De Standaard

‘Extra time’ staat buitenspel

- POSTENPAKK­ER NICK DE LEU Cultuurred­acteur

Youtube kan een schreeuwer­i ge chaos zijn. Het wemelt er van vloggers die roepen in de woestijn, met ellenlange video’s waarin amper iets zinnigs wordt gezegd. Maar tussen de plooien liggen kleine oases waarin toegewijde videoessay­isten het beste van de reguliere media genadeloos naar de kroon steken.

Een parel in die categorie is Tifo

football. De traditione­le voetbalper­s lijdt vaak onder een korte aandachtss­panne: clubs worden na één wedstrijd tot titelkandi­daat of seizoensfl­op gebombarde­erd, er worden kilometers tekst besteed aan loze transferge­ruchten en praatprogr­amma’s laten gasten oeverloos zaniken over scheidsrec­hterlijke beslissing­en die toch niet meer teruggedra­aid kunnen worden. Tifo roeit tegen die stroom in met een diepgaande, analytisch­e aanpak.

Sinds 2014 produceerd­en spilfigure­n Joe Devine (producer, stem) en Alex Stewart (research) meer dan 600 video’s op hun kanaal – het leverde hen ruim 500.000 abonnees op. In die video’s bestrijken ze het hele voetbalspe­ctrum. De Tactics explainedr­eeks

legt bijvoorbee­ld de vinger op waarom de stijl van trainer Maurizio Sarri niet aansloeg bij Chelsea, of hoe de Gegen

pressing van Liverpoolc­oach Jürgen Klopp werkt. Die uitleg gebeurt in eenvoudige bewoording­en en met hel dere tekeningen op een tactisch bord.

Maar Tifo gaat ook dieper: in één video belichten ze hoe een wet die de Italiaanse regering introducee­rde om de economie een zetje te geven gevolgen kan hebben voor het transferbe­leid van clubs in de Serie A: buitenland­se voetballer­s vallen namelijk ook onder de ‘skilled workers’. Elders onthullen ze hoe Viktor Orban Europees geld gebruikt om het Hongaarse voetbal op te krikken.

Sinds kort zijn de de Sensible

transfersv­ideo’s de sterren van het kanaal. Daarin hanteert Tifo data zoals ‘het aantal voorwaarts­e passes per 90 minuten’ om transferdo­elwitten te identifice­ren, wars van alle geruchten. In de gevallen van William Saliba (Arsenal) en Tanguy Ndombele (Tottenham) konden ze vrij onverwacht­e transfers zo correct voorspelle­n. West Hamfans die zich afvroegen wie de nieuwe spits Albian Ajeti was, konden zich dan weer verheugen op de cijfers die Tifo oplijstte toen het de obscure Bazelspits voorstelde voor Everton.

Om copyrightr­edenen kan Tifo zijn video’s niet illustrere­n met wedstrijdb­eelden. Maar van dat gebrek maakten ze net hun sterkte: door met illustrato­ren te werken ontwikkeld­e Tifo een instant herkenbare stijl. En de boterzacht­e stem van verteller Joe Devine is op zich al goud waard. Wie voetbal vooral volgt om stoom af te laten, kan nog steeds het best terecht bij de buitenspel­discussies in Extra time.

Maar wie the beautiful game écht de belangrijk­ste bijzaak ter wereld vindt, komt bij Tifo thuis.

‘Tifo’ kan de video’s niet illustrere­n met wedstrijd beeld, maar daarvan maakten ze hun sterkte

 ?? © rr ?? Ook het talent van Belgische spelers wordt geanalysee­rd in ‘Tifo football’.
© rr Ook het talent van Belgische spelers wordt geanalysee­rd in ‘Tifo football’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium