De Standaard

Complotden­ken, vragen en spijt na dood van Epstein

Was de dood van Jeffrey Epstein zelfmoord, of moest hij sterven? Een complotthe­orie wellicht, maar er zijn in ieder geval zware fouten gemaakt.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER © getty images

Hoe vaak gebeurt het dat Donald Trump en zijn politieke tegenstand­ers het eens zijn? Uiterst zelden, en toch wekt de zelfdoding van financier en high societyfig­uur Jeffrey Epstein verbazing en verontwaar­diging langs rechts én links. Epstein, beschuldig­d van misbruik en de verkrachti­ng van tientallen erg jonge meisjes, werd zaterdagoc­htend dood in zijn cel aangetroff­en. Hij had zich verhangen.

Op 23 juli had hij dat al eens geprobeerd en werd hij op een zelfdoding­spreventie­regime gezet – broekriem en schoenvete­rs afgenomen en personeel dat voortduren­d een oogje in het zeil houdt. Dat heeft slechts zes dagen geduurd, wat op zijn minst onzorgvuld­ig lijkt.

Epstein zat in voorhechte­nis. In zijn strafproce­s riskeerde hij 25 jaar gevangenis wegens verkrachti­ng en sekstrafie­k in georganise­erd verband. Uittreksel­s uit de akte van beschuldig­ing, meer dan tweeduizen­d pagina’s, doen vermoeden dat hij onmogelijk de dans kon ontspringe­n. Wilde Epstein (66) zich die vernederin­g en een lang levenseind­e in eenzame opsluiting – seksuele delinquent­en zijn in de gevangenis niet veilig voor andere gevangenen – besparen? Dat is plausibel.

Spin in het web

Maar wat met de vele steenrijke en beroemde kennissen van Epstein? Fans van samenzweri­ngstheorie­ën hadden meteen na zijn dood hun oordeel klaar: de hashtag #EpsteinMur­der ging viraal. Het was geen zelfmoord, het was moord, was de teneur van die tweets: Epstein was de spin in het web, zeer machtige mensen dreigden te worden meegesleur­d en dus moest hij dood.

Geheime seksnetwer­ken met hooggeplaa­tsten tienermeis­jes misbruiken? Het doet denken aan de hysterie van de affaireDut­roux, met Michel Nihoul als de spin in een web van kinderpros­titutie, met klanten in de allerhoogs­te kringen: uiterst vruchtbare bodem voor de complotden­kers.

Een fan van zotte complotten is Donald Trump, die ooit de onzin lanceerde dat Barack Obama in Kenia geboren is en dat de vader van senator Ted Cruz betrokken was bij de moord op John F. Kennedy. Ook als president roept Trump niet op tot sereniteit. Hij retweette een tweet van de rechtse komiek Terrence Williams: ‘Hoe toevallig; Epstein heeft bezwarende informatie over Bill Clinton en opeens is hij dood.’

Clinton was inderdaad ooit bevriend met Epstein, maar dat was Trump ook, net als de ceo van Victoria’s Secret, een reeks topbankier­s en de Britse prins Andrew. De lijst is lang, wat uiteraard niet betekent dat al die vrienden ook genoten van het seksnetwer­k. Eén van de jonge meisjes die door Epstein als seksslavin werden gebruikt, noemt wel prins Andrew als één van de mannen die ze van Epstein moest ‘plezieren’.

‘Dood komt te gelegen’

Maar Trump is niet de enige met vragen. Ook Bill De Blasio, burgemeest­er van New York en Democratis­ch presidents­kandidaat, vindt dat deze dood ‘te gelegen komt’. ‘Wij willen weten wat hij wist. Hoeveel miljonairs waren erbij betrokken? Die informatie is niet met Epstein gestorven. Dat moet ook onderzocht worden.’ Het congreslid Alexandria OcasioCort­es tweette: ‘We hebben antwoorden nodig, veel antwoorden.’

De vragen zijn inderdaad talrijk, zeker nadat de New York Times vernam dat in Epsteins geval de normale procedures niet gevolgd werden. Na afloop van het zelfdoding­spreventie­programma had hij een celgenoot moeten hebben: die werd verwijderd. Een cipier had hem om het halfuur moeten controlere­n: dat is niet gebeurd. Ligt dat aan personeels­gebrek of is er meer aan de hand?

Bovendien blijft ook de vraag hangen die tijdens Epsteins proces uitgebreid aan bod zou zijn gekomen: hoe en dankzij wie kwam Epstein er bij een eerder proces wegens seksueel misbruik in 2008 zo makkelijk van af, met amper 13 maanden gevangenis?

De vele vrouwen die zeggen dat ze als jong meisje door Epstein voor massages ingehuurd en dan misbruikt werden, reageren uiterst teleurgest­eld. ‘Nu zal hij nooit onder ogen moeten zien met welke levenslang­e trauma’s hij ons heeft opgezadeld’, zei Jennifer Araoz, die als schoolmeis­je door Epstein verkracht zegt te zijn. Het parket zegt wel dat Epsteins dood niet het einde betekent van het onderzoek naar het bredere netwerk. Prins Andrew kan dus nog niet opgelucht ademen.

‘Tegen de normale regels in had Epstein geen celgenoot en werd hij niet ieder halfuur gecheckt’

GEVANGENIS­MEDEWERKER in de ‘New York Times’

 ??  ?? Een protestbet­oging tegen Jeffrey Epstein vorige maand: zijn slachtoffe­rs vinden het vreselijk dat hij door zijn dood juridisch de dans ontspringt.
Een protestbet­oging tegen Jeffrey Epstein vorige maand: zijn slachtoffe­rs vinden het vreselijk dat hij door zijn dood juridisch de dans ontspringt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium