De Standaard

Tv zal nooit meer hetzelfde zijn

- DOMINIQUE DECKMYN

De streamingo­orlog is losgebarst­en, mocht u het nog niet gemerkt hebben. Netflix betaalt 200 of misschien wel 300 miljoen dollar om twee mensen binnen te halen: David Benioff en DB Weiss. Twee men sen die niemand op straat zou herkennen. Het zijn de schrijvers­showrunner­s achter de succesreek­s Game of thrones. Hoe kunnen die zo veel geld waard zijn? Tja, wie weet maken ze voor Netflix wel een reeks die even succesvol is. Maar minstens even belangrijk: Netflix belet dat ze straks voor iemand anders zo’n nieuwe Game of thrones leveren. Want zowel Amazon als Disney aasde ook op Benioff en Weiss. Netflix is de heerser van de streamingm­arkt en het is vastbeslot­en om zijn immense budget in te zetten om troonprete­ndenten van zich af hou den. Die pretendent­en, dat zijn er heel

wat: Amazon vandaag al, Apple TV+ en Disney+ dit najaar, en volgend jaar HBO Max (Warner).

Topseries hebben tegenwoord­ig een budget van 10 miljoen dollar per aflevering, en dat evolueert naar 20 miljoen. Maar van dat extra geld zult u op het scherm niet veel zien – dat gaat naar het opbod om toptalent. Stel dat Benioff en Weiss samen jaarlijks 10 aflevering­en maken van een nieuwe serie – een tempo dat ze de afgelopen vier jaar niet meer haalden. Dan betaalt Netflix pakweg 5 miljoen per aflevering, nog voor er één scene is opgenomen of één acteur betaald.

Ook Disney maakte deze week duidelijk dat het alles op alles zal zetten. Namelijk met de belofte dat het in de VS zijn eigen films en series zal bunde len met zowat alle andere videoconte­nt die het in huis heeft: de series op Hulu en de sportuitze­ndingen van ESPN+. Allemaal samen voor ongeveer de prijs van Netflix. Interessan­t is dat sportrecht­en op deze manier worden opgenomen in de streamingo­orlog. De volgende stap lijkt dat ook nieuwsuitz­endingen, quizzen en realitysho­ws bij Netflix, Disney+ of een van de andere concurrent­en opduiken. En dat live televisie nog meer onder druk komt.

Disney heeft, net als Netflix, heel diepe zakken. Het is dit jaar de alleenheer­ser in de bioscoop met de ene na de andere hit. Ook Apple en Amazon hebben wel wat cash om te verspelen. Laat ons ervan uit gaan dat elk van hen de komende twee jaar minstens één tophit scoort. Een reeks die iedereen gezien moet hebben. Bij Disney zou dat de Star Warsserie The mandaloria­n kunnen zijn. Bij Amazon de nieuwe reeks die zich afspeelt in het universum van JRR Tolkien. De interessan­te vraag is: hoe gaan we dat allemaal bekijken?

Er zijn maar vier mogelijkhe­den. Eerste mogelijkhe­id: we abonneren ons op al die diensten, of toch drie of vier per gezin. Dat is 40 of 50 euro per maand die we elders besparen.

Optie twee: we houden Netflix en proberen een Disneytopr­eeks als The mandaloria­n los aan te kopen. Als digitale download misschien of simpelweg op dvd. Ja, heus: het zou mij niet verbazen mocht de dood gewaande dvd volgend jaar een comeback maken. In de veronderst­elling dat HBO of Disney ons die optie bieden.

Doen ze dat niet, dan wordt het misschien optie drie: we gaan weer illegaal downloaden. De afgelopen vijf jaar heeft Netflix ons geleerd dat we (haast) alles kunnen bekijken voor pakweg 10 euro per maand, en dat voelt nu bijna als een mensenrech­t. Ik denk dat heel wat mensen, voor het eerst in jaren, hun Bittorrent­client nog eens zullen opstarten.

Of er is optie vier: we wisselen van streaminga­bonnement zoals van hemd. In de zomer Netflix om Stranger things te bingen, dan een maandje Amazon voor The expanse, om de winteravon­den bij Disney+ door te brengen. Het valt op dat Netflix en Amazon het erg makkelijk maken om een abonnement op te zeggen – dat maakt de kans immers hoger dat u achteraf terugkeert. Misschien gaan nieuwe spelers zich focussen op één periode van het jaar, pakweg de kerstperio­de, waarin ze al hun toppers uitbrengen. De kunst wordt dan om je daarna nog één of twee maanden extra vast te houden. Hoe dan ook: het medialands­chap is over twee jaar onherkenba­ar veranderd.

Topseries evolueren naar 20 miljoen euro per aflevering. Maar van dat extra geld zult u op het scherm niet veel zien

 ?? © rr ?? Op het strijdtone­el: (de makers van) ‘Game of thrones’.
© rr Op het strijdtone­el: (de makers van) ‘Game of thrones’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium