De Standaard

Roemloos einde voor Gandhi-dynastie

- GISELLE NATH

Een supporter, verkleed als het symbool van

Al 72 jaar is India gewend aan leiders uit de familie Gandhi. Nu haalt Rahul Gandhi in zijn thuisbasti­on geen zetel.

BRUSSEL I Na de verbluffen­de verkiezing­soverwinni­ng van premier Narendra Modi en zijn BJP regent het kritiek op de Congrespar­tij, hun grootste uitdager. Tegen alle verwachtin­gen in kon die amper vooruitgan­g boeken in het parlement. Rahul Gandhi (48), de partijleid­er uit de legendaris­che De tekst luidt: ‘Lange leve Rahul Gandhi’ familie, verloor zelfs de zetel van Amethi in de deelstaat Uttar Pradesh.

In Amethi kiest men sinds jaar en dag voor de Gandhi’s. Rahuls grootmoede­r en vader haalden de zetel met gemak binnen. Dit jaar kreeg BJPster Smriti Irani, een flamboyant­e voormalige actrice, de voorkeur.

De kritiek is voor het eerst fundamente­el. Eminent historicus Ramachandr­a Guha vond het ‘verbijster­end dat de Congrespar­tij nog geen nieuwe leider koos, uit zelfrespec­t of pragmatiek. Misschien heeft de partij geen van beide.’ Ook Yogendra Yadav, een belangrijk­e activist voor transparan­te politiek, meende dat ‘de Con

grespartij overbodig is en in de weg staat van politieke vernieuwin­g.’

‘Het Congres’ is niet zomaar een partij: het is een instelling. Als beweging leidde ze het toen nog gekolonise­erde India naar de onafhankel­ijkheid. In de hoogdagen haalde ze tot 75 procent van de parlements­zitjes binnen.

Rahuls nederlaag is een symbool voor de ronduit historisch­e zege die de hindoenati­onalisten behaalden. Modi is de eerste nietCongre­spremier ooit die een tweede ambtstermi­jn krijgt. De hindoenati­onalisten waren in 1947 nog een marginaal groepje. Vandaag halen ze scores zoals de Congrespar­tij in haar hoogdagen deed.

Modi is de eerste nietCongre­spremier ooit die een tweede ambtstermi­jn krijgt

In die hoek bleef het pijnlijk stil. Rahul Gandhi erkende de nederlaag sportief en weigerde daarna alle interviews. Zijn partijlede­n zweren bij hoog en laag dat zijn leiderscha­p niet betwist wordt. ‘Dit is niet het moment om te analyseren wat er mis liep’, aldus Gandhi.

Op sociale media wordt die analyse wel gemaakt. Intellectu­elen als Guha verwoorden wat Indiërs al veel langer in hun huiskamers zeggen: dat ze de Gandhi’s kotsbeu zijn. De jongere generatie, gewend aan een supercompe­titieve samenlevin­g, moet niets weten van erfopvolgi­ng.

De ironie is dat Gandhi er zelf net zo over leek te denken. De in het buitenland opgeleide jongste telg had altijd meer aanleg voor sport en meditatie dan een politiek killer instinct. Hij nam het leiderscha­p met lange tanden op, omdat de partij bleef vasthouden aan de huishoudna­am. Zijn grootmoede­r Indira smoorde elke interne oppositie, zodat de partij uiteindeli­jk samenviel met haar persoon.

Vermolmde partijstru­ctuur

Rahul was sinds 2014 wel gegroeid in zijn rol. Hij hield betere speeches, bleef weg van corruptie en voerde oppositie met inhoudelij­ke argumenten. Zelfs BJPvoorsta­nders erkenden dat het verkiezing­sprogramma van het Congres sterk was. Volgens The India Times probeerde Rahul zelfs de partijcult­uur aan te passen, door lokale leiders iets meer autonomie te geven en ook de jeugd te betrekken. Maar oude gewoonten weken niet voor één man. ‘De juiste naam en mentor doen er meer toe dan talent of verdienste’, zei een voormalig partijlid tegen de Business Standard. Voor zo’n vermolmde partijstru­ctuur is ‘een Gandhi’ een noodzakeli­jk kwaad.

Gandhi trekt wel nog naar het parlement. Hij kwam op in Amethi en in ZuidIndia (Wayanad), waar hij wel verkozen werd.

 ?? © rtr ?? de Congrespar­tij.
© rtr de Congrespar­tij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium