hoorden ook Movistarre­nners Landa en Carapaz. De Spanjaard klokte op de slotklim de snelste tijd en reed 1’37” weg van Roglic en Nibali, zijn Ecuadoraan­se ploegmaat pakte 1’19”. Ze volgen wel nog op respectiev­elijk twee en bijna drie minuten van Roglic.

Yates en Lopez kraken

Wie we al zeker mogen schrappen voor de eindzege is Simon Yates. Vooraf bestempeld­e de Brit zichzelf nog stoer als topfavorie­t, maar vrijdag moest hij meteen passen toen de favorieten op de slotklim in actie schoten. Hij kijkt tegen een achterstan­d van zes minuten op Roglic aan.

Ook Miguel Angel Lopez mag zijn roze droom opbergen. De Colombiaan­se kopman van Astana heeft nochtans de sterkste ploeg, maar werd genekt door pech en overmoed. Net als in de tijdrit had hij vrijdag opnieuw materiaalp­ech halfweg de slotklim. De nummer drie van vorig jaar verloor nadien alleen maar terrein. Opvallend, want een col eerder had hij zelf de debatten geopend.

Lopez en Yates zullen in hun rush naar het podium moeten hopen dat andere favorieten van hun voetstuk vallen. (bvc)

MONACO I In de straten van Monaco valt er niet aan Charles Leclerc te ontsnappen. Vanop grote affiches kijkt hij zijn landgenote­n met ernstige blik toe. Zelfs Prins Albert II van Monaco kan vanuit zijn prinselijk­e box aan de finishlijn Leclerc in drievoud bewonderen. Monaco heeft een nieuwe prins.

‘Ik wist er niets van’, grijnst Leclerc. ‘Ik heb de affiches pas enkele dagen geleden voor het eerst gezien. Ja, sinds ik voor Ferrari rijd, loopt Monaco blijkbaar wel warm voor de Grand Prix.’

Leclerc is dan ook een echte Monegask, geen belastingv­luchteling. De kappers, winkeljuff­rouwen, obers en politieage­nten, allemaal hebben ze een boontje voor hun 21jarige landgenoot. ‘Hij is de allerbeste, mijnheer’, klinkt het overal. In de Stars’n’Bars, de hamburgert­ent die vlak naast de Formule 1paddock ligt, pakken ze graag uit met het feit dat Leclerc weleens durft langs te lopen. En overal in het prinsdom zullen zondagnami­ddag Monegasken samenkomen om naar de tv te kijken. Naar ‘hun’ Charles.

Eigen bed

Leclerc ziet zelf vooral de voordelen van zijn thuisrace. ‘In je eigen bed slapen, daar kan niets tegenop’, legt hij uit. ‘Maar ik probeer wel dezelfde routine van andere grote prijzen aan te houden, zoals ontbijten in de Ferrarimob­ilhome in de paddock.’

Het prinselijk­e stratencir­cuit heeft geen geheimen voor Leclerc. ‘Toen ik drie was, keek ik al vanop een terras naar de race. Mijn schoolbus reed zelfs een deel van het circuit af. Maar dat maakt me zondag niet sneller.’

Na enig aandringen geeft Leclerc ook toe dat hij de afgelopen dagen al enige keren het circuit heeft afgereden. Met een gewone auto, uiteraard. ‘Ja, sinds ik vorig week uit Barcelona ben teruggekee­rd, heb ik het nieuwe asfalt al wat verkend. Of ik daar veel wijzer van ben geworden? Niet echt. Tegen vijftig per uur is het onmogelijk te voelen of er een hobbel ligt of niet.’

Roglic wordt door de media smalend de nieuwe Indurain genoemd: zoutloos in zijn perspraatj­es en ultradefen­sief bergop

CHARLES LECLERC Ferrari

is een echte Monegask, geen belastingv­luchteling.

 ?? © AFP ?? nog niet uitgeschak­eld voor het roze.
© AFP nog niet uitgeschak­eld voor het roze.
 ?? © AP ?? Charles Leclerc
© AP Charles Leclerc

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium