De Standaard

Identiteit doodgescho­ten vrouw blijft raadsel

- VAN ONZE REDACTEUR YVES DELEPELEIR­E © rr

Een vrouw die naakt en vermoord in een weiland vlak over de BelgischNe­derlandse grens werd gevonden, wordt morgen anoniem begraven. De politie weet nog altijd niet wie ze is.

Op 22 juni vond een voorbijgan­ger het lichaam van een vrouw tussen de 50 en 65 jaar, met kort rossig haar, in een weiland aan de Sint Anthonieka­de in het Nederlands­e Westdorpe, zeven meter over de grens met België. Ze was doodgescho­ten en naakt. Vermoedeli­jk was ze hooguit enkele dagen dood en werd ze op een andere plek vermoord en daarna in de weide gedumpt.

‘Ze had geen persoonlij­ke bezittinge­n, sieraden, tatoeages of andere kenmerken waaruit we haar identiteit konden afleiden’, zegt Martine Jacobs van het team grootschal­ige opsporing van de regionale politieeen­heid Zeeland en WestBraban­t.

Haar DNA, vingerafdr­ukken en gebitsgege­vens werden vergeleken met databanken in veel Europese landen en de Verenigde Staten. Dat leverde niets op. De politie vergeleek veel verdwijnin­gsdossiers in Nederland en in België, maar ook daar kwam geen naam uit. ‘Als de vrouw in een van die landen als vermist was opgegeven, dan hadden we haar identiteit al gevonden’, zegt Jacobs.

Verzorgde nagels

Al vroeg in het onderzoek verspreidd­e de politie ook een foto van het gezicht van de vrouw in de media, in de hoop dat iemand haar zou herkennen. Er kwamen 174 tips binnen. ‘Maar de gouden tip zat daar nog niet bij. Alle namen van vermiste personen die we hebben gekregen, kunnen we uitsluiten’, zegt Jacobs.

Acht weken later blijft de identiteit van de vrouw dus één groot mysterie. Dinsdag wordt ze op het kerkhof van Terneuzen anoniem begraven, in aanwezighe­id van Jacobs, de Nederlands­e officier van Justitie en de burgemeest­er van Terneuzen.

‘Het is nog al gebeurd dat een slachtoffe­r een anoniem graf kreeg, omdat de identiteit onbekend bleef. Maar ik heb het zelf nog niet eerder meegemaakt’, zegt Jacobs.

Alles wijst erop dat het slachtoffe­r ‘nog volop in het leven stond’, aldus de officier van Justitie. Haar nagels en gebit waren bijvoorbee­ld goed verzorgd. Hoe kan het dan dat niemand haar na al die weken als vermist heeft opgegeven? ‘Dat vragen wij ons ook af’, zegt Jacobs.

‘Er zijn plausibele redenen. In het verleden hebben we al meegemaakt dat iemand niet als vermist werd opgegeven, omdat men ervan uitging dat die persoon op wereldreis was vertrokken. Daarom zouden wij heel graag willen weten of er mensen zijn die mogelijk enkele weken geleden iemand nog niet misten, maar nu kunnen zeggen dat ze een bepaalde vrouw die op ons slachtoffe­r lijkt al een tijdje niet hebben gezien.’

Intussen breidt de politie haar onderzoek verder uit naar verdwijnin­gsdossiers in andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland.

Zolang de identiteit van De foto die de politie verspreidd­e. het slachtoffe­r niet bekend is, lijkt ook geen schot te komen in de zoektocht naar de dader. ‘Het is niet onmogelijk om de dader te vinden zonder te weten wie de vrouw is’, zegt Jacobs. ‘We hebben op de plaats delict forensisch­e gegevens verzameld.’ Ook de bewakingsb­eelden in de omgeving, waar bedrijven zijn, worden onderzocht.

‘Alle namen van vermiste personen die we hebben gekregen, kunnen we uitsluiten’

MARTINE JACOBS

Politieeen­heid Zeeland en WestBraban­t

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium