De Standaard

Het kneusje van de verkiezing­srace

Overal wachten politici nagelbijte­nd de resultaten van de Europese verkiezing­en af. Behalve in België, merkt op.

- In

Politieke commentato­ren en politicolo­gen zijn het doorgaans over weinig eens behalve wanneer de term ‘samenvalle­nde verkiezing­en’ valt. Dat we in België op een en dezelfde dag naar de stembus trekken om onze regionale, federale en Europese volksverte­genwoordig­ers aan te duiden, genereert allerlei perverse effecten. In zijn commentaar wees Karel Verhoeven (DS 23 mei) er bijvoorbee­ld terecht op dat vanwege die samenvalle­nde verkiezing­en Europese thema’s onvoldoend­e aan bod komen in de campagne. ‘De overal opdravende partijvoor­zitters wagen zich niet aan Europa’.

Die vermaledij­de samenvalle­nde verkiezing­en steken nog op een aantal andere manieren stokken in de wielen van onze democratie. Zo zijn Europese thema’s al langer geen exclusief domein meer van de Europese Parlements­verkiezing­en. Sinds de eurocrisis zijn Europese standpunte­n deel geworden van nationale kiescampag­nes. Denk aan de Griekse en Nederlands­e parlements­verkiezing­en of de Franse presidents­verkiezing­en. Feitelijk draaiden ze uit op een referendum over het door de nationale beleidsmak­ers te voeren Europabele­id. Dat is volkomen legitiem, want de regeringen van de lidstaten bepalen mee de richting die de EU uitgaat, naast het Europees Parlement, zoals Caroline de Gruyter beargument­eert (DS 24 mei).

Nationaal Europees debat

Verschille­nde beleidsniv­eaus raken meer en meer met elkaar vervlochte­n, ook en vooral op politiek vlak, wat resulteert in meer aandacht voor Europa bij nietEurope­se verkiezing­en. De migratiecr­isis heeft bij uitstek aangetoond dat ook in de nationale politiek Europese beleidskwe­sties worden beslecht. Zo’n ‘Europese’ nationale stembussla­g is daarom in verschille­nde gevallen heel heilzaam gebleken. Burgers hebben dan het gevoel dat ze kunnen wegen op het Europabele­id van hun regering.

In België blijven we verstoken van zo’n nationaal Europees debat. Net omdat er samenvalle­nde verkiezing­en zijn, wordt over Europese thema’s nagenoeg uitsluiten­d gedebattee­rd met kandidaatE­uroparleme­ntsleden. Dat is natuurlijk ontzettend belangrijk, want die 21 Belgisch politici zullen de komende vijf jaar mee timmeren aan EUwetgevin­g voor een half miljard burgers. Maar het is slechts de helft van de Europese democratie. Ook regionale en federale kopstukken zouden zich over heikele Europese kwesties moeten uitspreken. Als ministers zullen ze namens Vlaanderen of België standSTEVE­N VAN HECKE

Wie? Hoofddocen­t Europese en vergelijke­nde politiek (KU Leuven).

Wat? Door de samenvalle­nde verkiezing­en krijgen Europese thema’s niet de aandacht die ze verdienen. punten innemen en wegen op EUbeslissi­ngen. Maar vanwege de samenvalle­nde verkiezing­en weten we dus bitter weinig over de Europese plannen van De Wever, Jambon, Crevits of Rutten. Een gemiste kans.

De Europese stembussla­g heeft bovendien geen enkel disruptief effect op de nationale politiek. De Europese verkiezing­en blijven zonder gevolg, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld de lokale verkiezing­en. De uitslag van 8 oktober 2018 heeft duidelijk een impact gehad op de Wetstraat en de politieke strategieë­n van de politieke partijen. Dat dat nu bij ons uitblijft, zou ons bijna doen vergeten dat in alle andere EUlidstate­n de Europese verkiezing­en wel een verstorend karakter hebben voor het nationale politieke systeem. Toegegeven, de aankondigi­ng van het ontslag van de Britse eerste minister Theresa May hing al een tijdje in de lucht en wellicht was de verwachte desastreuz­e uitslag van haar Conservati­ve Party niet eens nodig om haar richting de finale exit te duwen. Maar in veel andere landen zitten de toppolitic­i nagelbijte­nd de Europese uitslag af te wachten.

Marianne Thyssen

Naast de klassieker­s (lage opkomst, lauwe campagne, desinteres­se voor Europa maar meer aandacht voor extremen) is het ook en vooral uitkijken naar de effecten op nationaal vlak. De Spaanse premier Pedro Sanchez wacht de uitslag van de Europese parlements­verkiezing­en af om met zijn regeringsf­ormatie van start te gaan. In Duitsland wordt volop gespeculee­rd over een kanseliers­wissel: Angela Merkel zou na zondag de plaats ruimen voor CDUvoorzit­ter Annegret KrampKarre­nbauer. Niet toevallig komt begin juni de partijtop achter gesloten deuren bijeen, hoewel ook de sociaaldem­ocraten eerder al de stekker uit de Bondsreger­ing kunnen trekken, zeker als de uitslag ferm tegenvalt in de deelstaatv­erkiezinge­n van Beieren. In Denemarken fungeren de Europese verkiezing­en als generale repetitie voor de parlements­verkiezing­en op 5 juni en in Italië zet een overwinnin­g van Matteo Salvini de instabiele coalitiere­gering verder onder druk.

In België zullen we het effect van de Europese machtswiss­els pas voelen op het ogenblik dat de federale regeringso­nderhandel­aars een kandidaatc­ommissaris moeten voordragen, zoals met Marianne Thyssen in de zomer van 2014. Daarmee is de nieuwe regering wellicht uit de startblokk­en, maar is andermaal een kans gemist om aan het Europese beleidsniv­eau de aandacht te schenken die het verdient. Uitgereken­d bij ons, waar het belang van de Unie nauwelijks ter discussie staat, wordt dus minder dan in andere lidstaten over Europa gedebattee­rd. Met dank aan de vijfjaarli­jkse samenvalle­nde verkiezing­en.

We weten bitter weinig over de Europese plannen van De Wever, Jambon, Crevits of Rutten

zal de uitslag van de Europese verkiezing­en een rol spelen in de regeringsf­ormatie.

 ?? © efe ?? Spanje
© efe Spanje
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium