De Standaard

Waarom een devaluatie niet meer werkt

- DE GROTE MARKT DRIES DE SMET

China is sinds vorige week een muntmanipu­lator, althans toch in de ogen van de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaans­e president Donald Trump grijpt China in om de waarde van zijn munt kunstmatig te verzwakken. Dat betekent: voor één dollar krijgt een Amerikaan voortaan meer yuan. Chinese producten worden goedkoper en een Amerikaan kan goedkoper naar China reizen. Goed nieuws voor de Amerikaan, zou u denken, maar zo ziet Trump dat niet. Hij vreest dat de duurdere Amerikaans­e export de groei in eigen land zal fnuiken.

Een muntdevalu­atie is inderdaad een praktijk uit de economisch­e trukendoos om de eigen economie sneller te laten groeien. Maar werkt dat eigenlijk wel? Het korte antwoord: veel minder dan vroeger, of misschien zelfs helemaal niet meer.

De redenering van Trump klopt: als een munt verzwakt, dan zal dat land meer kunnen uitvoeren, en het andere land (met de sterkere munt) minder. Maar er zijn ook evidente nadelen aan een zwakkere munt. De invoer wordt immers duurder en dus daalt de koopkracht van consumente­n. Als zij minder besteden, daalt de groei.

Ook bedrijven ondervinde­n nadelen: zij voeren vaak producten in om hun eigen product te maken. Zo smelt het voordeel opnieuw weg.

Doordat de productie vandaag over veel meer landen plaatsvind­t – in economenja­rgon: doordat de globale waardekete­n steeds meer geïntegree­rd is – komt het steeds vaker voor dat een exporteur ook een importeur is. Dat geldt ook voor België. Uit een onderzoek van onder anderen Joep Konings (KU Leuven), verschenen in

American Economic Review, blijkt dat de grootste exporteurs ook de grootste importeurs zijn. Wat verklaart waarom producten niet per se goedkoper worden voor het buitenland als de munt verzwakt. Het wisselkoer­svoordeel wordt uitgevlakt doordat het product zelf door duurdere import in prijs stijgt.

Daardoor hebben geïndustri­aliseerde landen niet langer voordeel bij een verzwakkin­g van de wisselkoer­s, blijkt uit een recent onderzoek dat bij het National Bureau of Economic Research (NBER) verschenen is. De opkomende landen in Azië doen wél nog hun voordeel, andere opkomende landen in OostEuropa en LatijnsAme­rika niet langer. Een onderzoek van de Wereldbank toonde aan dat de grotere integratie van de waardekete­n de effectivit­eit van een zwakkere munt om de uitvoer aan te zwengelen wereldwijd met 40 procent heeft doen dalen.

Een muntdevalu­atie is dus in de loop der jaren steeds minder effectief geworden. Ironisch genoeg is dat precies de man die zoveel schrik heeft van wisselkoer­smanipulat­ie, dat wapen met zijn beleid sterker maakt. De handelsoor­log die Trump ontketent, kan als gevolg hebben dat de globale waardekete­n minder geïntegree­rd wordt. Dat doet het voordeel van een muntdevalu­atie opnieuw stijgen.

Uit onderzoek blijkt dat grootste exporteurs ook grootste importeurs zijn In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium