De Standaard

De Bruyne als leider

Voor het eerst in zeven jaar spelen er zo weinig Belgen in de Premier League. Maar er valt nog steeds veel over hen te vertellen.

- © Ian Kingston/afp

Premier League

Er mogen dan wel nog maar veertien Belgen voetballen in de Premier League, opvallen doen ze nog steeds. Na doelpunten­maker Divock Origi vrijdag was het afgelopen weekend ook de beurt aan Kevin De Bruyne om zich nog een keertje in de kijker te spelen. Met een goede prestatie en een assist was hij één van de drijvende krachten achter het met 05 winnende City tegen West Ham.

Leander Dendoncker mocht zich ook bijna tot dit rijtje rekenen, al zag hij zijn winning goal tegen Leicester afgekeurd worden door voorafgaan­d handspel van een ploeggenoo­t. Wolverhamp­ton kwam niet verder dan een 0–0gelijkspe­l. Dennis Praet debuteerde nog niet bij Leicester waar Tielemans wel de 90 minuten volmaakte. Bij Brighton kon Leandro Trossard dan weer niet debuteren.

Tot slot nog een vermelding voor Bjorn Engels, een debutant die wel speelde. De verdediger hield zich met Aston Villa lang staande bij Tottenham, maar kende pech in het slot toen een bal via hem voor de voeten van Harry Kane botste, die de zege uiteindeli­jk thuis hield.

Contractve­rlenging

Een opvallende afwezige bij Tottenham was Jan Vertonghen. De Rode Duivel moest in de tribune toekijken hoe zijn ploeg uiteindeli­jk won. Vertonghen heeft niet de allerbeste voorbereid­ing achter de rug. Hij zou fysiek niet op het niveau van de andere verdediger­s staan. Ook goed om te weten: de Rode Duivel zit in zijn laatste contractja­ar, al heeft Tottenham wel een optie om die verbinteni­s met een jaar te verlengen. Feit is dat voorzitter Daniel Levy in het verleden al toonde niet verlegen te zijn om wat hard spel te spelen bij spelers die niet of nog niet willen bijtekenen, iets wat Toby Alderweire­ld eerder al aan den lijve mocht ondervinde­n.

VAR

In Liverpool–Norwich hield hij zich vrijdag nog gedeisd, maar zaterdag ontbond hij z’n duivels: de VAR. De videoref maakte afgelopen weekend zijn debuut in de Premier League en speelde meteen een hoofdrol in West Ham– Manchester City. Bij een 0–2voorspron­g van de landskampi­oen keurde de VAR een doelpunt van Raheem Sterling af wegens buitenspel. Sterlings schouder stond immers drie millimeter voorbij de laatste verdediger.

Dat Sergio Agüero nadien nog een strafschop opnieuw mocht nemen nadat de VAR een speler van de tegenparti­j had opgemerkt die te vroeg de zestien was ingelopen, kreeg de poppetjes nog wat meer aan het dansen. Er was duidelijk heel wat commotie. En dat terwijl iedere beslissing die de videoref nam gewoon corréct was. Het wordt wennen voor Engeland.

Ondanks de VAR steken er na één speeldag weer twee ploegen bovenuit: Liverpool en Manchester City. Beide teams pikten de draad van vorig seizoen meteen weer op. Ook nu lijken beide teams weer de voornaamst­e kandidaten om voor de prijzen te strijden. Al zag Liverpool wel doelman Alisson Becker uitvallen, de voormalige concurrent van Simon Mignolet.

Een opvallende afwezige bij Tottenham was Jan Vertonghen. Hij is einde contract en heeft nog niet willen verlengen

 ??  ?? Met een degelijke prestatie, en een assist, speelde Kevin de Bruyne zich weer in de kijker.
Met een degelijke prestatie, en een assist, speelde Kevin de Bruyne zich weer in de kijker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium