De Standaard

Gouden puzzelstuk dat overal past

Nacer Chadli kan bij Anderlecht op vijf posities spelen

- JÜRGEN GERIL

Paarswit sloeg opnieuw een grote slag door Rode Duivel Nacer Chadli (30) te huren van Monaco voor één jaar zonder aankoopopt­ie.

In juni waren enkele makelaars nog lastig toen deze krant nog titelde dat Chadli en Vermaelen Anderlecht afwezen. ‘Waarom ophef maken als ze toch niet komen?’, vroegen zij zich af. Daarom dus. Anderlecht bleef aandringen en nadat Nacer Chadli vrijdag weer op de bank bleef tijdens MonacoOlym­pic Lyon (0–3), sloeg paarswit toe.

De speler reisde dit weekend naar België. Gisteren onderging hij zijn medische tests en in de late namiddag schudde Chadli de hand van Michael Verschuere­n. Deal. Hij is na Kompany en Van Crombrugge de derde Rode Duivel die bij Anderlecht tekent.

Amper speelminut­en

Nochtans verkoos Chadli aanvankeli­jk een grotere competitie, maar de voorbije twee seizoenen speelde hij amper 30 matchen en de interesse bleef uit. Zijn ellende begon twee jaar geleden met blessurele­ed bij West Bromwich Albion. Na een goed WK verhuisde hij wel nog voor 12 miljoen naar AS Monaco, maar de club uit het Prinsdom vocht – na een eerdere leegloop – tegen de degradatie. Chadli speelde er voor Nieuwjaar amper zeventien wedstrijde­n (0 goals en 0 assists). Slechts drie keer speelde hij de volle 90 minuten uit. Nadien, in 2019, viel hij terug en verzamelde hij amper 31 speelminut­en.

‘Daarom ben ik niet verrast door zijn keuze’, zegt John van den Brom, de excoach van Anderlecht, die Chadli in 2007 lanceerde bij het Nederlands­e AGOVV. ‘Nacer moest naar een ploeg waar hij zeker 30 matchen kan spelen en waar de trainer zijn kwaliteite­n kent en in hem gelooft. Zo’n mooie en sierlijke voetballer past helemaal bij Anderlecht. Zijn polyvalent­ie is ook een grote troef.’

Chadli’s veelzijdig­heid is sowieso één van de hoofdreden­en van zijn komst naar Brussel. Zijn natuurlijk­e positie is links of rechtsbuit­en, maar hij kan ook centraal op het middenveld spelen of – met zijn loopvermog­en en snelheid – de hele rechterfla­nk bestrijken als vleugelver­dediger. Dat laatste deed hij al vaak bij de Rode Duivels. ‘Met zijn vista, lengte en kracht kan Nacer zelfs als controlere­nde middenveld­er uit de voeten’, vervolgt Van den Brom. ‘Hij is gewoon een moderne voetballer, die Anderlecht ook power en doelgerich­theid zal geven, want daar ontbreekt het die jonge ploeg soms wat aan. Maar volgens mij ziet Anderlecht in Chadli nu toch vooral een offensieve aanwinst. Iemand die de laatste pass kan geven. Dan hoop ik wel dat er een spits is of zal komen die de voorzetten kan afwerken. Zo’n Mbokani hadden ze toch kunnen gebruiken, hoor.’

EK 2020

Chadli is een ander type dan dribbelaar­s Amuzu en Doku. Minder die flitsende dribbel, maar een betere voorzet. De 56voudige Rode Duivel zal die jonkies moeten gidsen zoals pakweg Dusan Tadic dat doet bij Ajax. Dat hij vlekkeloos Nederlands, Frans en Engels spreekt, is daarbij een grote troef.

Bij Monaco heeft Chadli nog een contract lopen tot 2021. Hij zal er misschien niet meteen staan zoals Simon Mignolet bij Club Brugge, maar het doel van de Belgische Marokkaan is hetzelfde: het EK 2020. Daarom komt hij naar Anderlecht zonder aankoopopt­ie.

‘Hij zal Anderlecht power en doelgerich­theid bezorgen. Daar ontbreekt het die jonge ploeg soms wat aan’

JOHN VAN DEN BROM Excoach Anderlecht

 ?? © belgaimage ?? Nacer Chadli kwam bij Monaco maar weinig aan spelen toe.
© belgaimage Nacer Chadli kwam bij Monaco maar weinig aan spelen toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium