De Standaard

Feestvierd­ers Half Oogst keren zich tegen Leuvense politie

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ

De drukte in het Leuvense centrum door Half Oogst maakte dat de Leuvense politie enkele keren te maken kreeg met overlast. Er vielen gewonden en enkele mensen keerden zich tegen de politie.

De incidenten gebeurden allemaal rond de Oude Markt. Een 24jarige uit Herenthout moest zaterdag om 3.30 uur in de cel zijn roes uitslapen, nadat hij in de Zeelstraat een 27jarige vrouw uit Rotselaar een kopstoot had gegeven. Het slachtoffe­r werd met een gezwollen bloedneus overgebrac­ht naar Gasthuisbe­rg.

De dader verzette zich hevig tegen zijn arrestatie, maar kon uiteindeli­jk geboeid worden. De interventi­e werd bemoeilijk­t door omstanders die probeerden de aanwezigen op te jutten tegen de politie. Een van hen, een 18jarige Leuvenaar, werd na meerdere verwittigi­ngen gearrestee­rd. Er waren verschille­nde politieplo­egen nodig om de rust te doen weerkeren.

Zondag rond 4.30 uur kregen twee twintigers klappen van vier voor hen onbekende mannen. Twee Volgens schepen Denise Vandevoort hebben ‘ongeveer 250.000 bezoekers Het Groot Verlof bezocht’.

twintigers uit het Brusselse eindigden hun nachtje stappen in Leuven rond 6 uur in de cel, nadat ze tijdens een interpella­tie hadden geprobeerd andere personen tegen de politie op te zetten en de agenten verwijten naar het hoofd hadden geslingerd.

De politie roept op tot overleg tussen het stadsbestu­ur, de horeca

en het parket om overlast en uitgaansge­weld aan te pakken. ‘In Leuven gaan duizenden mensen uit, dan zijn wat incidentje­s niet abnormaal. Maar dat de politie tijdens een arrestatie zelf aangevalle­n wordt, is niet in orde. We doen ook maar ons werk’, zegt politiewoo­rdvoerder Mark Vranckx. ‘Het moet gezellig blijven. Overdreven zatlap

perij en geweld kunnen we missen. Leuven is een toffe uitgaansst­ad en we moeten dat zo houden.’

Burgemeest­er Mohamed Ridouani (SP.A) reageerde zondag positief. ‘Het is onaanvaard­baar dat amokmakers bezoekers van de Oude Markt en politie viseren. Ik zal snel samenzitte­n met de politie, de horeca en andere betrokkene­n.’ Vorige week nog riepen de oppositiep­artijen NVA en Open VLD op tot extra maatregele­n na een incident op de Oude Markt.

‘Positieve feedback’

Zondag werd een punt gezet achter het Leuvense stadsfesti­val Het Groot Verlof. Het afsluitend­e Half Oogstweeke­nd wist een dikke 25.000 dansliefhe­bbers naar Leuven te lokken. ‘De optredens op de Oude Markt vrijdag en zaterdag brachten een massa volk op de been. Ook het Hogeschool­plein stond vol’, zegt de Leuvense schepen Denise Vandevoort (SP.A). ‘We schatten dat zo’n 250.000 bezoekers de activiteit­en van Het Groot Verlof hebben bezocht. Daar kunnen we alleen maar tevreden mee zijn. We kregen ook veel positieve feedback.’

‘Overdreven zatlapperi­j en geweld kunnen we missen. Leuven is een toffe uitgaansst­ad, dat moeten we zo houden’

MARK VRANCKX

Politiewoo­rdvoerder

 ?? © hsb ??
© hsb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium