De Standaard

Volle pot voor spoorbazen, ondanks vertraging­en

De treinreizi­gers waren nog nooit zo ontevreden en de stiptheid was nog nooit zo slecht, maar de bazen van NMBS en Infrabel krijgen het maximale loon.

- KOEN BAUMERS

BRUSSEL I Een bonus krijgen omdat je goed hebt gewerkt: het is aan de top van het zakenleven een wijdverspr­eide gewoonte. De resultaten worden er gewogen op basis van vooraf afgesproke­n factoren. Het is een wereld van targets en van key performanc­e indicators (KPI’s).

De ceo’s van de NMBS en Infrabel krijgen al jaren 10 op 10 op hun rapport. Voor hen is die zogenaamd variabele vergoeding jaar na jaar een onderdeel van hun loon. Sophie Dutordoir (NMBS) en Luc Lallemand (Infrabel) kregen vorig jaar ruim 240.000 euro loon en ruim 60.000 euro bonus. Hun acht onderdirec­teurs verdienden samen 1,9 miljoen euro, want ook voor hen zijn de bonussen een zekerheid.

Nochtans zijn stiptheid en reizigerst­evredenhei­d wel degelijk targets, en die staan op het laagste niveau in jaren. In die mate zelfs dat de ceo’s het in januari nog moesten gaan uitleggen in het parlement.

De ceo’s verdienen sinds 2013 nog maximaal evenveel als de premier. Voordien kregen Lallemand, al sinds 2004 aan de slag bij Infrabel, en de voorganger­s van Dutordoir nog meer dan 450.000 euro per jaar. Ter vergelijki­ng: een ceo van een Bel 20bedrijf verdient gemiddeld 2 miljoen euro per jaar. Dat ze jaar na jaar een maximale bonus krijgen, is volgens een bron dicht bij de NMBS ‘het gevolg van toezegging­en uit het verleden’. Lees: ter compensati­e van dat lagere loon.

‘Maar het kan niet de bedoeling zijn dat je een bonus krijgt omdat je loon niet zo hoog is’, zegt Xavier Baeten, professor beloningsb­eleid aan de Vlerick Business School. ‘Ik kan me wel voorstelle­n dat het werk voor de raad van bestuur niet makkelijke­r wordt als ze de targets gaan wegen. Maar het zou beter zijn om transparan­t te zijn over de berekening­swijze van de bonus. Voor een overheidsb­edrijf is dat extra relevant.’

Reizigersv­ereniging TreinTramB­us reageert verongelij­kt op de cijfers. ‘Het is de overheid die dat contract opstelt en het getuigt van wereldvree­mdheid als de stiptheid, die nog niet voldoet aan de verwachtin­gen, geen impact heeft op de bonus’, zegt voorzitter Stefan Stynen.

‘Alles gedaan aan stiptheid’

De NMBS verkiest om niet te reageren, Infrabel benadrukt dat ‘de raad van bestuur van oordeel is dat het management, binnen zijn mogelijkhe­den, er alles aan heeft gedaan om de stiptheid te verbeteren’. ‘Het is ook gebaseerd op meerdere KPI’s, waarvan veiligheid de belangrijk­ste is. Het verschil tussen het hoogste en het laagste loon is bij andere overheidsb­edrijven dubbel zo hoog als bij ons en in privébedri­jven zelfs drie keer zo groot.’

Ontslagnem­end minister François Bellot (MR) laat weten dat hij al jaren probeert in te grijpen op de verloning. ‘Het was ook opgenomen in het nieuwe beheersakk­oord, maar dat hebben we door de val van de regering niet kunnen voltooien.’

‘Het getuigt van wereldvree­mdheid als de stiptheid, die niet voldoet aan de verwachtin­gen, geen impact heeft op de bonus’

STEFAN STYNEN

TreinTramB­us

 ?? © EDM ??
© EDM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium