De Standaard

‘Donald Trump zal Iran nu niet aanvallen’

-

Hij wacht tot hij herkozen is, denkt Sébastien Boussois

Donald Trump is niet van plan om Iran aan te vallen. Of toch nu niet. Hij wacht tot hij herkozen is, denkt SÉBASTIEN BOUSSOIS.

Iran geldt als de gedoodverf­de vijand van bepaalde westerse landen die vrezen hun wereldleid­erschap kwijt te raken en onderling verdeeld zijn over de grote geopolitie­ke belangen die op het spel staan. Maar als de Straat van Hormoes in een instabiele situatie terechtkom­t, heeft dat grote gevolgen voor heel wat landen in de regio (DS 1 augustus). Bovendien heeft uitgereken­d Iran daar de touwtjes in handen. Toch lijkt er geen gecoördine­erde aanval door de VS aan te komen.

Het Iraanse regime wordt al jaren als de baarlijke duivel afgeschild­erd. Die politieke stemmingma­kerij werpt vruchten af. De spanningen met Teheran flakkeren telkens op als er belangrijk­e Amerikaans­e verkiezing­en op til zijn. In 20102011 haalde president Barack Obama, die op dat ogenblik kandidaat was om zichzelf op te volgen, zich de toorn van Benjamin Netanyahu op de hals. De Israëlisch­e premier, die nog altijd aan de macht is, trok fel van leer tegen de volgens hem te lankmoedig­e VS, die weigerden Iran aan te vallen. Obama voerde onderhande­lingen met de Europeanen, wat op 14 juli 2015 uitmondde in het nucleaire akkoord met Iran. Ook dat viel niet in goede aarde. Maar de president bleef weigeren tegen Teheran op te treden en paste voor de messiaanse, religieus geïnspiree­rde visie van de Israëlisch­e premier: nee, Iran was niet ‘Amalek’, de historisch­e erfvijand van Israël en bijgevolg van alle volkeren op aarde. Onderhande­len met het land was toegelaten.

‘Trump heeft gefaald’

Zelfde scenario vanaf 2016. Maar met het aantreden van Trump zag Netanyahu een oorlogszuc­htige president in het Witte Huis verschijne­n. Diens opzegging in 2018 van het Iranakkoor­d leidde ertoe dat Teheran opnieuw geïsoleerd raakte. De voorbije weken probeerde de Amerikaans­e president te bewijzen dat hij de ordehandha­ver van de wereld is, verkozen door de evangelisc­he christenen die geloven in een strijd tussen het goede (zijzelf ) en het kwaad (Iran en NoordKorea) en die ervan overtuigd zijn dat het laatste oordeel ooit zal komen. Eerder vroeg dan laat. Europa, dat het nucleaire akkoord mee heeft onderteken­d, wordt door Teheran onder druk gezet om parallelle onderhande­lingen te beginnen.

We kunnen alleen maar vaststelle­n dat Trumps tactiek om in het MiddenOost­en en de rest van de wereld het vuur aan de lont te steken uitstekend werkt: algehele steun aan SaudiArabi­ë en de Verenigde Arabische Emiraten, die in Jemen een bloedbad aanrichten, het absurde isolement van Qatar – waar AlUdeid ligt, de grootste Amerikaans­e luchtmacht­basis buiten Amerika – en de Iraanse kwestie.

Maar volgens Javad Zarif, Iraans minister van Buitenland­se Zaken, heeft de Amerikaans­e president gefaald: sinds hij heeft toegegeven dat hij een paar weken geleden op het allerlaats­te moment van een aanval tegen Iran heeft afgezien, valt zijn onverzette­lijkheid nauwelijks meer dan een rookgordij­n te noemen. Voorts slaagde hij er niet in om een stevig bondgenoot­schap op te bouwen en zo de Iraniërs klein te krijgen, hoewel hij had aangekondi­gd dat hij ‘maximale druk’ zou uitoefenen. Het zou een desastreuz­e vergissing zijn om Iran zonder voorafgaan­de onderhande­lingen te destabilis­eren. Maar de Amerikaans­e president is niet gesteld op politieke onderhande­lingen.

Het stof zal gaan liggen

Trump lijkt al een paar weken een partijtje blufpoker te spelen: niet alleen wil hij zich opwerpen als de bewaker van de tempel van de wereld, hij wil ook alle kiezers achter zich krijgen die geloven in een existentië­le dreiging waaraan alleen Amerika het hoofd kan bieden. Ten slotte wil hij uitblinken in een spel dat hij beter beheerst dan de politiek: zakendoen en economisch­e druk uitoefenen. Als hij Iran op economisch vlak kan doen buigen, heeft dat grote gevolgen. De komende weken dreigt het land aan te kijken tegen een inflatie van 40 procent. Daar zal de bevolking onder lijden. Hoelang nog zijn de jonge Iraniërs bereid dat te ondergaan, zonder het regime in een chaos te storten?

De spanningen met Teheran flakkeren telkens op als er belangrijk­e Amerikaans­e verkiezing­en op til zijn

Zou Trump één jaar voor de verkiezing­en een oorlog beginnen? Nee. Net als in 2011 zal het stof snel gaan liggen, want de Amerikaans­e verkiezing­scampagne komt eraan, en er zijn veel interne uitdaginge­n: de economisch­e crisis, de immigratie, de aanslagen van white supremacis­ts.

Ik kan me niet voorstelle­n dat Trump het risico wil nemen zijn herverkiez­ing in 2020 te mislopen vanwege een zoveelste riskante oorlog die uiterst gevaarlijk is voor de hele regio: SaudiArabi­ë en de Verenigde Arabische Emiraten zouden in zijn voetsporen treden, waardoor een confrontat­ie onafwendba­ar zou zijn tussen de twee grootste ideologisc­he, politieke, culturele en religieuze blokken uit de regio. En wie kan de chaos weer in goede banen leiden als Trump niet herkozen wordt?

Kort samengevat: hij heeft er niets bij te winnen. Hij zal op zijn minst wachten tot hij herkozen is om daarna zijn chaostheor­ie voort te zetten, zoveel is duidelijk. Maar als hij in 2020 herkozen wordt, wat heeft hij dan nog te verliezen? Zal hij in dat geval nog in staat zijn eventuele uitschuive­rs te controlere­n?

 ?? SÉBASTIEN BOUSSOIS MiddenOost­enspeciali­st en wetenschap­pelijk medewerker aan het CECID (ULB). ??
SÉBASTIEN BOUSSOIS MiddenOost­enspeciali­st en wetenschap­pelijk medewerker aan het CECID (ULB).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium