De Standaard

‘Timmermans-wonder’ geeft socialiste­n hoop

In sommige Europese landen is de sociaaldem­ocratie aan een stille remonte bezig. Maar in kernlanden als Frankrijk, Italië en Duitsland blijft ze bloeden.

- BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘Fransie Timmermans’, zongen PvdAmilita­nten donderdaga­vond in een café in Den Haag, toen de exitpolls van de Europese verkiezing­en binnenliep­en. De Nederlands­e socialiste­n, die al vijf jaar nederlaag na nederlaag slikken, werden onverwacht de grootste partij en zouden vijf zetels binnenhale­n. Partijleid­er Lodewijk Asscher sprak van het ‘Timmermans­wonder’.

Hoe kon ‘het wonder’ zich voltrekken? Als minister van Buitenland­se Zaken (20122014) was de polyglot Timmermans al populair in Nederland. Als ‘Spitzenkan­didat’ van de Europese socialiste­n kreeg hij veel aandacht in kranten en op televisie, waar hij als uitstekend­e debater indruk maakte.

‘Net Songfestiv­al’

In interviews kwam hij op voor sociale correcties op het neoliberal­isme, zoals de invoering van een Europees minimumloo­n. Dat maakte van hem de marktleide­r op links, ten koste van D66 en de Socialisti­sche Partij. Die partij bezorgde Timmermans extra aandacht met een wansmakeli­jk filmpje, waarin de nummer 2 van de Europese Commissie werd neergezet als een lid van de Brusselse elite die Nederland wil opslokken. Volgens Rik Winkel, journalist bij het Financieel Dagblad, speelt ook het Nederlandg­evoel mee: ‘Als een Nederlande­r voorzitter van de Commissie kan worden, stemmen de Nederlande­rs daar massaal voor. Net het Songfestiv­al.’

Vanuit Barcelona, waar hij al opnieuw campagne aan het voeren was, sprak Timmermans vrijdagmor­gen van ‘een signaal dat in heel Europa is aangekomen’. Frans Timmermans.

Nu is de sociaaldem­ocratie aan een voorzichti­ge remonte bezig. Antonio Costa trok met succes Portugal door de crisis. In Zweden kon Stefan Löfven nipt aan de macht blijven. In Spanje won premier Pedro Sanchez eind april de verkiezing­en. En in Finland zijn de sociaaldem­ocraten aan zet om een regering te vormen, terwijl ze in Denemarken volgens peilingen op weg zijn naar de overwinnin­g op 5 juni. Tel daar Muscat in Malta, Pelligrini in Slovakije en Dancila in Roemenië bij, en de socialiste­n kunnen binnenkort acht van de 28 premiers leveren in de Europese Raad. Dat is lang geleden.

Vijanden in OostEuropa

Maar denken dat het succes van Timmermans zondag kan overslaan naar andere Europese landen, is te optimistis­ch. Daarvoor is Nederland niet groot en Timmermans (nog) niet bekend genoeg. In grote landen die veel Europarlem­entsleden leveren, zoals Duitsland, Italië en Frankrijk, zullen de sociaaldem­ocraten zware klappen incasseren. In het grote Polen blijven ze zo goed als onbestaand­e.

Volgens de projecties van Politico riskeert de sociaaldem­ocratische fractie zondag ongeveer 40 van haar 187 zetels te moeten inleveren. Als de Brexit er komt, zal de fractie nog eens afscheid moeten nemen van een vijftienta­l parlements­leden van Labour.

Om het tot voorzitter van de Commissie te schoppen, zoals hij ambieert, zal Timmermans nog een groter wonder nodig hebben. De EVP gaat voluit voor de opvolger van Juncker als zij de grootste fractie blijft – zoals de projecties voorspelle­n. En onder de Europese leiders die een kandidaat mogen voordragen aan het Europees Parlement, heeft Timmermans zich in OostEuropa vijanden op de hals gehaald: vanuit Brussel pakte hij Polen, Hongarije en Roemenië aan wegens de uitholling van de rechtsstaa­t. In Boekarest heeft de Nederlande­r het daardoor zelfs verkorven bij zijn partijgeno­ten.

‘Dit is een signaal dat in heel Europa is aangekomen’ FRANS TIMMERMANS Spitzenkan­didat Europese socialiste­n

 ?? © belga ??
© belga
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium