De Standaard

Kiest u ook gezonde voeding met een app?

- VAN ONZE REDACTEUR KRISTOF SIMOENS

Met de app Yuka hoef je alleen de streepjesc­ode op de verpakking te scannen om te zien hoe gezond je aankoop is. Al meer dan een kwart miljoen landgenote­n doen dat.

Sinds de Franse app Yuka half april ook in ons land beschikbaa­r is, hebben al 250.000 landgenote­n ze op hun gsm geïnstalle­erd. Alles samen hapten al ruim 11,5 miljoen Fransen, Belgen, Zwitsers, Luxemburge­rs, Spanjaarde­n en Britten toe. Eind dit jaar volgen de VS en Canada.

Volgens de startup scannen de Yukagebrui­kers elke dag drie miljoen producten. Dat zijn er 35 per seconde. De app speelt perfect in op het gedrag van de consumente­n van nu: die eten gezonder en kopen bewuster, maar hebben tijd noch zin om de voedingset­iketten te ontcijfere­n en te vergelijke­n.

Het principe is simpel: elk product krijgt een score, aangevuld met kleurcodes. De voedingskw­aliteit (calorieën, suiker, zout, verzadigde vetten, eiwitten, vezels ...) levert tot 60 procent van de punten op, 30 procent komt van de aan of afwezighei­d van al dan niet schadelijk­e additieven, de resterende 10 procent krijgt het product als het biologisch is. Waar mogelijk schotelt Yuka een gezonder alternatie­f voor.

Het bedrijf claimt dat de app zo’n 600.000 producten herkent: 450.000 etenswaren en 150.000 verzorging­sproducten.

Toch krijgt Yuka ook kritiek. Alles staat of valt met de kwaliteit van de database. Yuka werkte lang samen met OpenFoodFa­cts, de Wikipedia van de voedingspr­oducten. Maar die info bleek niet altijd even betrouwbaa­r. Het ruilde die database onlangs in voor een nieuw platform dat al vijf jaar wordt gebruikt door 11.500 voedingsme­rken. Dat roept dan weer vragen op over de onafhankel­ijkheid van de app, zeker wanneer die alternatie­ven suggereert.

Diëtisten vinden het prima dat de app consumente­n bewuster leert omgaan met voeding, maar waarschuwe­n die niet blindeling­s te volgen. Zo bestraft Yuka suikers en verzadigde vetten, maar houdt de app geen rekening met vitamines of mineralen. Bovendien krijgen ook minder

gezonde voedingswa­ren bonuspunte­n als ze geen gevaarlijk­e additieven bevatten, of gaat de score omhoog als een product een biolabel heeft, terwijl dat daarom nog niet betekent dat het gezond is.

Consumente­norganisat­ies zoals TestAankoo­p vrezen dan weer dat zulke apps de doorbraak van de officiële nutriscore – die producten klasseert van A tot E en van groen tot rood – kunnen bemoeilijk­en en alleen meer verwarring zullen veroorzake­n.

Yuka bestraft suikers en verzadigde vetten, maar houdt geen rekening met vitamines of mineralen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium