De Standaard

Doe-het-zelfpakket voor digitale kaart

Met artificiël­e intelligen­tie helpt Geckomatic­s bedrijven en overheden om in een mum digitale kaarten te maken van pakweg zwerfvuil of kapotte verlichtin­gspalen.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

Hoelang duurt het om al het zwerfvuil in de gemeente aan te duiden op een kaart? Of om alle bushokjes of straatmeub­ilair in kaart te brengen? Met de apparatuur en software van startup Geckomatic­s amper een dag.

‘Toen ik nog bij de ITdienst van de stad Gent werkte, merkte ik de frustratie van de collega’s bij de kaartenafd­eling dat ze altijd met oude data moesten werken. Nieuwe kaarten maken was immers duur. Dat is altijd blijven sudderen’, zegt Bert Cattoor (44), oprichter van Geckomatic­s. Een decennium later werkt hij de frustratie van zijn voormalige collega’s weg door een doehetzelf­pakket op de markt te brengen waarmee bedrijven en overheden in een handomdraa­i digitale kaarten kunnen maken. Die bestaan uit een stukje hardware, en artificiël­e intelligen­tie.

‘We plaatsen een camera met positiebep­aling op een voertuig. Om zwerfvuil in kaart te brengen doen we dat op een vuilniskar. Een auto of boot kan ook’, zegt Cattoor. De verzamelde beelden worden doorgestuu­rd naar de cloud en verwerkt door software met artificiël­e intelligen­tie die Geckomatic­s zelf schreef. ‘Die herkent automatisc­h objecten die met een nauwkeurig­heid tot 20 centimeter op de kaart geplaatst worden.’

De software leert ook. ‘De eerste vijfhonder­d beelden moet je nog labelen, vervolgens leert het systeem te voorspelle­n’, zegt Cattoor. Dat labelen gebeurt in derdewerel­dlanden. ‘We werken daarvoor samen met een organisati­e die jonge mensen computertr­aining geeft. Zo dient het ook een sociaal doel.’ Dat het goedkoper is, speelt uiteraard ook mee. ‘Maar onze zwaarste kosten zijn met voorsprong de serverkost­en.’

Google Street View

Het concept wordt vaak vergeleken met Google Street View, maar er is volgens Cattoor een wezenlijk verschil. ‘Zij geven beelden weer, wij verwerken die informatie tot een kaart.’ Geckomatic­s timmert al sinds 2014 aan de weg en is naar eigen zeggen de enige die een dergelijk product aanbiedt. ‘Natuurlijk bestaan er kaartenmak­ers, maar die bieden geen doehetzelf­pakketten aan, want dat zou kannibalis­atie zijn van hun eigen producten.’ De digitale kaarten die met Geckomatic­s gemaakt worden, zijn goedkoper dan wat een bedrijf of overheid bij een traditione­le kaartenmak­er zou betalen. ‘Het hangt af van het project, maar ik schat dat onze oplossing meer dan tien keer goedkoper is’, zegt Cattoor.

Zijn bedrijf heeft een tiental klanten en heel wat projecten in de pijplijn. De provincie Utrecht liet de toegankeli­jkheid van bushaltes in kaart brengen en ook hoe populair die zijn. Dat laatste werd gemeten door het aantal fietsen aan de halte te tellen. In de haven van Gdansk vaart een boot rond die regelmatig de infrastruc­tuur in kaart brengt en zo ook kan zien welke boot schade toebracht aan een meerpaal. Spanje overweegt om met de software in kaart te brengen welke lantaarnpa­len niet werken. En een Vlaamse intercommu­nale heeft een project opgestart om het zwerfvuil in kaart te brengen. Door het lagere kostenplaa­tje wordt de software ook voor kleinere gemeenten en organisati­es beschikbaa­r. Maar in ons land loopt de verkoop nog niet los. ‘Het is makkelijke­r om te verkopen in het buitenland dan in eigen land’, zegt Cattoor. Hij heeft nog vragen vanuit Portugal, Italië en Oostenrijk.

Met artificiël­e intelligen­tie kunnen in principe niet alleen objecten herkend worden, maar ook personen. Dat wijst Geckomatic­s resoluut af. ‘Gezichten en nummerplat­en worden meteen vervaagd. Zelfs als de politie de beelden zou vragen, kunnen we ze niet leveren. Dat is een bewuste keuze’, zegt Cattoor.

Stroomvers­nelling

Geckomatic­s, dat onlangs afzwaaide bij het startuppro­gramma Start it @KBC, draait met vijf werknemers een bescheiden omzet. Maar met artificiël­e intelligen­tie bevinden ze zich in een domein waar muziek in zit. Volgens Eric Schmidt, extopman van Google, zal daar het volgende bedrijf van 100 miljard dollar ontstaan. Waar ziet Geckomatic­s zichzelf eindigen? ‘De volgende unicorn (een bedrijf dat 1 miljard dollar waard is, red.)’, lacht Cattoor, die opgeleid is als klassiek filoloog. ‘Ach, voorspelle­n is moeilijk, zeker als het over de toekomst gaat.’ Maar voor Cattoor is het duidelijk dat er een stroomvers­nelling aankomt. Geckomatic­s overweegt om een kantoor in San Francisco te openen. Daarvoor wil hij geld ophalen bij investeerd­ers.

Momenteel zijn alle aandelen nog in eigen handen – volgend jaar wil Cattoor extern kapitaal aantrekken. ‘We hebben bewezen dat we een product kunnen maken, klanten kunnen aantrekken en een team vormen. We zullen ons vel duur verkopen.’

‘Gezichten en nummerplat­en worden meteen vervaagd. Zelfs als de politie de beelden zou vragen, kunnen we ze niet leveren – een bewuste keuze’

BERT CATTOOR Oprichter Geckomatic­s

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Ceo Bert Cattoor stelt een camera met positiebep­aling af op een auto.
© Sebastian Steveniers Ceo Bert Cattoor stelt een camera met positiebep­aling af op een auto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium