De Standaard

Baudet wil geen cryptofasc­istje zijn, maar een echte

-

Sinds mijn eerste kennismaki­ng met Femke Halsema, in een lang vervlogen tijd toen zij nog partijleid­er was van GroenLinks, waarbij zij spontaan uit haar hoofd een gedicht van mij begon te citeren, ben ik niet meer van politieke voorkeur veranderd, want ik heb sindsdien geen politicus meer ontmoet die boeken las.

Maar nu kom ik toch in de verleiding. Ik heb Thierry Baudet weliswaar nog nooit ontmoet, maar zijn essay over Michel Houellebec­q voor American Affairs heb ik met stijgende bewonderin­g gelezen. Het is een doorwrocht, intelligen­t en uitstekend geschreven reflectie op het oeuvre van de Franse schrijver, vanuit een diep begrip van diens werken, die de aanleiding vormt tot een bredere cultuurkri­tiek. Ik zie Arie Storm of Arjan Peters, om maar twee van mijn helden te noemen, nog niet zo gauw iets schrijven van dat niveau.

Er is inmiddels ophef over Baudets essay, want in zijn analyse van onze huidige maatschapp­ij, die voor een deel overeenkom­t met Houellebec­qs visie, neemt hij in sterke bewoording­en afstand van enkele verworvenh­eden van het liberalism­e en met name van abortus, euthanasie en vrouwenema­ncipatie. Die laatste passage is het citeren waard. Ik vertaal: ‘De “bevrijde” status van vrouwen wordt gewoonlijk gevierd als een van de grote triomfen van de laatlibera­le samenlevin­gen. Vandaag de dag worden vrouwen al op een jonge leeftijd gestimulee­rd om een carrière na te streven en financieel onafhankel­ijk te zijn. Er wordt van hen verwacht dat zij de traditione­le rol van ondersteun­ing van hun echtgenoot verwerpen en dat zij daarentege­n streven naar een ‘gelijkwaar­dige’ relatie waarin ‘genderroll­en’ inwisselba­ar zijn. Maar hoe pakt het voor hen uit? Wat gebeurt er als ze de dertig bereiken? Als ze doorgaan met fulltime werken, wordt het stichten van een gezin moeilijk, zo niet onmogelijk. Dat is waarom vrouwen in het Westen steeds minder kinderen krijgen. [...] De demografis­che neergang van Europa is het onvermijde­lijke resultaat. Een ander gevolg is een constant conflict en voortduren­de competitie – en ten slotte ruzie, scheiding en sociaal isolement – en een nieuwe generatie jongens en meisjes die opgroeien in zulke onvolkomen omstandigh­eden.’

Als reflectie op het wereldbeel­d van Houellebec­q zijn dat wellicht adequate observatie­s, maar helaas heeft Thierry Baudet behalve zijn bezigheid als literair criticus nog een bijbaantje als politicus en daarom is de ophef wel verklaarba­ar en terecht. Een misogyne schrijver mag pleiten voor de terugkeer van de vrouw naar het aanrecht en de echtelijke sponde als broedmachi­ne en willoze steunpilaa­r voor haar man, maar voor een volksverte­genwoordig­er heeft een dergelijk pleidooi consequent­ies. De ophef is terecht.

Baudet wuifde de verontwaar­diging weg. Volgens hem was het stuk maar een boekrecens­ie en niets meer. Dat is natuurlijk flauwekul. Hij zegt zelf in zijn stuk dat wij Houellebec­qs visie overal om ons heen bevestigd zien. Hij neemt de analyse in zijn essay expliciet voor eigen rekening. Het valt me ook van hem tegen dat hij zich

Hitler en Mussolini redeneerde­n exact langs dezelfde lijnen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium