De Standaard

BART DE WEVER STAAT SOLIDER DAN OP 26 MEI

- BART STURTEWAGE­N

Wat is strategie? Vanuit een superieur inzicht rigoureus een vooraf beraamd plan ten uitvoer brengen? Of vertrekken­d van een zwakke positie het beste maken van subtiel wijzigende omstandigh­eden? Wat de huidige formatiebe­sprekingen betreft, zullen we het antwoord pas veel later vernemen. Maar het ziet er wel naar uit dat Bart De Wever sinds 26 mei de meeste terreinwin­st heeft geboekt.

De op het eerste gezicht onverklaar­bare pauze die hij op het Vlaamse niveau inlaste, lokte de SP.A weer in het coalitiesp­el. Dat bood De Wever de kans om beurteling­s CD&V en Open VLD te bedreigen met vijf jaar oppositie en hen in te lijven voor zijn volgende gevecht. Als hij nu echt op het punt staat de Zweedse coalitie nieuw leven in te blazen, betekent het dat hij van allebei waterdicht­e garanties heeft bekomen dat ze voor de federale onderhande­lingen aan hem zijn vastgeklon­ken. Dat klinkt solider dan wat De Wever op 26 mei ’s avonds als schijnbaar onhaalbare eis op tafel legde.

Als zijn keuze Zweeds is, dan is De Wevers nachtmerri­e, een federale paarsgroen­e regering aangevuld met CD&V, van de baan. Blijft over: de PS die verzocht wordt deel uit te maken van een afspiegeli­ngsregerin­g van NVA, CD&V en Open VLD enerzijds en PS en MR anderzijds. Dat komt neer op toetreden tot de gehate Zweedse coalitie, misschien aangevuld met de SP.A als die tenminste de vernederin­g die De Wever haar heeft toegebrach­t heelhuids overleeft.

De PS, die beloofde voor zo links mogelijke meerderhed­en te gaan, dreigt over te blijven met de MR in Wallonië en met de drie meest rechtse Vlaamse coalitiepa­rtners op Vlaams Belang na. Hoe dat aan de radicale en syndicale achterban moet worden verkocht, is een raadsel.

Voor het eerst is De Wever in staat het Belgische model echt in de tang te nemen. Maar wellicht is zijn hernieuwde alliantie met CD&V en Open VLD daar niet tegen bestand. Waarschijn­lijker is daarom dat hij genoegen neemt met symbolisch­e stappen richting het mythische confederal­isme in ruil een betere financieri­ng van Wallonië.

Aangezien het federale onderhande­lingswerk nog maar pas begint, wordt niet De Wever maar Jan Jambon Vlaams ministerpr­esident. Als voorzitter­burgemeest­er houdt De Wever de handen vrij. Dat zullen de meeste NVA’ers, misschien met uitzonderi­ng van Geert Bourgeois, wel logisch vinden.

SP.A bood De Wever de hefboom om Open VLD en CD&V in te lijven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium