De Standaard

Smeren of niet smeren, een zaak van levensbela­ng

- MAXIE ECKERT

Wie in de zon gaat zitten, wrijft zich in met zonnecrème. Maar dringen er dan geen chemische bestanddel­en door in ons bloed? ‘Met wat we nu weten, is de balans nog altijd positief voor zonnecrème.’

BRUSSEL Octocrylen­e, caprylyl glycol, cyclopenta­siloxane, terephthal­ylidene dicamphor sulfonic acid, ethylhexyl salicylate: als we zonnecrème gebruiken, smeren we een waslijst van chemische stoffen op onze huid. De stoffen filteren het schadelijk­e, kankerverw­ekkende zonnelicht en, ook belangrijk, ze maken van de zonnecrème een smeerbaar mengsel dat lekker ruikt.

Maar doen we er echt goed aan om zo’n chemische cocktail te laten intrekken in onze huid? Twee recente berichten kunnen ons doen twijfelen. De Hoge Gezondheid­sraad riep, nog geen I twee weken geleden, burgers op om terughoude­nder te zijn met allerlei synthetisc­he producten, waaronder cosmetica (DS 16 mei). Ze bevatten vaak stoffen waarvan onderzoeke­rs vermoeden dat ze onze hormoonhui­shouding verstoren. Deze week bevestigde TestAankoo­p met een onderzoek naar zonnecrème­s dat ze daar geen spoken zien (DS Online 22 mei).

De consumente­norganisat­ie vond in een van de onderzocht­e zonnespray­s – nota bene een merk dat apothekers verkopen en dat specifiek voor kinderen aangepreze­n wordt – een geurstof die personen met aanleg voor allergieën

‘Zonnecrème als preventie voor huidkanker is veel kosteneffe­ctiever dan screening door artsen’

LIEVE BROCHEZ Huidkanker­specialist­e UZ Gent

en kinderen beter vermijden. Een andere zonnecrème blijkt de hormoonver­stoorder ethylhexyl methoxy cinnamate te bevatten. En dan heeft TestAankoo­p alleen nog maar de stoffen bekeken die ‘zeker’ hormoonver­storend zijn, en niet de stoffen die na studies met dieren verdacht bleken.

Kleren nog belangrijk­er

Je hoeft dus niet van het ‘puur natuur’type te zijn om je af te vragen of je insmeren met een mix van synthetisc­he stoffen wel opweegt tegen het risico op een verbrande huid.

‘Ik begrijp die vraag’, zegt Lode Godderis, professor omgeving en

 ?? © Bruce Gilden/magnum photos ?? Beschermen­de kledij, een petje én zonnecrème,
© Bruce Gilden/magnum photos Beschermen­de kledij, een petje én zonnecrème,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium