De Standaard

RECORDAANT­AL UREN GRATIS STROOM LEVERT CONSUMENT NIETS OP

Sinds het begin van het jaar telde ons land al 55 uren met negatieve stroomprij­zen. Dat is meer dan in de voorbije tien jaar. ‘Ik pik het niet dat Vlaamse ondernemer­s kwaadsprek­en over Wallonië. Als ze willen dat er meer werkgelege­nheid is in het zuiden

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET MARC COUCKE , investeerd­er in onder meer Mithra, Pairi Daiza en Durbuy (in: ‘Le Soir’).

Grootverbr­uikers die zaterdag tussen 12 en 17 uur of zondag tussen 11 en 15 uur stroom verbruikte­n, kregen daarvoor geld. De Belgische groothande­lsprijzen op de European Power Exchange (Epex) lagen immers gedurende negen uren onder nul.

Op zaterdag en zondag werd veel wind voorspeld, zeker aan de kust en op zee. Dat veroorzaak­te een piek in de verwachte productie van windenergi­e. Tegelijk scheen de zon en draaiden alle zeven de kerncentra­les. Doordat er ook in Nederland veel wind was, konden we op beide dagen ’s middags niet het volledige overschot uitvoeren naar het buitenland. Bovendien is ook de waterkrach­tcentrale van Coo – die tijdelijke stroomover­schotten kan opslaan – door grote onderhouds­werken maar gedeelteli­jk operatione­el.

Daardoor was er op zaterdagen zondagmidd­ag meer productie dan kopers bereid waren te betalen. De groothande­lsprijzen, die een dag op voorhand vastgelegd worden, doken onder nul, tot 28 euro per megawattuu­r. Doorgaans bedraagt de prijs 40 euro per megawattuu­r. Dat betekent niet dat de prijs voor alle elektricit­eit die op dat moment verhandeld wordt negatief is. Er zijn ook langetermi­jncontract­en en prijzen die bepaald worden op de dag zelf.

Negatieve stroomprij­zen zijn hoogst uitzonderl­ijk. Maar dit jaar werd al een recordaant­al van 55 negatieve uren op de Day Aheadmarkt geregistre­erd. Dat is meer dan in de voorbije twaalf jaar samen. In het vorige recordjaar, 2013, ging het om vijftien uren. Het hoge cijfer voor 2019 valt deels te verklaren door een storing op de Epexbeurs op 7 juni. Daardoor kon er geen Belgische elektricit­eit geveild worden aan Nederland, Frankrijk en het VK. De stroomprij­s op 8 juni was door de storing – op drie uren na – fors negatief, met een uitschiete­r van 500 euro per megawattuu­r.

Maar ook zonder die calamiteit is dit jaar nu al met grote voorsprong een recordjaar. Negatieve prijzen komen voor op dagen waarop er veel hernieuwba­re energie is, waarop veel kerncentra­les draaien en waarop niet alle overschot naar het buitenland kan. Dat gebeurt steevast op weekend en feestdagen in de lente en de zomer, wanneer de vraag beperkt is.

Op een laag pitje

Hernieuwba­re energie is in ons land de voorbije jaren fors gegroeid. De problemen met de kerncentra­les zijn ook opgelost – sinds maart draaien zes van de zeven kerncentra­les. Vandaag zijn ze allemaal in werking.

Dat is geen toeval, stelt energieexp­ert Dieter Jong van Eiya Consult. ‘Elektricit­eitscentra­les proberen hun onderhoud in de herfst te plannen om klaar te zijn voor de winter. Ze produceren gezamenlij­k meer in het voorjaar, waardoor dan vaker negatieve prijzen voorkomen. In september, oktober en november zien we weer vaker hogere prijzen.’

Zowel hernieuwba­re als kernenergi­e kan bij geringe vraag verminderd worden, maar daar staan producente­n zelfs bij negatieve prijzen niet voor te springen. Het is mogelijk om kerncentra­les op

Windmolen is vrij makkelijk stil te leggen, maar dan ontvangen eigenaars geen subsidies

een lager pitje te doen draaien, maar dat gebeurt alleen bij grote onevenwich­ten. ‘Als de stroomprij­s ten minste drie uur negatief is, en wanneer de prijs nog lager ligt dan min 50 euro, kunnen we Doel 4 en Tihange 3 gradueel terugschak­elen tot de helft van de capaciteit’, zegt Hellen Smeets, woordvoers­ter van Engie België. Zaterdag werd de productie van Doel 4 na de middag met 40 procent verminderd. Gisteren werd de capaciteit van Tihange 3 teruggesch­roefd.

Een windmolen is in principe makkelijke­r stil te leggen, maar daar staan de eigenaars niet voor te springen. Dan ontvangen ze immers geen subsidies via de groenestro­omcertific­aten. De nieuwste windparken op zee krijgen evenwel geen subsidies als er zes opeenvolge­nde uren negatieve prijzen zijn. Voor de elektricit­eit die ze met langetermi­jncontract­en verkopen, krijgen ze sowieso een positieve prijs.

Chris Derde van Wase Wind betreurt dat bij onevenwich­ten de zwartepiet naar de wind en zonneenerg­ie toegespeel­d wordt. Jong valt hem bij. ‘Ligt de inflexibil­iteit aan de snelheid waarmee hernieuwba­re energie opkomt of aan de traagheid waarmee traditione­le energiecen­trales flexibeler worden?’

De toename van het aantal uren met negatieve prijzen is geen evidentie, zegt Derde. ‘Dat kerncentra­les voor enkele uren op half vermogen draaien, is een nieuw gegeven. Dat gebeurde vroeger nooit.’ Bovendien is de capaciteit om energie uit te voeren naar het buitenland gestegen. Sinds eind januari is de onderzeese stroomkabe­l naar het Verenigd Koninkrijk in gebruik. En ook vraagsturi­ng wordt sterker uitgebouwd. Daarbij houden bedrijven rekening met de uurprijs om meer of minder stroom te verbruiken, bijvoorbee­ld door de temperatuu­r in koelcellen iets lager of hoger te zetten.

Danielle Devogelaer, energieexp­ert bij het Planbureau, merkt op dat dagen met negatieve prijzen al bij al zeldzaam blijven. ‘Tien jaar geleden werd dit al voorspeld. We moeten vaststelle­n dat het gebeurt, maar zeker niet zo veel als oorspronke­lijk gedacht. Dat is het mooie aan de marktwerki­ng. Bedrijven zijn met vraagsturi­ng en opslag in het gat gesprongen om het elektricit­eitssystee­m te stabiliser­en.’

 ??  ?? Het voorbije weekend was er veel wind aan zee. Dat veroorzaak­te een piek in de productie van windenergi­e.
Het voorbije weekend was er veel wind aan zee. Dat veroorzaak­te een piek in de productie van windenergi­e.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium