De Standaard

Caroline Pauwels curator Theater Aan Zee

De rector van de Vrije Universite­it Brussel zal volgend jaar een programma maken rond de ‘verwonderi­ng van wetenschap­pers en kunstenaar­s’.

- FILIP TIELENS

Dat Caroline Pauwels Theater Aan Zee cureert, is verrassend, omdat eind juni nog bekendraak­te dat ze haar werk aan de VUB voorlopig moet stopzetten wegens maag en slokdarmka­nker. Pauwels is ook de eerste gastcurato­r die niet uit de kunsten komt. Voor TAZ 2020 koos ze het thema amor mundi, of zoals ze zelf zegt: ‘Het geloof dat mensen onlosmakel­ijk met elkaar en de natuur verbonden zijn en elkaar nodig hebben om mens te worden.’ Daarmee volgt ze theatermak­er Lucas De Man op, die dit jaar koos voor het thema ‘betrokkenh­eid’.

Op de slotavond van Theater Aan Zee werden opnieuw prijzen uitgereikt aan beloftevol­le artiesten. De Jongtheate­rschrijfpr­ijs (10.000 euro) ging naar Anna Luka da Silva voor haar solo The journey, waarin ze het verhaal danst en vertelt over een incestueuz­e aanranding. Mats Vandroogen­broeck won de Jongtheate­rschrijfpr­ijs (7.500 euro) voor zijn absurde, futuristis­che tekst van de voorstelli­ng Through the lookinggla­ss (and what we found there). Dansduo Les Mybalés wint een residentie in cultuurcen­trum De Grote Post. De Muzeeumjeu­gdjury bekroonde KASKstuden­ten Imke Mol, Naomi van der Horst, Flor Van Severen en Mitch Van Landeghem voor hun versie van Who’s afraid of Virginia Woolf. De Jongmuziek­prijs ging naar Jacobin, het project van Jasper Segers. Radna Fabias won de Poëziedebu­utprijs voor haar bundel Habitus.

Theater Aan Zee kende een recordedit­ie: er werden 66.000 tickets verkocht – 10 procent meer dan vorig jaar. Voor het eerst in jaren werd opnieuw enkele dagen in het Casino Kursaal gespeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium