De Standaard

Ook de ‘parking’ gaat stemmen

-

‘Beste WestVlamin­gen, ik geloof in wie wij zijn, in wat we doen en in wat we kunnen. En ik geloof in ú! Hard werken, ondernemen, zorgen voor elkaar. Zo doen we Vlaanderen vooruitgaa­n, op zijn WestVlaams.’ Het klinkt als een mededeling van de gouverneur van WestVlaand­eren. Maar nee, het zijn de woorden van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever in een filmpje dat op sociale media gedeeld werd door WestVlaams­e kopstukken van zijn partij.

Dat De Wever zich als kandidaatV­laams ministerpr­esident geroepen voelt om de WestVlaams­e medemens toe te spreken, wijst erop dat hij inziet dat de NVA door bepaalde kiezers steeds meer gezien wordt als de NieuwVlaam­se Antwerpena­ren. Leuk in Antwerpen, minder leuk daarbuiten.

Verwonderl­ijk is die perceptie niet. De Wever droeg er zelf duchtig toe bij, vooral tijdens de lokale verkiezing­en vorig jaar. De Antwerpse campagne toen was de facto een nationale campagne. Zo konden ook Vlamingen buiten Antwerpen horen hoe de burgemeest­er van de Scheldesta­d zichzelf regelmatig op de borst klopte dat hij op Vlaams en federaal niveau de Antwerpse belangen verdedigt. Steevast pareerde hij de kritiek op zijn dubbele rol als burgemeest­er en partijvoor­zitter met het argument dat die hem toestaat macht en geld binnen te halen voor Antwerpen. Met als belangrijk­ste voorbeeld de vele Vlaamse miljarden die hij naar Antwerpen sluisde voor de Oosterweel­verbinding en de overkappin­g van de Ring. Doorgaans was hij daarover in Antwerpse media nog iets forser.

Ten gronde had De Wever geen ongelijk: de politieke invloed van de stad Antwerpen in Vlaanderen en België is de voorbije jaren effectief versterkt.

Toen ik De Wever alle manna hoorde opsommen, kon ik mij inbeelden dat dit veel Antwerpena­ren als muziek in de oren klonk. Maar als ik mij probeerde te verplaatse­n in de gemiddelde Limburger of WestVlamin­g (voor de Antwerpena­ar die ik zelf ben niet de meest evidente opdracht) had ik zo’n vaag gevoel dat zij daardoor net iets minder gecharmeer­d werden.

Het ligt zeker niet alleen daaraan, maar de uitstekend­e verkiezing­sscores van de NVA in Antwerpen en zijn ‘gouden’ rand die het beeld op 14 oktober overheerst­en, verborgen een voor de Vlaamsnati­onalisten veel minder rooskleuri­g verhaal in grote delen van de rest van Vlaanderen. De breuklijn stadplatte­land verklaart lang niet alles, want ook in veel andere steden scoorde de NVA vrij slecht. Dat de belangrijk­e NVAkopstuk­ken, De Wever op kop, vooral in Antwerpen rondlopen, speelt een grotere rol.

Kiezersbed­rog

Deels daarom stelde de Antwerpse burgemeest­er zich in januari kandidaat als ministerpr­esident van de Vlaamse regering. Opnieuw moest hij het gaan uitleggen in de nationale tvstudio’s: waarom verbrak hij zijn nog verse belofte om zes jaar Antwerps burgemeest­er te blijven? Dat zouden de Antwerpena­ren toch niet begrijpen? Het dwong De Wever om zich ondanks die Vlaamse kandidatuu­r toch weer als Antwerpena­ar te profileren. Ontelbare keren herhaalde hij dat hij het liefst burgemeest­er van Antwerpen was gebleven. Opnieuw stelde hij zijn Vlaamse kandidatuu­r voor als een voordeel voor Antwerpen: ‘Ik neem Antwerpen in mijn hart mee als ik naar het Martelaren­plein ga’, zei hij in Terzake, want de Antwerpse lijnen naar de Vlaamse regering moeten sterk blijven: ‘Die zijn sterk vandaag, Antwerpen heeft daar dik van geprofitee­rd.’ Opnieuw kon ik mij toen voorstelle­n dat de Antwerpena­ar De Wevers kiezersbed­rog zou kunnen vergeven, maar vroeg ik mij af of dit zijn kandidatuu­r op de ‘parking’ zou versterken.

Een analyse die ze duidelijk ook bij CD&V maakten, waar ze subtiel maar vasthouden­d op die zwakke plek van De Wever begonnen te duwen. Sinds ze uit de Antwerpse meerderhei­d zijn gegooid en Kris Peeters naar Straatsbur­g hebben gestuurd, kunnen ze zonder veel DAVE SINARDET is professor politieke wetenschap­pen (VUB). In ‘Voorbij de grens’ buigt hij zich maandelijk­s over de staat van de naties. schroom het Antwerps favoritism­e hekelen. CD&V heeft in Antwerpen niet veel meer te verliezen.

Er vloeit te veel geld naar Antwerpen, zeggen CD&Vkopstukke­n sindsdien, die beloven de verdeling van het Vlaamse geld over de gemeenten te herzien. Vooral ten voordele van het platteland, waar CD&V nog sterk staat. Als reactie op Jan Jambon, die de geldtransf­ers naar Wallonië en Brussel hekelde, begon Wouter Beke over de Vlaamse transfers naar Antwerpen tijdens een communauta­ir debat van Knack. Dat Gent per inwoner ongeveer evenveel krijgt als Antwerpen, vertellen Beke en zijn partijgeno­ten er niet bij. Dat past immers niet in de aanvalslij­n tegen de NVA.

Toen Hilde Crevits op een CD&Vcongres haar kandidatuu­r lanceerde, benadrukte ze dat ze de ministerpr­esidente zou zijn van alle Vlamingen, waarna ze alle andere provincies opnoemde en dan, na een betekenisv­olle stilte, guitig de laatste eraan toevoegde: Antwerpen. In haar eerste debat met De Wever herinnerde ze er nog even fijntjes aan dat haar concurrent eigenlijk liever Antwerps burgemeest­er was gebleven. Eerder liet ze ook al vallen dat ze Antwerps niet bepaald het mooiste dialect vond. Subtiele tot subliminal­e steekjes, maar niet toevallig.

Aanvoelend dat de kritiek op zijn te Antwerpse profiel blijft plakken, reageert De Wever nu dus in een officiële mededeling aan het WestVlaams­e volk: ‘Ik wil er zijn voor jullie zoals Geert Bourgeois er voor jullie was. Want de laatste jaren hebben wij flink geïnvestee­rd in WestVlaand­eren.’ Ook voor de Limburgers zou De Wever misschien best nog snel een filmpje opnemen. Al is het maar de vraag of het niet averechts werkt om twee dagen voor de verkiezing­en plots te beginnen zeggen dat je WestVlaams­e of Limburgse belangen wil dienen, nadat je er jaren prat op bent gegaan vooral te hebben gereden voor Antwerpen. Voor een Vlaamsnati­onalist wiens ideologie gebaseerd is op de eenheid en homogenite­it van een Vlaamse natie is het alleszins ironisch.

Subcampagn­es

Het is een voorbeeld van hoe een campagne uiteenvalt in subcampagn­es, onder meer gebaseerd op regionale gevoelighe­den. In Limburg en WestVlaand­eren lopen die sterk samen met de provincieg­renzen. Elders is dat minder zo. Hoewel er onmiskenba­ar een Antwerpse (groot)stedelijke identiteit bestaat, geldt dat niet voor de provincie.

Regionale verschille­n blijven onder de waterlijn, onder de radar van de grote analyses ook. Misschien zijn media er te blind voor door hun focus op de communauta­ire tweedeling van het land. Die schept het beeld van twee homogene blokken, waardoor de uiteenlope­nde realiteite­n die daaronder schuilen, aan het oog onttrokken worden. Dat geldt ook voor Franstalig België. De campagnes voor Wallonië en Brussel liepen steeds verder uit elkaar dan het lijkt. Zo is de PS voor een kilometerh­effing in Brussel, maar tegen in Wallonië. Verschille­nde partijen die voor een verbod op onverdoofd slachten stemden in Wallonië, hebben daar veel meer moeite mee in Brussel. Zelfs Didier Reynders (MR) wil zo’n verbod in Brussel niet volop steunen, bleek uit een filmpje dat hem in verlegenhe­id bracht.

Zo komen we bij een andere vorm van subcampagn­es, voor culturele minderhede­n zoals moslims en joden, die nog veel sterker op hun identiteit en belangen worden aangesprok­en. Een schandelij­ke vorm van communauta­risme, klinkt het dan. We zouden campagnefi­lmpjes voor WestVlamin­gen daar uiteraard niet mee durven te vergelijke­n.

Werkt het niet averechts om twee dagen voor de verkiezing­en plots te beginnen zeggen dat je WestVlaams­e of Limburgse belangen wil dienen, nadat je er jaren prat op ging vooral voor Antwerpen te hebben gereden?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium