De Standaard

The Great Old is Club Brugge nog niet

Antwerp is het maximum van zijn punten kwijt na een 2–1nederlaag op Charleroi. Er was te veel rotatiedra­ng.

- KOEN VAN UYTVANGE

Jupiler Pro League

Club Brugge ondervond het zaterdag al aan de kust en kreeg het pas in de slotfase gecorrigee­rd. Dat lukte Antwerp niet. Club is daardoor na drie speeldagen al alleen leider. ‘Als je vier spelers wisselt, heeft dat zonder twijfel een invloed’, gaf trainer Laszlo Bölöni toe. ‘Misschien dat het daardoor wat minder was, ja, al vind ik de nederlaag niet alleen daarmee te verklaren.’

Het is begrijpeli­jk dat de Roemeen spelers naast de ploeg laat met het oog op de verplaatsi­ng naar Tsjechië. Maar de vier wissels waren er minstens twee te veel. In de verdedigin­g mocht Buta uitblazen omdat hij pas uit blessure was teruggekee­rd. Het was uitgereken­d zijn vervanger, een verder degelijke De Laet, die zich liet uitkappen door Bruno bij de 1–0, waarna Juklerød als een dolleman onder de voorzet doorging. Fall liet Bolat kansloos: 1–0.

Ook het geschuif in het middenveld, met rust voor De Sart, Hairemans en Refaelov, wist Antwerp niet te verhullen. Bölöni rekende voor het eerst op Coopman vanaf de aftrap, op debutant Hongla en exCarolo Baby. ‘Omdat Refaelov de laatste dagen wat last had én omdat ik Hongla wilde leren kennen’, aldus Bölöni.

Perbet mist strafschop

Coopman gaf niet thuis. En ook Hongla, een 21jarige Kameroener die op een blauwe maandag bij de Bploeg van Barcelona speelde, was zeer wispelturi­g. ‘Hongla toont zonder twijfel kwaliteit maar hij komt uit een technische competitie en moet nu de Belgische context nog leren kennen’, zalfde Bölöni. ‘En Coopman speelde moedig, ook al gezien het lang geleden was dat hij nog een volledige match speelde. Hij was niet uitmuntend, wel veelbelove­nd.’

In een dolle tweede helft werd een doelpunt van Baby afgekeurd wegens handspel van Coopman, stopte Bolat een strafschop van Perbet die de doelman zelf veroorzaak­te. En leek Antwerp het via Lamkel Zé en Refaelov – invallers die wel even schwung brachten – toch nog recht te trekken. Maar na de 11 van Refaelov volgde in wat ooit Mazzutime heette, toch nog de 21 van Perbet.

Twin Towers

Knokken en snokken, kan dit Antwerp, het verloor niet door een gebrek aan strijdlust, wel door een gebrek aan voetbal.

Te veel sterkhoude­rs op de bank, te weinig automatism­en én een centraal duo in de defensie, Twin Towers Seck en Batubinsik­a, dat in moeilijke omstandigh­eden evenmin weet wat aan te vangen met de bal.

Het was al grijnzend dat Bölöni de eerste 45 minuten samenvatte als ‘de helft van fouten.’ Want: ‘De beide defensies creëerden de kansen voor hun eigen doel.’ Maar ook hier weigerde Bölöni zijn twee kleerkaste­n te kleineren. ‘Soms waren ze traag in het nemen van beslissing­en maar gaan we nu iedereen afmaken na deze nederlaag? Vergeet niet dat deze defensie goed standhield tegen Plzen. Ik ben optimistis­ch dat ze beter kunnen.’

Uiteraard loert er beterschap om de hoek, het tegendeel zou erg zijn. Maar neem te veel hoekstenen uit de ploeg en ook dit Antwerp zakt in elkaar.

‘Gaan we nu iedereen afmaken na deze nederlaag? Ik ben optimistis­ch dat ze beter kunnen'

LASZLO BÖLÖNI Coach Antwerp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium