De Standaard

Belgisch zitje Europese Investerin­gsbank blijft leeg

België blijft nu al twintig maanden in gebreke om een vicevoorzi­tter te benoemen bij de Europese Investerin­gsbank (EIB). Die landgenoot moet er nochtans over waken dat Oosterweel zijn beloofde miljard euro krijgt.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

I ‘Hopelijk komt er snel een einde aan deze impasse’, zegt Jaap Oosterveer, woordvoerd­er van de Nederlands­e minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA). Dat België de post van vicevoorzi­tter bij de Europese Investerin­gbank (EIB) maar niet invult, is ook slecht nieuws voor de Nederlande­rs. De grote landen hebben namelijk een eigen vicevoorzi­tter, de kleinere landen vaardigen in groep hun vicevoorzi­tter af.

In het directieco­mité blijft de stoel waarop België recht heeft al twintig maanden leeg. ‘Dit maakt deel uit van de Belgische ziekte. Een typisch voorbeeld van het Belgische malgoverno’, zegt voormalig Europees commissari­s Karel De Gucht (Open VLD).

Begin 2018 liep het mandaat van de Nederlande­r Pim Van Ballekom af en de afspraak was dat de stoel weer naar België zou gaan. Maar de benoeming raakte verstrikt in een Belgische benoemings­carrousel, met daarin onder meer drie bestuurder­s bij Bpost, een vicegouver­neur bij de Nationale Bank en een topman van de Federale Participat­ie en Investerin­gsmaatscha­ppij (FPIM). De bestuurder­s bij Bpost heeft de regeringMi­chel in lopende zaken nog aangeduid. Maar de FPIM wordt nog altijd geleid door Koen Van Loo en de NBB heeft nog geen nieuwe vicegouver­neur.

Didier Reynders

Premier Michel had stiekem gehoopt om Didier Reynders (MR) voorzitter te maken van de Europese Investerin­gsbank. Maar dat plannetje viel in het water toen de huidige Duitse voorzitter bleef zitten en Reynders geen genoegen nam met het vicevoorzi­tterschap. De namen van de NVA’ers Philippe Muyters en Johan Van Overtveldt werden genoemd, maar Michel heeft de job altijd in MRhanden gehouden. En toen viel de regering.

‘We lijden hierdoor fors imagoverli­es, maar wat ik echt niet begrijp is dat ons land zo nalaat om onze belangen te vertegenwo­ordigen’, zegt De Gucht. En de belangen van Nederland. ‘Dat is natuurlijk niet ideaal’, blijft Oosterveer erg diplomatis­ch. Bij een ingewijde klinkt het dat in het directieco­mité ‘flink gelobbyd wordt’. En ons land heeft heel wat grote dossiers lopen bij de EIB en hoopt ook toekomstig­e investerin­gen te financiere­n.

Zo leende de bank dit jaar nog 200 miljoen euro voor een ziekenhuis in Charleroi en 193 miljoen euro voor de uitbouw van een tramnetwer­k in Luik. En ook Oosterweel rekent op een miljard euro. Het contract voor de eerste lening van 150 miljoen euro werd in april onderteken­d. De lening heeft een looptijd van 40 jaar en de Vlaamse regering betaalt 0,04 procent interest. ‘In principe wordt de rest van de leningen uitbetaald in schijven van ongeveer 200 miljoen euro’, zegt Annik Dirkx, woordvoerd­er van Lantis, dat de Oosterweel­verbinding bouwt. ‘We vertrouwen erop dat de EIB het principiël­e akkoord zal honoreren.’

Het ziet er niet naar uit dat België snel de lege stoel zal invullen. Na twintig maanden kan de regering in lopende zaken nog moeilijk zeggen dat het dringend is. Ontslagnem­end Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wenst geen commentaar te geven en op het kabinet van de premier was niemand bereikbaar. Oosterveer zegt dat Nederland voorlopig niet eist om die lege plaats weer zelf in te nemen. Maar van de zes jaar dat België op die sleutelpos­itie kan zitten, zijn er wel al bijna twee verstreken.

‘Onbegrijpe­lijk hoe slecht wij onze belangen behartigen’

KAREL DE GUCHT

Voormalig Europees commissari­s

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium